logo-mfs


Aku merupakan Presiden Pertubuhan Kebajikan Dana Kita

Cikgu Mohd Fadli Salleh

mathzier-eazier
koleksi-premium-ebooks

Aku merupakan Presiden Pertubuhan Kebajikan Dana Kita.

Kami mempunyai aset-aset seperti ambulance, library bergerak, lori 7 tan, van panel, triton dan sebagainya untuk agihan bantuan seluruh Malaysia.

Dalam lockdown ini, team beberapa kali telah ke Pantai Timur termasuk Kelantan. Aku nak sangat join sama misi ke Kelantan terutamanya, namun memandang takut jadi fitnah, aku pendamkan saja.

Nanti orang kata aku guna jawatan aku untuk balik kampung sesuka hati.
So, team lain yang turun hantar bantuan, wheelchair, katil hospital dan sebagai. Aku buat agihan di Gombak sahaja.

 

presiden-dana-kita-1

Dan esok, ada satu misi bantuan ke Kelantan. Terus aku bagitahu semua orang,
“Kali ni aku nak join. Masukkan nama aku. Boleh singgah jenguk ma dan abah”.

Abang aku terus call,

“Jangan. Jadi fitnah nanti. Takut wujud kluster baru, takut orang kampung mengata, takut orang luar bersangka-sangka”.

Diam aku. Dalam hati nak sangat-sangat balik. Walau tak boleh jumpa ma dan abah, walau tak boleh peluk cium mereka, bahkan walau tak boleh lihat pun mereka, sekurang-kurangnya keberadaan aku di sana menghilangkan segala rindu, mengurangkan segala kerisauan.

Aku bertanya hal ini dalam group adik beradik kami pula. Semua tidak benarkan aku balik.
Ah, jawatan ini digalas denga sejuta tanggungjawab.

Orang memandang, orang akan menilai dari mata mereka, orang akan mempersoal, orang akan judge dan mengata.

presiden-dana-kita-2

Tak bolehkah aku join misi bantuan kali ini walau tidak singgah di kampung halaman, walau tidak melawat ke hospital, walau tidak mendekat pun dengan ahli keluarga aku?

Jawapannya jelas. Tidak boleh. Ia akan membawa fitnah pada aku, pada NGO dan pada ramai orang.

Maka hasrat itu dipendam rapi.

Impian cuma tinggal harapan yang tidak boleh dipenuhi.

Tuhan. Jaga ayah dan ibuku untukku. Jaga adik-beradik aku dan sanak saudara kami sebaiknya. Sembuhkan mereka.

Sembuhkan semua yang dijangkiti virus covid ini.

Saat semua harapan menghilang, cuma doa padaMu Tuhan yang mampu aku panjatkan.

Mohd Fadli Salleh

2 Comments

  1. Ahmad Shamil

    Salam tuan. Saya berminat untuk menemu ramah tuan bagaimana tuan menguruskan PERTUBUHAN DANA KITA. sekiranya tuan berkelapangan sila lah email atau wasap saya di 019-6406490 atau shamilrembau@gmail.com
    Terima kasih.

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Abah dan Ziarah.

Abah dan Ziarah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan ziarah. Abah cukup suka ziarah. Ziarah orang sakit, ziarah orang tua, ziarah sanak saudara, ziarah sahabat handai. Masa virus covid belum wujud, boleh katakan setiap hari abah akan turun berziarah. Dengar saja kes kematian, orang...

Pengurusan Kewangan Abah

Pengurusan Kewangan Abah

Oleh : Dr. Salbiah Salleh Pengurusan kewangan Abah. 10 pesan Abah kami semat di hati hingga mati.   1. Kita perlu bijaksini (bijak mengatur urusan di dunia) dan bijaksana (bijak mengatur urusan akhirat). Bila kerja, sisihkan duit untuk sedekah. Rugi besar orang...

Abah dan Persahabatan.

Abah dan Persahabatan.

Oleh:  Mohd Fadli Salleh Abah dan persahabatan. Abah kalau dia bersahabat, memang sayang selamanya. Dari zaman muda, sampai akhir nyawa. Abah bersahabat bukan sekadar kenal sahabat itu sahaja. Abah akan kenal dan rapat dengan mak ayah sahabat dia. Abah akan kenal dan...

Abah dan Sedekah.

Abah dan Sedekah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan sedekah. Dulu aku masih ingat, masa aku kecil hingga remaja abah selalu bawa aku sebagai peneman mencari masjid dalam pembinaan, pergi ke pondok-pondok agama, rumah anak yatim dan pusat tahfiz. Abah pergi untuk sedekah sebahagian dari...

RUANG IKLAN

teroka-sains

LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Recent Comments

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ebook Premium adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Translate »