tudung-si-comel
pts-bookcafe

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Maka sejak 2016 lagi, saat belum ada NGO pun aku cuba membantu anak-anak murid aku yang tak mampu.

Guna duit poket sendiri ja. Tapi poket aku nipis. Tak mampu nak bantu ramai orang. Maka aku hasut wife aku suruh infaq juga.

Tak cukup juga dengan infaq wife, aku hasut mak mertua, adik-beradik dan ahli keluarga aku pula. Pun tak cukup juga.

Ramai sangat-sangat orang tak mampu sebenarnya. Start dari situ aku mula menulis di Fb. Masa tu followers 200 orang je pun.

Maka dapat sokongan kawan-kawan maya, lebih ramai dapat dibantu. Dan bila tubuhkan NGO Dana Kita pada tahun 2019, kami bergerak dengan lebih meluas.

Saban tahun lebih RM500K dibelanjakan untuk bantu anak-anak yatim dan tak mampu dari segi pakaian sekolah, kasut, dan beg sekolah.

Lebih seratus ribu dah murid-murid di Malaysia dapat kami bantu dalam tempoh 3 tahun ni.

Dan ramai lagi yang memohon bantuan. Namun kami tak mampu bantu semua orang. Lagi-lagi yang jauh dari lokaliti kami. Memang kami minta maaf sangat-sangat.

Yang mana tinggal sekitar Gombak/Setapak dan tak mampu beli baju sekolah anak-anak, datang ke kedai saya, 2F Gadget ,No 58, Jalan Jernai 2, Medan Idaman, 53100 Kuala Lumpur. Belakang Ong Tai Kim Jalan Gombak.

Ambik voucher baju, satu voucher untuk sorang anak. Satu voucher tu dapat set seragam sekolah lengkap dah. Pergi tebus kat Kedai iNur, Gombak Ria (dekat Taman Melewar).

Stok voucher ada lebih kurang 100 keping lagi. Kalau kebetulan kalian datang voucher habis, datang lain kali. Saya akan restok voucher tu.

Tak perlu bawa dokumen apa2, cuma perlu bawa kejujuran sahaja. Yang mampu, jangan menipu. Tuhan tahu. Tuhan bagi betul-betul tak mampu baru kalian tahu.
Tak boleh wakil ya. Kami tak bagi pada wakil.

Kalau stok barang dapur dah habis dan tak ada duit nak beli barang dapur, boleh minta juga dengan staff saya. InsyaAllah stok barang dapur sentiasa ada. Habis je, saya topup lagi InsyaAllah.

Kawan-kawan, jom la kita selit infaq kita sedikit seorang. Kongsi rezeki gitu. Kiriman RM1 cuma pun sangat-sangat membantu setiap projek amal yang kami jalankan.

564221646925
Maybank
Pertubuhan Kebajikan Dana Kita

Tidak banyak tapi sentiasa.
Tidak ramai tapi ada.
Tidak kaya tapi cakna.

Boleh juga terus klik sini untuk lebih mudah menyumbang :
https://www.billplz.com/SumbanganDanaKita

Juga boleh download aplikasi mobile DanaKita utk kemaskini segala aktiviti DanaKita di: bit.ly/DanaKitaAndroid

Dana Kita
#MFS

T.me/EbookCikguFadli

 

zaman

Zaman ni tak ada NGO pun lagi. Spek pun belum pakai. Kawan-kawan Fb pakat support kirim tudung, kirim baju kat anak-anak murid miskin sekolah aku

 

tailor

Jadi macam tailor dah aku. Ukur baju untuk setiap murid. Penat wei nak agih ratusan pasang baju ni. Namun penat itu berbaloi melihat senyuman anak-anak kecil ini.

 

meja

Meja aku dah macam tongkang pecah. Semua barang bantuan lambak kat meja. Setiap hari cari murid yang layak dan bantu.

 

size

Check size kasut murid. Bau kasut melantun, tapi tahan je lah. Budak-budak tak pandai tengok size mereka. 😅

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Shopee
Pertubuhan Kebajikan Dana Kita ditubuhkan pada April 2019.

Pertubuhan Kebajikan Dana Kita ditubuhkan pada April 2019.

Oleh : Mohd Fadli Salleh Dalam perlembagaan kami jelas ditulis, tiada sesiapa dalam NGO kami akan menerima gaji atau elaun bulanan. Semua sumbangan hampir 100% digunakan untuk semua projek amal. Hanya kos operasi asas seperti sewa gudang, minyak kereta, tol, makan...

Kirim emas untuk diwaqafkan

Kirim emas untuk diwaqafkan

Oleh: Mohd Fadli Salleh Allahu. Sejak Dana Kita lancarkan kutipan untuk Rumah Amal Dana Kita, sumbangan masuk tak putus-putus. Alhamdulillah. Ada yang masih belajar, ada yang tittle asnaf, anak yatim, ibu tunggal pakat kirim sumbangan walau seringgit cuma. Hari ini,...

Kami pulang dulu orang Kedah noh

Kami pulang dulu orang Kedah noh

Oleh: Mohd Fadli Salleh Kami pulang dulu orang Kedah noh. Lain masa, ada rezeki kami datang lagi. Makan tenghari pun jam 5:30 petang. Tapau McD dan KFC saja. Berhenti RnR bersila kaki lima, makan. Memang sengaja bawa pulang 5 set barang dapur. Mana tahu jumpa sesiapa...

“Cikgu, Dana Kita tak buat korban ke tahun ni?”

“Cikgu, Dana Kita tak buat korban ke tahun ni?”

Oleh: Mohd Fadli Salleh "Cikgu, Dana Kita tak buat korban ke tahun ni?" Banyak pm dan wasap masuk bertanya. Tahun ini, Dana Kita akan tumbangkan 10 ekor lembu, InsyaAllah. Tapi bukan ibadah korban, sebaliknya sedekah daging atau Sedekah Qurban di musim raya korban....



kedai-buku-shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkib

DANA KITA

Tidak banyak tapi sentiasa. Tidak ramai tapi ada. Tidak kaya tapi cakna

Nombor Akaun : 564221646925
Bank : Maybank
Nama Akaun : Pertubuhan Kebajikan Dana Kita

Email: danakita.enquiry@gmail.com

PAGE DANA KITAFB Mesengger