logo-mfs-umum

Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat



koleksi-premium-ebooks
mathzier-eazier

10 Sebab kenapa Moratorium patut disambung. Mohon Kerajaaan pertimbangkan

1.Tempoh moratorium 6 bulan telah tamat. Namun kes COVID-19 kembali memuncak. Walau tidak di lockdown seluruh negara seperti tempoh hari, sangat ramai orang terkesan.

2. Jangkaan oleh pakar kewangan, 1000 orang rakyat Malaysia akan muflis sebulan. Orang yang muflis itu mungkin satu-satunya ketua keluarga yang menyara keluarga. Bayangkan berapa ramai ahli keluarga dan rakyat terkesan?

3. Sepanjang PKP bermula dan sepanjang tempoh moratorium, bank-bank di negara kita masih mencatat keuntungan. Tidak rugi, hanya susut untung sahaja.

4. Maka apa salahnya moratorium disambung 6 bulan lagi atau sekurang-kurangnya sehingga Disember 2020 bagi mengurangkan bebanan rakyat Malaysia.

5. Benarlah bukan semua orang yang dapat manfaat dari moratorium ini seperti penjual nasi lemak, mekanik dan lain-lain yang tiada pun hutang kereta, personal loan dan seumpamanya. Namun perlu diingat, bila orang sekeliling mereka ada duit lebih, mereka akan berbelanja lebih.

6. Manfaatnya dapat dirasa oleh penjaja, dan bidang pekerjaan lain kerana aliran tunai itu sentiasa ada.

 

moratorium-patut-disambung

 

7. Syarikat juga boleh meminimakan membuang pekerja dan dapat membayar gaji seperti biasa kerana moratorium sedikit sebanyak memberi banyak kelegaan kepada majikan juga.

8. Lebih bagus, masa PKP tempoh hari, sangat ramai rakyat Malaysia menderma. Bila potongan pinjaman kereta, rumah, personal loan mereka ditangguhkan, duit lebihan itu disimpan dan sebahagiannya didermakan kepada NGO atau mereka sendiri turun padang dan membantu sesiapa yang memerlukan.

9. Ramai rakyat tengah susah, struggle nak teruskan kehidupan, tidak lena tidur memikirkan apa yang hendak dihidang pada ahli keluarga esok hari. Perniagaan merosot akibat orang ramai berjimat cermat, bank mula mengejar hutang. Dan jika moratorium diteruskan, pasti ianya melegakan.

10. Habis dah point saya. Kalian ada point tambahan, sila tulis kat ruangan komen.

Selamat pagi semua!

#MFS

 

Semoga artikel Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat bermanfaat buat semua pembaca Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar lebih ramai lagi dapat membacanya.

2 Comments

  1. Rosliza binti Ramli

    Assalamualaikum…Tuan Fadli Salleh
    Alhamdulillahh..
    Cerita Katak yang menarik dan terinpirasi..
    Syabas.. dan Tahniah..

    Mohon izin saya copy n paste untuk share pada rakan2 yang lain…supaya dapat memberikan semangat pada kawsn2 yang terkesan
    Terima kasih semoga Allah… memberikan sejuta kebaikan buat tuan dan family

    Reply
    • Admin Cikgu Fadli Online

      Waaalaikumsalam, silakan Puan ya. Sama – sama dan kami dari Team Cikgu Fadli Online juga doakan Puan dalam kebahagian dan kasih sayang Allah selalu – Admin.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Abah dan Dana Kita

Abah dan Dana Kita

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Abah dan Dana Kita. Masa aku buat NGO Dana Kita, abah tak tahu pun. Beberapa bulan selepas itu, masa aku balik kampung abah bertanya. "Abah dengar Li buat NGO berdaftar dah. Baguslah, buat saluran yang betul. Abah sokong". "Ya bah. Motto...

Abah dan Tanah Kecintaan (Haramain)

Abah dan Tanah Kecintaan (Haramain)

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Abah memang kasih sungguh pada bumi Mekah dan Madinah. Maka abah merancang dengan teliti untuk membawa isteri dan 9 orang anak-anaknya ke bumi kecintaannya. Abah kerja seorang. Anak pula sembilan. Kos ke tanah suci bukan murah. Maka abah...

Happy birthday to me. 🎂

Happy birthday to me. 🎂

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Happy birthday to me. 🎂 Terima kasih Tuhan atas setiap hela nafas untuk 38 tahun ini. Terima kasih isteri yang sentiasa setia dan menyayangi. Terima kasih anak-anak, adik-beradik dan semua kawan-kawan yang sentiasa memberi sokongan....

Abah dan Al Quran

Abah dan Al Quran

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh Seingat aku, masa aku darjah 2 kot, aku teman abah pergi mengaji Quran. Perginya waktu malam, tok guru dia orang buta. Siang abah kerja, pulangnya petang. Waktu malam abah akan pergi mengaji Quran berguru. Kadang diajak anak-anak buat...

cetak-for-mfs
cetak-for-mfs

JOM BERSEDEKAH

dana-kita

LANGGAN MELALUI EMAIL

Recent Comments

Translate »