Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

logo-mfs


Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

Cikgu Mohd Fadli Salleh

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

buli


buli

Okey, meh nak cakap sikit kalau isu ni berlaku pada anak-anak kita :

  1. Terus report pada guru kelas kejadian anak kita dibuli
  2. Kalau masih dibuli, terus pergi sekolah jumpa PK Hem laporkan pula.
  3. Jika masih tiada tindakan, jumpa Guru Besar, tunjukkan semua bukti laporan pada guru kelas dan PK Hem, tapi kes tetap berlaku. Masa ni confirm, tindakan segera pasti diambil, termasuk pindah anak ke kelas lain jika perlu
  4. Jangan pergi sound dalam group wasap begini, pasti berakhir dengan perbalahan. Mula-mula perbalahan mulut sesama kaum mak, bila kaum ayah masuk campur, tak jadi gaduh mulut dah. Boleh bertumbuk.
  5. Budak-budak tak pandai berdendam, pagi gaduh, petang dah baik-baik. Orang dewasa ni kalau bergaduh, makan tahun pun tak baik-baik lagi.
  6. Benar ada murid jenis pembuli, hal ini guru kelas jangan ambil mudah. Ibubapa juga jangan ambil mudah bila guru tegur anak kita suka buli orang.
    “Biasalah budak-budak”. Ayat ni tak boleh pakai untuk kes buli.
  7. Perangai membuli jika tidak dicegah awal, besar esok lagi teruk. So, masa rebung, masa boleh dilentur, kita didik betul-betul. Tanpa perlu bergaduh sesama orang dewasa. Urus dengan cara yang betul, InsyaAllah semuanya selesai dengan cara elok.

Okey. Cukuplah 7 pesan malam ni. Babai.



SLOT IKLAN




JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

LANGGAN UPDATE TERKINI

Archive

Recent Comments

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Tolong jangan bandingkan saya – Cikgu Mohd Fadli Salleh

Tolong jangan bandingkan saya – Cikgu Mohd Fadli Salleh

logo-mfs


Tolong Jangan Bandingkan Saya.

Cikgu Mohd Fadli Salleh

mathzier

Tolong jangan bandingkan saya.

“Cikgu Fadli ajar anak suka dan cepat faham. Cikgu sekolah anak saya ajar anak bosan, tak faham pula tu”.

Jangan!

Jangan bandingkan saya dengan guru-guru anak-anak kalian. Kecil hati cikgu tu yang mendengar nanti.

Kawan-kawan. Saya buat kelas LIVE secara percuma di Fb ini bukan untuk kalian membandingkan siapa bagus siapa tidak. Bukan nak tunjuk hebat.

Bukan nak tunjuk power.

Tidak.

jangan-bandingkan-saya

Berulang kali saya bagitahu sebelum saya buat kelas LIVE dulu, saya takut. Risau.

Debor. Sejujurnya awalnya saya tak setuju pun nak buat kelas secara LIVE ini.

Namun memandangkan ada permintaan, memandangkan saya rasa ianya dapat membantu sangat ramai murid dan ibubapa, saya menyahut cabaran itu.

Ia tidak mudah. Ia sebenarnya cabaran besar buat saya.

Saya bukan sahaja diperhati oleh murid-murid dan ibubapa. Saya diperhati oleh rakan-rakan guru lain. Guru otai, guru pakar, guru cemerlang, guru adiwira, ikon guru PAK21, SISC+, jurulatih kebangsaan, jurulatih negeri, jurulatih daerah, pensyarah IPGM, Nazir, PPD, JPN dan KPM.

Merelakan setiap tindak tanduk saya diperhati, cara mengajar saya diteliti dan diamati oleh mereka yang pakar dalam profesion ini amat menakutkan sebenarnya.

Tapi saya tetap kentalkan hati untuk teruskan juga. Saya ingin menyumbang sesuatu pada ibubapa dan murid-murid saat mereka semua mula rasa tertekan dengan pembelajaran secara maya ini.

Dan alhamdulillah, kelas LIVE kali pertama berjalan dengan lancar. Ia mendapat sambutan hangat, murid-murid suka, ibubapa pun puas hati. Syukur dan lega sangat saya rasa bila ianya berjalan lancar.

Sejurus selepas LIVE kali pertama, saya terus membuat refleksi. Sesi refleksi secara LIVE saya luah, dalam bentuk tulisan pun saya tulis di wall saya. Ini point utama refleksi saya tempoh hari. Baca semula dan fahamkan :

  1. Saya bukan nak tunjuk hebat. Saya nak menyumbang sesuatu pada murid-murid dan ibubapa.
  2. Semua guru adalah terbaik dan guru paling bagus adalah guru-guru yang mengajar anak-anak kalian.
  3. Saya bukan sesiapa. Bukan guru pakar. Bukan guru cemerlang. Bukan jurulatih kebangsaan, negeri atau daerah. Jauh sekali guru adiwira. Saya hanya seorang guru biasa.
  4. Jika ada yang kalian nampak sebagai kelebihan, ia cuma setitis ilmu yang dipinjamkan Tuhan. Tiada sebesar zarah kehebatan dari diri saya sendiri.
  5. Setiap sambutan yang diberi, setiap kata puja dan puji, bukan untuk saya meninggi diri. Bukan untuk saya rasa hebat atau memandang rendah pada orang lain. Ia untuk saya ucapkan syukur atas sedikit kelebihan pinjaman Tuhan dan dapat dimanfaatkan kepada ramai orang.
  6. Apa yang saya persembahkan dalam setiap pengajaran datangnya dari pengalaman. Ia cara saya mengajar sejak sekian lama.
  7. Saya tidak betul dan benar pada setiap masa. Saya mungkin akan ada melakukan kesilapan. Tegurlah.

Kawan-kawan.

Berhenti bandingkan saya dengan sesiapa ya. Tambah-tambah dengan guru-guru anak kalian sendiri.

Mereka guru yang sangat hebat, cuma belum jumpa rentak sahaja lagi. Bila kilauan permata dan kehebatan mereka memancar, saya sendiri tak dapat menandingi.

Saya cuma seorang guru biasa. Yang cuba sedaya upaya memberi manfaat sebanyak mungkin kepada sesiapa semasa masih ada kudrat, masih sihat dan masih ada nyawa.

Begitulah.

#MFS
– Usah lagi membanding-banding. Semua orang ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.






Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Download Percuma: Ebook Ingat Pesan Cikgu Korea oleh Cikgu Mohd Fadli Salleh

Download Percuma: Ebook Ingat Pesan Cikgu Korea oleh Cikgu Mohd Fadli Salleh

cikgu-fadli-online


Download Percuma: Ebook Ingat Pesan Cikgu Korea

Cikgu Mohd Fadli Salleh

mathzier

Kami share pada kalian semua salah satu daripada 7 Pesan Cikgu Korea yang Cikgu Mohd Fadli Salleh bagi percuma kepada pembeli Ebook Otak Kalkulator.

ingat-pesan-cikgu-korea
ingat-pesan-cikgu-korea-1
ingat-pesan-cikgu-korea-2
ingat-pesan-cikgu-korea-3
ingat-pesan-cikgu-korea-4
ingat-pesan-cikgu-korea-5
ingat-pesan-cikgu-korea-6
ingat-pesan-cikgu-korea-7
ingat-pesan-cikgu-korea-8
ingat-pesan-cikgu-korea-9
ingat-pesan-cikgu-korea-10
ingat-pesan-cikgu-korea-11
ingat-pesan-cikgu-korea-12
ingat-pesan-cikgu-korea-13
ingat-pesan-cikgu-korea-14
ingat-pesan-cikgu-korea-15

Ajak anak-anak baca bersama pesanan ini. Moga menjadi jariah berpanjangan kepada Cikgu Fadli juga.

Nak dapatkan versi softcopy untuk print out dan bukukan atau tampal kat meja study anak-anak, boleh ambil kat Telegram Cikgu Fadli secara PERCUMA. Join sini :-

T.me/MohdFadliSalleh

Setiap hari Cikgu Fadli akan berkongsi tips Matematik dan bahan pembelajaran secara PERCUMA di Telegram cikgu. Join la ramai-ramai ya.

Yang belum dapatkan Ebook OK (Otak Kalkulator), dapatkan segera di sini :

Jom Dapatkan segera!

otak-kalkulator

Klik butang "Saya ingin order Otak Kalkulator" sekarang!

Harga promosi sehingga Ahad ini cuma RM50 sahaja. Hari Isnin harga akan meningkat kepada RM70. Jadi, bertindak segera ya!

#MFSEmpire #OtakKalkulator






Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

8 Persediaan anak di Tahun 1 untuk subjek Matematik.

8 Persediaan anak di Tahun 1 untuk subjek Matematik.

1. Anak kena pandai membaca.
Eh! Dah kenapa subjek Matematik tetapi anak kena pandai membaca pula?

Topik pertama diajar dalam buku teks ialah Nombor Bulat Hingga 100. Tajuk 1.1 Kuantiti Secara Intuitif.

Muka surat pertama lagi murid dah perlu pandai bandingkan objek mana lebih, objek mana kurang, objek mana yang sama banyak.

Jika anak tak pandai eja “Kurang” “Lebih” dan “Sama Banyak”, macamana mereka nak jawab soalan dalam buku aktiviti?

2. Anak kena mengira nombor asas hingga 20 sekurang-kurangnya.
Kenal, tahu dan boleh padankan. Ini masuk dalam topik 1.2 tau, Nilai Nombor.

Tahap ini juga anak kena pandai membanding dua nilai nombor serta menyusun nombor secara tertib menaik dan tertib menurun.

3. Anak kena pandai menulis dalam angka dan perkataan.
Eh! Awal-awal dah kena pandai menulis dalam perkataan? Anak saya tak pandai eja ‘sembilan belas’.

Haaa, jika tak pandai eja, musim cuti ni latih mereka mengeja. Sub topik 1.3 ialah Menulis Nombor Dalam Angka dan Perkataan tau. Memang anak perlu pandai mengeja dan menulis dalam perkataan khususnya.

4. Kenalkan mereka tentang kombinasi nombor.
Hat ni penting tau. Awal-awal dah diajar pada murid kombinasi nombor. Apa itu kombinasi nombor?

Contohnya nombor 4.

4 ialah kombinasi nombor 4 dan 0, 3 dan 1, 2 dan 2, 1 dan 3 serta 0 dan 4. Itulah dia kombinasi nombor bagi empat. Jika 8? Lagi banyak kombinasinya. 8 dan 0, 7 dan 1, 6 dan 2, 5 dan 3, 4 dan 4 dannnnnn seterusnya.

5. Tahu melengkapkan rangkaian nombor.
Sub topik 1.5 ialah Rangkaian Nombor dimana mereka perlu membilang satu-satu, dua-dua, lima-lima, sepuluh-sepuluh.

Ha, dah macam darab kan? Ya, asas awal darab dah diterap secara tak langsung walau anak belum pun belajar tambah.

6. Perlu kenal Nilai Tempat, Menganggar dan Membundar.
Sub topik 1.6, 1.7 dan 1.8 itulah dia yang anak kita akan belajar. Part paling susah nak bagi anak faham ialah membundar.

Namun jangan risau, aku dah buat banyak video mengajar asas bundar untuk tahun satu. Boleh lihat secara percuma di Telegram aku t.me/MohdFadliSalleh

7. Pola Nombor ialah susunan dan corak nombor yang disusun. Sub Topik 1.9 ini banyak soalan KBAT yang memerlukan anak kreatif berfikir tau.

8. Soalan Penyelesaian Masalah.
Soalan berbentuk ayat mula diperkenalkan. Soalan pada tahun 1 sangat senang dan ringkas. Dibantu pula oleh gambar untuk memudahkan kefahaman murid. Ini ialah Sub Topik ke 1.10 dalam Tajuk pertama tau.

Haaa, sediakan anda? Ni baru sedikit sahaja pendedahan aku. Ni baru Tajuk 1 tau yang anak kalian bakal belajar di bulan pertama persekolahan.

Belum masuk operasi tambah dan tolak pun lagi, tapi inilah topik yang diperkenalkan. Diharap kalian bersedia la semuanya agar tak ketinggalan.

Sangat penting penguasaan di Tahun 1 kerana jika mereka ketinggalan di Tahun 1, kemungkinan besar mereka akan terus ketinggalan hingga ke tahun 6 kerana silibus yang digubal bersifat kesinambungan. Ia berhubung kait dari tahun ke tahun.

Jadi kawan-kawan, ini zaman mereka. Kita kena bantu mereka hadapi silibus zaman mereka dengan tenang dan sentiasa beri sokongan.

Jemput join channel Telegram saya t.me/EbookCikguFadli. Kat sana saya share video pengajaran Matematik secara PERCUMA untuk murid sekolah rendah.

Banyak juga bahan dan Isu Pendidikan Semasa saya kongsi setiap hari.

Terus sokong anak kita di rumah, guru pula mengajar di sekolah. InsyaAllah kejayaan itu milik anak-anak kita bersama. Amin.

#MFS
– Membedah DSKP Tahun 1 –

 

💬 Info dan belian Ebook Cikgu Fadli  https://infoebookcikgufadli.wasap.my
📲 Join Telegram Channel: https://t.me/EbookCikguFadli
👨‍🏫 Blog Kelas Matematik Online https://ebookcikgufadli.com
📺 Youtube Channel https://www.youtube.com/c/EbookCikguFadli

.
.

Bedah DSKP Matematik tahun 4

Bedah DSKP Matematik tahun 4

Ada anak sekolah rendah? Matematik mereka merosot teruk? Dengar nasihat Cikgu Fadli.

1. BERHENTI merungut kata silibus tinggi dan susah.

2. BERHENTI mengecam menyindir kata silibus yang digubal terlampau tinggi aras hingga anak tak boleh ikut.

3. Silibus telah digubal. Buku teks telah keluar. Tiada apa yang boleh kita ubah.

4. Matematik menjadi killer subjek zaman sekarang. Tidak seperti dulu kala, dalam kelas hampir semua dapat A. Seorang dua sahaja yang dapat B.

5. Zaman la ni, hampir separuh kelas gagal. Yang lulus pun cukup-cukup makan sahaja. Yang cemerlang, dapat A, markah lebih 90 hanya terpencil. Sehingga ada yang bertanya,

“Adakah silibus yang digubal hanya untuk segelintir murid pandai sahaja?”

6. Persoalan itu Cikgu tak boleh jawab. Bukan cikgu yang gubal silibus. Cuma cikgu boleh berkata begini;

7. Silibus perlu berubah mengikut peredaran zaman. Negara kita (kebelakangan ini) mengubah silibus setiap 6 tahun.

8. Perubahan ini perlu kerana zaman sangat banyak berubah berbanding dulu. Zaman sekarang teknologi sangat pesat, zaman robot mula ambil alih tugas manusia.

9. Dan silibus Matematik turut menerima kesan. Makin tinggi. Makin sukar. Makin padat. Makin KBAT.

10. Cuma kelemahan negara kita, yang dimajukan hanya silibus. Tapi fasiliti masih ditakuk 80an lagi. Sekelas masih ada sekolah yang punya murid lebih 40 orang, bahkan ada yang lebih 50 orang. Dah macamana nak mengajar dengan baik sedangkan negara maju muridnya 20 orang sekelas.

11. Kerusi meja banyak dah uzur. LCD pun ramai guru yang beli sendiri. Printer kertas pun cikgu yang kena beli sendiri. Nak pembantu guru untuk setiap kelas macam negara maju? Bagai mimpi sahaja.

12. Guru-guru tidak diberi pendedahan yang cukup untuk menerima perubahan demi perubahan yang berlaku secara mendadak. Tiada kesediaan di peringkat akar umbi. Tiada lagi kursus secara mendalam seperti zaman dulu kala.

12. Kajian dibuat bila mana subjek Matematik negara kita merosot. Rupanya selain faktor fasiliti, kelas yang padat, pendedahan pada guru kurang, masa mengajar Matematik di negara kita rupanya TIDAK MENCAPAI TAHAP MINIMA seperti negara lain.

13. Silibus sahaja makin tinggi, makin sukar, makin padat sedangkan benda lain tidak dimajukan sama menyebabkan Matematik menjadi killer subjek.

14. Umpamanya meletak enjin Ferrari dalam kereta Kancil. Suspension, tayar, stereng, body, brake semua masih Kancil, hanya enjin sahaja Ferrari mana maunya kereta itu pergi. Silap-silap enjin tercabut dari body. 😅

Jadi apa kita kena buat?

15. Merungut tak mampu menghentikan perubahan. Tidak akan menjadikan silibus itu tiba-tiba jadi mudah. Tidak akan menjadikan kelas anak kita tiba-tiba mengecil dan punya 20 murid siap pembantu guru, siap pencetak, siap kondisi yang sangat selesa.

16. Menyindir dan mengecam silibus juga tidak membuatkan masa belajar Matematik anak kita dari 2jam setengah setiap minggu menjadi 20 jam seminggu bagai di China.

17. Kita ibubapa kena mula menyokong anak-anak kita. Ajar mereka di rumah. Hantar mereka tuisyen jika mampu.

18. Jika tidak mampu mengajar topik yang susah, paling tidak cuba usahakan agar anak kuasai basic dalam Matematik seperti tambah, tolak, darab dan bahagi. Paksa juga anak hafal sifir kerana sifir adalah jantung Matematik.

19. Join page pendidikan di Fb, Telegram dan follow guru-guru yang selalu berkongsi bahan dan tips belajar dan mengajar. Subscribe juga channels YouTube dari guru-guru yang berkongsi ilmu secara percuma.

20. Antara channel Telegram untuk Matematik sekolah-sekolah rendah, boleh join channel Telegram di link ini :

https://t.me/EbookCikguFadli

Okeh. Cukup dulu 20 point tentang silibus baru dan isu pendidikan semasa negara kita. Jumpa lagi dilain masa ya!

Nota kaki :- Ini adalah pendapat peribadi penulis. Tidak mewakili sekolah, jabatan jauh sekali KPM itu sendiri.


💬 Info dan belian Ebook Cikgu Fadli  https://infoebookcikgufadli.wasap.my
📲 Join Telegram Channel: https://t.me/EbookCikguFadli
👨‍🏫 Blog Kelas Matematik Online https://ebookcikgufadli.com
📺 Youtube Channel https://www.youtube.com/c/EbookCikguFadli

.

Translate »