tudung-si-comel
pentagonmath

PEMILIK CONTENT

POST DARI SUMBER INI

Latihan buku aktiviti Matematik Tahun 3 m/s 75 tu bagus betul.

Latihan buku aktiviti Matematik Tahun 3 m/s 75 tu bagus betul.

Latihan buku aktiviti Matematik Tahun 3 m/s 75 tu bagus betul. Ada perkaitan Pecahan, Peratus dan Perpuluhan. Kreativiti murid juga dicungkil bila mereka bebas cipta corak apa pun. Latihan sebegini memang merangsang minda murid-murid. Suka betul aku kalau soalan...

Cikgu. Cikgu kena tulis hal ni dan buat hebahan awam

Cikgu. Cikgu kena tulis hal ni dan buat hebahan awam

"Cikgu. Cikgu kena tulis hal ni dan buat hebahan awam," kata Sitiawa Mohd Noor kat aku semalam. "Hebahan apa pula ni?" soalku kehairanan. "Pagi tadi kan ada pertandingan melukis yang Dana Kita anjurkan kat Surau Al Amin. Seorang budak ni, lukisan dia cantik sangat....

Mak ai, cantiknya kelas.

Mak ai, cantiknya kelas.

Tadi kena relief kelas 2UM. Mak ai, cantiknya kelas. Patut johan kelas tercantik saban minggu. Hiasan cantik-cantik ni biasanya duit poket cikgu la dihabiskan. Bukan sepuluh dua habis ni. Bukan takat duit, masa dan tenaga pun habis. Tapi dah minat kan. Mereka tetap...

Li. Alhamdulillah dah ada murid Tahun 3 lepas ujian kali ni.

Li. Alhamdulillah dah ada murid Tahun 3 lepas ujian kali ni.

Minggu lepas, Cikgu Hanafi yang mengajar kelas pemulihan datang jumpa aku dan cakap, "Li. Alhamdulillah dah ada murid Tahun 3 lepas ujian kali ni. Dah dipulihkan dan tak perlu dah masukkan ke kelas pemulihan" "Wahhh. Syukurlah. Berjaya juga mereka ya" "Tu lah. Seronok...

Semalam, beberapa orang tag aku kat post tentang adik Aisya

Semalam, beberapa orang tag aku kat post tentang adik Aisya

Semalam, beberapa orang tag aku kat post tentang adik Aisya yang katanya ditampar guru sampai sakit demam dan sakit gigi. Bukan takat tampar, adik Aisya juga kena ketuk kepala dengan buku, kena cubit sampai lebam. Bukan sekali, tapi berlaku banyak kali dengan guru...

Ala, berkira la cikgu-cikgu ni. Bawa murid ke pertandingan je pun

Ala, berkira la cikgu-cikgu ni. Bawa murid ke pertandingan je pun

"Ala, berkira la cikgu-cikgu ni. Bawa murid ke pertandingan je pun". Pada 2006, ada satu kemalangan melibat guru bawa murid ke pertandingan. Dua pelajar maut, guru sendiri parah. Dan sebaik pulih, guru tersebut dihadapkan ke mahkamah dan jika disabitkan kesalahan...

Ni buku aktiviti Matematik Tahun 1 yang KPM bekalkan

Ni buku aktiviti Matematik Tahun 1 yang KPM bekalkan

Ni buku aktiviti Matematik Tahun 1 yang KPM bekalkan. Ni muka surat 4. Topik awal sebelum pengenalan nombor adalah 'banyak-sedikit, lebih-kurang'. Secara kasarnya nampak mudah kan? Percayalah, part ni sangat-sangat susah sampai ada guru Matematik skip dulu part ni....

Musim budak lawan pemadam.

Musim budak lawan pemadam.

Musim budak lawan pemadam. Ada la sorang dua jadikan musim ini peluang bisnes. Amboi dik. Kaya nampak jual pemadam dua ketul RM1. Apa pun, kat sekolah tidak dibenarkan murid berjual beli. Budak habis duit dok beli benda-benda gini, last sekali masa rehat kelaparan. ๐Ÿ˜…...

Antara rutin harian cikgu. Bagi duit belanja pada murid

Antara rutin harian cikgu. Bagi duit belanja pada murid

Antara rutin harian cikgu. Bagi duit belanja pada murid yang lupa bawa duit, yang duit hilang/jatuh, yang dah berjoli sakan beli macam-macam kat koperasi sekolah lepas tu masa rehat tak ada duit nak makan. Hal ni tak pa. Kami suka buat belanja anak-anak ni. Tak perlu...

Tengok jadual, ‘Eh, aku ada kelas’.

Tengok jadual, ‘Eh, aku ada kelas’.

Tengok jadual, 'Eh, aku ada kelas'. Bergegas ke kelas. Laju-laju masuk kelas dan jerit, 'Semua bangunnnn!' Terkebil-kebil cikgu yang ada dalam tu. Nohh, ada cikgu lain dalam kelas. Tak perasan. Pastu budak tegur, "Cikgu. Hari ni Selasa la. Bukan Isnin. Mana ada...

Semalam masuk satu kelas ni perasan dua murid pakai kasut putih.

Semalam masuk satu kelas ni perasan dua murid pakai kasut putih.

Semalam masuk satu kelas ni perasan dua murid pakai kasut putih. Kasut lama abang atau kakak dia dulu la kot. Mungkin kasut dia basah, atau kasut dia rosak. Kasut putih milik abang atau kakak yang masih elok dipakainya. Tiada masalah pun. Tak ada cikgu nak marah pakai...

Mentang-mentang tak ada UPSR awak main-main belajar!

Mentang-mentang tak ada UPSR awak main-main belajar!

"Mentang-mentang tak ada UPSR awak main-main belajar! Cikgu suruh tumpu perhatian, dok borak. Cikgu suruh salin nota, dok main! Siapkan! Tak siap jangan balik!" Keras kedengaran suara guru Sains Tahun 6 marah murid dia. Kebetulan masa tu aku lalu depan kelas tu....

Kelas 2 Minit: Cara nak Selesaikan Soalan Darab Guna Teknik Box Methods

Kelas 2 Minit: Cara nak Selesaikan Soalan Darab Guna Teknik Box Methods

Kelas 2 Minit: Cara nak Selesaikan Soalan Darab Guna Teknik Box Methods Sumber:ย Mohd Fadli Salleh Subjek:ย Matematik Tahun:ย Kelas Umum   Ini caranya nak selesaikan soalan darab guna Teknik Box Methods ya. Senang kan? Mana lebih senang antara tiga teknik ni? 1....

Nak buat apa dengan mop tu?

Nak buat apa dengan mop tu?

Masa nak ke kelas tadi, nampak dua budak ni masuk tandas ambil mop, terus aku tegur, "Nak buat apa dengan mop tu?" "Ada air tumpah cikgu dalam kelas" "Ok. Pergi la mop" "Yeayyy!" Bersorak dapat kebenaran mop lantai. Ni budak tahun 3 dah. Awal dulu masa tahun 1, kalau...

Teknik Menggambarkan Menggunakan Pecahan

Teknik Menggambarkan Menggunakan Pecahan

Soalan Tahun 3 ni masuk masa aku kat kedai makan. Lama dah kisah ni. Dah orang tanya, terus aku minta pen dan guna tisu kedai tunjuk jalan kira. Cuba perhatikan cara aku selesaikan masalah nombor 1 (b) tu. Ni teknik menggambarkan menggunakan pecahan. Cara ni...

website-mudah

0 Comments

shopee
langgan-durioo

BUKU FIZIKAL

mathzier-eazier-1-0
mathzier-2-0
sifir-rumus-penting
mathzier-abakus

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arkib