Kad Baca Perkataan KV+KV – Safia Waheeda Amirudin
Membaca perkataan asas adalah kemahiran penting untuk murid tahap awal, khususnya dalam Kemahiran Pemulihan BM (KP5 Perkataan KV+KV).
Bagi membantu murid menguasai kemahiran ini, Safia Waheeda Amirudin berkongsi satu bahan menarik iaitu Kad Baca Perkataan KV+KV yang boleh digunakan guru pemulihan khas, guru kelas arus perdana atau ibu bapa di rumah.
Bahan ini sesuai untuk dibaca secara individu atau berpasangan, mudah disediakan, serta menyeronokkan kerana disertakan gambar yang membantu murid memahami maksud perkataan.
📌 Kesesuaian Umur / Tahun
✅ Murid Pemulihan BM (tahap rendah)
✅ Sesuai untuk Tahun 1 – Tahun 3
✅ Boleh juga digunakan oleh murid lebih besar yang masih lemah asas membaca
📷 Galeri Bahan Kad Baca
Kad bacaan ini terdiri daripada 6 mukasurat bahan. Boleh print, gunting, laminate, kemudian ikat dengan ring untuk lebih tahan lama dan mudah dibawa.
Sila klik pada imej untuk memulakan tayangan slaid secara manual, atau jika anda ingin melihat imej penuh:
📝 Cara Guna Kad Baca Perkataan KV+KV
✨ Cadangan penggunaan oleh penyumbang bahan:
- Print, gunting dan laminate.
- Tebuk hujung kad dan masukkan ring.
- Gunakan sebagai aktiviti bacaan individu atau berpasangan.
- Sediakan satu set untuk setiap murid agar lebih berkesan.
Bahan ini bukan sahaja membantu murid membaca perkataan asas, malah dapat meningkatkan keyakinan mereka dalam penguasaan Bahasa Melayu.
📥 Muat Turun Bahan
Bahan asal boleh dimuat turun terus melalui channel Telegram Cikgu Safia Waheeda di pautan berikut:
🌟 Terima kasih kepada Safia Waheeda Amirudin kerana berkongsi bahan yang bermanfaat ini. Semoga usaha beliau menjadi amal jariah dan membantu ramai guru serta ibu bapa di luar sana.
MUAT TURUN FAIL PDF
📥📑Klik pautan di bawah untuk download kompilasi fail dalam bentuk PDF
NOTIS PENTING
Sebarang pertanyaan lanjut, sila rujuk pemilik asal untuk tips / jawapan / maklumat.

Sumber: Safia Waheeda Amirudin
Klik sini untuk semua bahan dari sumber ini
0 Comments