Nota Kata Kunci Bagi Selesaikan Soalan Matematik Berkaitan Penyataan Masalah Oleh Cikgu Hakim

Nota Kata Kunci Bagi Selesaikan Soalan Matematik Berkaitan Penyataan Masalah Oleh Cikgu Hakim

cikgu-fadli-online


Kata Kunci Bagi Selesaikan Soalan Matematik Berkaitan Penyataan Masalah.

Cikgu Hakim

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Oleh: Cikgu Hakim

Kata kunci bagi selesaikan soalan matematik berkaitan penyataan masalah.

Disebabkan ramai sangat ibu bapa dan kawan FB yang mengadu,
“Cikgu, anak saya boleh buat operasi asas. Tapi bila soalan berayat, anak saya tak boleh nak selesaikan.”

Ya, Matematik hari ni banyak bermain dengan ayat. Tak macam zaman dulu punya soalan yang lebih kepada ayat Matematik semata-mata.

Dan sebab itulah saya kongsikan nota ini. Tahun 2018 lagi saya dah share di wall FB saya.

Mungkin ada rakan-rakan yang baru follow saya, jadi saya kongsikan sekali lagi nota yang mampu memberikan idea kepada murid untuk selesaikan soalan berkaitan penyataan masalah.

Contoh:
Panjang pembaris A adalah 1m. Panjang pembaris B adalah separuh daripada panjang pembaris A.

Perkataan separuh itu menunjukkan bahawa pembaris B lebih pendek berbanding pembaris A, kemudian bahagikan dengan 2.

Moga nota ini dapat membantu murid-murid di luar sana.

#cikguHakim

Admin: Boleh right click dan save imej atau download file pdf di bawah post ya.

kata-kunci-matematik-1
kata-kunci-matematik-2


kata-kunci-matematik-3
kata-kunci-matematik-4
kata-kunci-matematik-5

Download File pdf di bawah:

File PDF Nota Kata Kunci Bagi Selesaikan Soalan Matematik Berkaitan Penyataan Masalah Oleh Cikgu Hakim

Bagi yang ingin download pdf file boleh klik butang di bawah ya.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

RUANG IKLAN




LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Archive

Recent Comments

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Nota berkaitan tajuk pecahan oleh Cikgu Mohamad Hakim

Nota berkaitan tajuk pecahan oleh Cikgu Mohamad Hakim

cikgu-fadli-online


Nota berkaitan tajuk pecahan.

Cikgu Mohamad Hakim

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Oleh: Cikgu Mohamad Hakim

Nota berkaitan tajuk pecahan 

Hari ini dikongsikan beberapa nota berkaitan tajuk pecahan.
Asas pecahan dan juga operasi asas pecahan.
Moga membantu.

Boleh right click dan save imej atau download file pdf di bawah post ya.

nota-asas-pecahan
nota-asas-pecahan-2


nota-asas-pecahan-3
nota-asas-pecahan-4

Baru tahun 2 dah rajin hafal sifir. Bagus betul dik. Memang silibus kita ni, darjah 2 pun dah kena buat soalan darab dan bahagi tau.

Alang-alang beli Ebook Sifirlicious, baik kalian ambik kombo terus dengan Modul Pantas Matematik tau. Modul Pantas Matematik ini mengandungi 11 bab dengan 11 video penerangan lengkap dari saya tau.

Modul ini dibina oleh sahabat saya seorang guru pakar Matematik berpengalaman lebih 20 tahun ya. Sangat kami syorkan.

Harganya RM80.

Tapi kalau kalian beli kombo, HANYA #RM120 untuk kedua Ebook ni tau. Jimat RM40. Haaa, cepat bertindak ya!

Klik link ini dan pilih belian kombo atau Sifirlicious sahaja :

File PDF Nota berkaitan tajuk pecahan oleh Cikgu Hakim

Bagi yang ingin download pdf file boleh klik butang di bawah ya.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

RUANG IKLAN




LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Nota berkaitan tajuk ruang dan bentuk oleh Cikgu Hakim

Nota berkaitan tajuk ruang dan bentuk oleh Cikgu Hakim

cikgu-fadli-online


Nota berkaitan tajuk ruang dan bentuk.

Cikgu Mohamad Hakim

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Oleh: Cikgu Mohamad Hakim

Nota berkaitan tajuk ruang dan bentuk.

Apa perbezaan antara perimeter, luas dan isipadu?
1. Perimeter nak hitung ukur keliling yang di luar.
2. Luas nak cari bahagian dalam bagi bentuk 2 dimensi.
3. Isipadu nak cari bahagian dalam bagi bentuk 3 dimensi.
Moga membantu.

#cikguHakim

Boleh right click dan save imej atau download file pdf di bawah post ya.

nota-ruang-bentuk
nota-ruang-bentuk
nota-ruang-bentuk


nota-ruang-bentuk-3
nota-ruang-bentuk-4

File PDF Nota berkaitan tajuk ruang dan bentuk oleh Cikgu Hakim

Bagi yang ingin download pdf file boleh klik butang di bawah ya.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

RUANG IKLAN




LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Masteri Ukuran Bantu Anak Skor Topik Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair.

Masteri Ukuran Bantu Anak Skor Topik Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair.

cikgu-fadli-online


Bantu Anak Skor Topik Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair.

Masteri Ukuran

mathzier

Cuba anda tukarkan 1km kepada ukuran sentimeter. Ambil timer, tengok berapa masa yang anda perlukan untuk selesaikan soalan ringkas ini.

tukar-km-cm


Jika anda sendiri mengambil masa lebih 30 saat untuk menjawabnya, apatah lagi murid sekolah rendah yang lemah matematik. Malah, murid cemerlang juga adakalanya terkeliru dan cuai memberikan jawapan yang betul.

Bukan itu sahaja, murid juga tidak cukup masa ketika menjawab soalan dalam dewan peperiksaan. Mereka tidak dapat menyelesaikan soalan yang melibatkan penyelesaian masalah dengan baik.

Ini masalah yang biasa murid hadapi. Bila nampak sahaja soalan berayat yang panjang, mereka keliru dan tertanam dalam fikiran mereka yang soalan penyelesaian masalah ini susah.

Ebook Masteri Ukuran adalah satu modul yang direka khas oleh Cikgu Mohamad Hakim untuk membantu murid tahun 4, 5 dan 6, menguasai Tajuk Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair.

Tajuk yang sangat popular dalam peperiksaan. Murid akan didedahkan dengan kaedah menukar unit dengan pantas dan teknik-teknik yang sesuai untuk menyelesaikan soalan matematik terutamanya kertas 1.

Tajuk panjang, jisim dan isipadu cecair ini terkandung dalam silibus subjek Matematik dan Sains. Ebook ini akan membantu murid untuk skor kedua-dua subjek ini sekaligus.

Ia bermula dari kemahiran yang paling asas iaitu pengenalan kepada unit yang digunakan kemudian membaca alat pengukur hinggalah membantu murid untuk menyelesaikan soalan yang melibatkan penyelesaian masalah.

Jom dapatkan Masteri Ukuran di sini:

Jom Dapatkan segera!

masteri-ukuran

Klik butang "Saya ingin order Masteri Ukuran" sekarang!

Bantu anak kuasai topik penting ini dengan mudah dan cepat.

#MasteriUkuran #MFSEmpire #CikguHakim




Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Topik Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair ni setiap tahun masuk dalam UPSR.

Topik Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair ni setiap tahun masuk dalam UPSR.

cikgu-fadli-online


Topik Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair ni setiap tahun masuk dalam UPSR.

Masteri Ukuran

mathzier

Topik Panjang, Jisim dan Isipadu Cecair ni setiap tahun masuk dalam UPSR. Tahun 2017, total markah 29 marKah tau. UPSR 2018 27 markah. UPSR 2019 21 markah.

Jika anak-anak kita menguasai topik ni, mereka selangkah lebih dekat untuk lulus dah. Tak kuasai topik-topik ini, jangan harap nak dapat A.

Beliau telah menerbitkan satu Ebook lengkap dengan nota, latih tubi serta video. 8 video, 141 muka surat bewarna tau untuk membuat anak-anak kita kuasai topik ini dengan mudah.

masteri-ukuran-upsr


masteri-ukuran-upsr
masteri-ukuran-upsr
masteri-ukuran-upsr

Harga asal RM149. Namun kami tawarkan pada harga promosi #RM70 sahaja.

Klik sini untuk dapatkan :

Jom Dapatkan segera!

masteri-ukuran

Klik butang "Saya ingin order Masteri Ukuran" sekarang!

Ayuh, kita bina generasi bijak Matematik.

#MFSEmpire #MasteriUkuran




Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Translate »