Kisah sebuah jam Roscani dan beg Coach.

Kisah sebuah jam Roscani dan beg Coach.

logo-mfs


Kisah sebuah jam Roscani dan beg Coach.

Cikgu Mohd Fadli Salleh

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Kisah sebuah jam Roscani dan beg Coach.
Dulu-dulu, kewangan aku sangat tenat. Maklumlah gaji cikgu diploma hidup di kotaraya.

Gaji bersih setiap bulan selepas bayar semua bil-bil, sewa rumah, bagi duit belanja dapur kat isteri, duit pampers anak, bakinya cuma sekitar RM500 sahaja.

Itulah yang perlu dijimatkan untuk bertahan sebulan. Maka setiap kali tiba hari istimewa, hari lahir isteri, hari anniversary, tiada hadiah istimewa dapat aku beri. Beli kek sahaja. Itu pun gigil rasa tangan nak bayar kek harga RM50.

Suatu hari aku putuskan, kena buat kerja sampingan untuk ‘bernafas’ dengan lebih lega. Maka aku mula jual air tin pada tahun 2013.
Alhamdulillah. Walaupun untung sedikit, tapi sekurangnya ada income tambahan.

Suatu hari, tiba hari lahir isteri aku. Kali ni aku nak buat kejutan belikan dia hadiah walau dia sekali pun tidak pernah meminta-minta. Dia tahu kewangan suami dia macamana.

Aku menuju ke sebuah kedai jam di Batu Caves. Masuk dengan pouch bag berharga RM10 yang aku beli kat pasar malam. Dalam tu penuh not RM1. Maklumlah, jual air tin. 😅

Terpandang satu jam Roscani. Harganya RM350 lepas diskaun. Allah, mahalnya. Terus rasa nak cari hat murah sikit.

Masa memilih jam yang harga bawah RM200, hati rasa serba salah.

‘Apa salahnya belikan sahaja yang tu’ getus hati sendirian.

Aku pejam mata sat, tarik nafas panjang-panjang, terus bagitahu uncle tu,
“Uncle, saya nak yang ni”.

Senyum uncle tu sambil cakap jam ni bagus, cantik, elok dan sebagainya. Ayat biasa penjual memujuk pembeli. Macam biasalah.

“Cash atau kad?” tanya uncle tu.
“Cash,” balasku ringkas sambil membuka pouch beg aku.

Segenggam duit RM1 dikeluarkan. Aku kira depan uncle tu. Pelanggan lain dan staff dia jeling dari jauh sahaja. Entah apa bermain diminda mereka, aku malas ambil tahu. Lantakkan mereka.

Janji aku ada duit dan mampu bayar.
Sebaik selesai membuat bayaran, aku terus pulang. Hulur kat isteri hadiah itu tanpa balut apa-apa, tanpa ada kad pun. Tak romantik betul cikgu Maths ni kan? Wakaka.

Terkejut isteri melihat hadiah tersebut. Punya la dia gembira pertama kali dapat hadiah hari lahir setelah 4 tahun kami kahwin.

Aku tersenyum puas. Walau dalam kepala dok berkira-kira macamana nak rolling modal beli stok air pula lepas ni. 😅

Itulah hadiah pertama aku beri. Beli dengan duit RM1 sahaja. Hasil keuntungan jualan air campur modal pusingan sikit. Haha.

Tapi puas. Sungguh. Rasa sungguh puas bila kita usaha sungguh-sungguh, berpenat, berlelah, berjimat, menahan diri untuk beli apa-apa kat diri sendiri, kemudian dapat hadiahkan sesuatu yang elok kepada orang yang kita sayang.

Sekali tu jelah beli hadiah mahal. Lepas tu kembali beli kek sahaja macam biasa. Wakaka.

roscani

Gambar jam dari Google

Aduh. Baru cerita pasal jam dah berjela panjang ni. Lantakkan. Aku nak teruskan juga. Siapa nak baca perabih, silakan. Siapa nak skip aku tak halang.

Hari berganti, tahun berubah. Anak makin bertambah. Jualan air dah tak boleh jalan dah. Ekonomi kembali tenat.

Maka aku buat kerja macam-macam. Jual kasut bundle, jual simkad SOX dan UOX, broadband Internet, jual kambing bakar, jual buku dan sebagainya.

Dapat la tampung sedikit sebanyak kehidupan yang kian mencabar.

Suatu hari, aku terdengar puan isteri puji beg Coach kawan dia. Dia memang peminat handbag ni. Cuma biasa kami beli kat pasaraya yang tengah less harga sekitar RM100-RM200 sahaja. Tu pun dua tiga tahun sekali je kot.

Dari situ, aku tanam niat nak beli handbag Coach kat beliau. Cuma soalnya nak beli macamana? Duit setiap bulan pun cukup-cukup makan saja.
Tapi niat dan azam itu tetap ada. Maka aku mula main kutu. Last aku main kutu zaman sekolah menengah, masa form 3, 50 sen je sehari.

Kali ni aku main kutu sekali lagi semata-mata nak beli beg Coach untuk dihadiahkan kepada isteri tercinta. Main RM100 sahaja sebulan. Takat tu ja mampu. Aku pilih tarikh cabutan sebelum hari lahir puan isteri.

Akhirnya giliran aku terima duit kutu sampai. Dapat segenggam RM1200, rasa kaya sekejap. Jalan pun mendada. Masuk pakai selipar Jepun je gais. Tapi apa risau, duit dalam poket ada lebih seribu kot. Dengan penuh perasaan macam dato-dato, aku masuk butik Coach dan pilih beg dengan berlagak.

Sebaik aku tengok harga, omak ai. Ribu riban handbag jenama ni rupanya. Tiba-tiba rasa miskin semula. 😭 Keluar butik dengan perasaan hampa, aku buka Fb dan search beg Coach prelove yang kondisi cun melecun.

coach
Jumpa la beg Coach macam dalam gambar ni. Orang Sarawak yang jual. Kondisi 9/10. Last price dia bagi RM700. Terus aku setuju.
Aku cari pula purse yang sama macam tu. Alhamdulillah, jumpa. Yang ni baru, bukan prelove. Harga RM250.

Terus order juga. Dua-dua beli online dan akhirnya selamat sampai. Terus bagi kat isteri. Dan sekali lagi, tanpa balut, tanpa kad bagai. Bagi gitu ja. Tak romantik kan? Pedulikan romantik tu, asal aku berjaya bagi hadiah. Haha. Seronok bukan kepalang puan isteri. First time dapat hadiah beg Coach. Walau prelove, dia punya seronok tu macam dapat istana.

Bahagia sungguh aku melihat senyuman dan kegembiraan orang yang aku sayangi ini.
Dan hari ini, hari Ulangtahun Perkahwinan kami yang ke 12. Awal-awal lagi aku dan beli hadiah, simpan kat peti besi kedai.

Malam tadi bawa pulang, senyap-senyap letak dalam laci. Malam ni cubaan jadi romantik sikit. Walau tak balut, aku koyak buku tulisan anak dan tulis ucapan ringkas guna pensel kaler anak.

Siap lukis love lagi. Okey la tu walau cuma koyak buku anak dan tulis pakai pensel kaler, at least ada improvement kan. Hihi.

Tepat jam 12 malam tadi, puan isteri terlebih dahulu wasap wish anniversary. Aku kat ruang tamu ja pun. Dia kat dalam bilik tidurkan anak.

Aku ucap terima kasih dan pura-pura minta tolong dia ambil barang aku dalam laci kat dalam bilik.
Sebaik buka laci, menjerit kegembiraan insan yang aku sayang ni bila lihat ada hadiah anniversary untuk dia. Aku hanya senyum sahaja.

Kegembiraan dia, kebahagiaan aku. Simple.
Gitu la serba sedikit kisah sebuah jam Roscani dan sebuah handbag Coach. Jam tu dah lama mati, handbag guna sampai hari ini. Antara handbag kegemaran dia bila ke mana-mana. Puas hati sungguh beli handbag ni. Berbaloi dengan harga tu.
Okeh. Aku tulis panjang-panjang ni just nak cerita, hargai pasangan kita.

Menghargai itu tidak semestinya dengan barang mahal dan berharga. Tidak semestinya melalui hadiah, wang ringgit dan kebendaan sahaja.

Namun sepaling kurang, kita tunjukkan effort untuk menggembirakan insan yang kita ambil amanah untuk menjaga dia dari jagaan ayahnya. Isteri ni amanah paling besar buat seorang lelaki bergelar suami.

Seorang insan yang kita mahu hidup bersama sehingga akhir hayat kita. Bahkan hingga ke syurga. Tidak timbul soal kaya atau miskin dalam kisah kali ini. Ia bukan tentang mampu atau tidak.
Ia tentang usaha, tentang pengorbanan, tentang matlamat untuk menggembirakan si dia. Bila kita nekad, apa jua matlamat itu mampu kita capai.

Jika hari ini kita tidak mampu nak hadiahkan sesuatu berbentuk kebendaan, bagilah layanan dan perhatian yang selayaknya dia terima. Sebaik mana kawan-kawan kita, serapat hubungan kita dengan sanak saudara, saat sukar, saat sakit demam, mereka hanya ada sekejap dan sekadar bertanya khabar berita.

Yang sentiasa ada disisi, yang melayan segala karenah dan perangai buruk kita, yang menjaga sepenuh hati saat kita sakit dan terluka, yang terkesan akibat ketidakmampuan ekonomi kita, yang menjaga anak-anak kita sebaiknya, yang mempersiapkan segala keperluan kita, adalah dia. Isteri.

Satu perkataan terakhir dan kesimpulan paling penting dalam kisah yang panjang ini ialah;
Hargai.

Nota : Gambar jam itu cari kat Google sahaja. Bukan gambar sebenar. Gambar handbag dan purse Coach saja yang real.

#MFS
– Bukan suami sempurna –



RUANG IKLAN




LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Archive

Recent Comments

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ebook Premium adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Allah. Dua minggu lagi. 😢

Allah. Dua minggu lagi. 😢

logo-mfs


Allah. Dua minggu lagi. 😢

Cikgu Mohd Fadli Salleh

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Allah. Dua minggu lagi. 😢

Ramai orang susah sungguh sekarang. Kelmarin seorang ibu dari Klang call saya lepas Subuh lagi.

Menangis teruk dia. Sungguh-sungguh menangis. Duit langsung tak ada, nak beli susu anak pun tak ada duit. Hutang keliling pinggang. Sewa rumah tak berbayar.

Dia jatuh teruk akibat PKP tahun lepas. Cuba bangkit tahun ni, namun semua modal dan simpanan licin dah guna tahun lepas.

Nak tak nak, jalan terakhir adalah pinjam Along. Pinjam 10k untuk mula bisnes balik. Kemudian datang PKP demi PKP, darurat dan Lockdown. Terduduk terus dan Along datang mengancam.

Pemilik rumah sewa minta duit, hutang dengan kawan-kawan dan sanak saudara lagi. Bil-bil lagi. Anak dah tak ada pampers, nak makan lagi.

Dia luah kat saya dalam tangisan paling hiba pernah saya dengar,
“Cikgu. Saya tak tahu nak buat apa dah. Tak tahu nak pergi mana. Nak mengadu kat siapa. Tak tahu nak buat apa. Saya rasa nak bunuh diri sahaja”.

Anaknya 3 orang. Suami pun hampir hilang kewarasan dok fikir masalah yang menimpa-nimpa.

Allah-2-minggu-lagi

Kerajaan. Tolonglah lakukan sesuatu.

Sesungguhnya ramai rakyat sedang menderita.
First time aku merayu kat kerajaan ni. Bukan untuk aku, namun untuk mereka yang sangat-sangat terkesan.

Tolong buat satu channel bantuan segera. Buka talian hotline untuk orang luah masalah dan ada team terus turun siasat dilapangan.
Yang mana ada kes along, wakilkan tentera bawa m16 ke pergi deal dengan along jangan kacau peminjam buat sementara waktu.

Rendahkan interest dan biar tidak tertindak.
Benda ni boleh buat jika ada kuasa. Jika kuasa kat tangan aku, aku buat begitu.

1. Nombor hotline untuk orang luah masalah. Ramai tertekan. Letak sukarelawan or kaunselor jawab. Talian biar banyak. Jangan call asyik kena tunggu berjam.

2. Team penjejak di setiap daerah. Laporan yang diterima team terus pergi ziarah dan siasat kes. Boleh bekerjasama dengan pusat zakat setiap negeri untuk bagi bantuan segera.

3. Team penguasa. Polis banyak sangat dah tugas. Askar pun aku yakin banyak tugas mereka. Namun rasanya masih boleh turun bantu turun deal dengan along sebab kes along tidak la terlampau banyak. Turun dengan seragam penuh naik truck tentera, mana berani along kacau dah. Kacau juga memang nahas lah.

4. Bagi moratorium automatik pada semua.
Gitu la kalau ikut otak rakyat biasa yang tak ada Phd tak ada pangkat ni. Mungkin idea nampak biasa, tapi aku percaya ianya memberi impak besar.

Tolonglah lakukan sesuatu wahai kerajaan.
Rakyat susah. Susah sungguh ni. 😢

#MFS



RUANG IKLAN




LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ebook Premium adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Agama ni pegangan hidup. Pegang sehingga mati dan kehidupan abadi selepasnya.

Agama ni pegangan hidup. Pegang sehingga mati dan kehidupan abadi selepasnya.

logo-mfs


Agama ni pegangan hidup. Pegang sehingga mati dan kehidupan abadi selepasnya.

Cikgu Mohd Fadli Salleh

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Agama ni pegangan hidup. Pegang sehingga mati dan kehidupan abadi selepasnya.

Aku rela putus kawan dari putus agama.
Rela khianat kawan dari khianat agama.
Rela dibuang dari circle mereka yang ‘high class’ dari aku membuang agama.

agama-pegangan

Aku takkan berdiam diri jika agamaku diancam.
Aku takkan berdiam diri jika ada agenda halus yang cuba menyelinap masuk dan merosakkan akidah aku dan saudara seagamaku.
Aku takkan senyapkan pengkhianatan terhadap agamaku jika aku tahu adanya hal itu.

Mendiamkan diri jika kita tahu ada penipuan dan pengkhianatan terhadap agama sedang berlaku depan mata adalah dayus dan tidak beretika.

Aku akan terus mendedahkan semua penipuan dan pengkhianatan.

Kerana aku tahu suatu hari nanti aku akan mengadap Tuhanku. Dan bila disoal nanti, aku ada jawapan depan Rabbul jalil.

Kali ini, pihak lawan bukan calang-calang.
Bukan kecil punya ‘perang’.
Bukan ringan punya ujian.

Aku berhadapan dengan tokoh dan nama besar yang punya jutaan pengikut di alam maya dan nyata.

Nama besar dan tokoh hebat yang disegani ramai orang. Yang punya pengaruh hingga ke peringkat atasan.

Dan aku juga hadap sebuah syarikat asing yang punya dana berbilion yang mampu mengubah naratif asal jalan cerita.

Aku cuma seorang cikgu kecil.
Yang tidak alim dalam agama.
Yang masih banyak dosa.

Aku tak mampu menandingi ketokohan dan banyaknya harta mereka.
Namun aku takkan mengalah kerana aku yakin apa yang aku perjuangkan ini betul dan benar.
Aku kental melawan walau sebesar mana cabaran dan ujian.

Kerana aku hidup berTuhan.

#MFS
– Insan kerdil dalam luasnya rahmat Allah taala.



RUANG IKLAN




LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ebook Premium adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

logo-mfs


Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

Cikgu Mohd Fadli Salleh

IKLAN-LEADERBOARD-CIKGU-FADLI
koleksi-premium-ebooks

Tepuk dahi aku baca screenshot ni petang tadi.

buli


buli

Okey, meh nak cakap sikit kalau isu ni berlaku pada anak-anak kita :

  1. Terus report pada guru kelas kejadian anak kita dibuli
  2. Kalau masih dibuli, terus pergi sekolah jumpa PK Hem laporkan pula.
  3. Jika masih tiada tindakan, jumpa Guru Besar, tunjukkan semua bukti laporan pada guru kelas dan PK Hem, tapi kes tetap berlaku. Masa ni confirm, tindakan segera pasti diambil, termasuk pindah anak ke kelas lain jika perlu
  4. Jangan pergi sound dalam group wasap begini, pasti berakhir dengan perbalahan. Mula-mula perbalahan mulut sesama kaum mak, bila kaum ayah masuk campur, tak jadi gaduh mulut dah. Boleh bertumbuk.
  5. Budak-budak tak pandai berdendam, pagi gaduh, petang dah baik-baik. Orang dewasa ni kalau bergaduh, makan tahun pun tak baik-baik lagi.
  6. Benar ada murid jenis pembuli, hal ini guru kelas jangan ambil mudah. Ibubapa juga jangan ambil mudah bila guru tegur anak kita suka buli orang.
    “Biasalah budak-budak”. Ayat ni tak boleh pakai untuk kes buli.
  7. Perangai membuli jika tidak dicegah awal, besar esok lagi teruk. So, masa rebung, masa boleh dilentur, kita didik betul-betul. Tanpa perlu bergaduh sesama orang dewasa. Urus dengan cara yang betul, InsyaAllah semuanya selesai dengan cara elok.

Okey. Cukuplah 7 pesan malam ni. Babai.



SLOT IKLAN




JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

LANGGAN UPDATE TERKINI

Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Tolong jangan bandingkan saya – Cikgu Mohd Fadli Salleh

Tolong jangan bandingkan saya – Cikgu Mohd Fadli Salleh

logo-mfs


Tolong Jangan Bandingkan Saya.

Cikgu Mohd Fadli Salleh

mathzier

Tolong jangan bandingkan saya.

“Cikgu Fadli ajar anak suka dan cepat faham. Cikgu sekolah anak saya ajar anak bosan, tak faham pula tu”.

Jangan!

Jangan bandingkan saya dengan guru-guru anak-anak kalian. Kecil hati cikgu tu yang mendengar nanti.

Kawan-kawan. Saya buat kelas LIVE secara percuma di Fb ini bukan untuk kalian membandingkan siapa bagus siapa tidak. Bukan nak tunjuk hebat.

Bukan nak tunjuk power.

Tidak.

jangan-bandingkan-saya

Berulang kali saya bagitahu sebelum saya buat kelas LIVE dulu, saya takut. Risau.

Debor. Sejujurnya awalnya saya tak setuju pun nak buat kelas secara LIVE ini.

Namun memandangkan ada permintaan, memandangkan saya rasa ianya dapat membantu sangat ramai murid dan ibubapa, saya menyahut cabaran itu.

Ia tidak mudah. Ia sebenarnya cabaran besar buat saya.

Saya bukan sahaja diperhati oleh murid-murid dan ibubapa. Saya diperhati oleh rakan-rakan guru lain. Guru otai, guru pakar, guru cemerlang, guru adiwira, ikon guru PAK21, SISC+, jurulatih kebangsaan, jurulatih negeri, jurulatih daerah, pensyarah IPGM, Nazir, PPD, JPN dan KPM.

Merelakan setiap tindak tanduk saya diperhati, cara mengajar saya diteliti dan diamati oleh mereka yang pakar dalam profesion ini amat menakutkan sebenarnya.

Tapi saya tetap kentalkan hati untuk teruskan juga. Saya ingin menyumbang sesuatu pada ibubapa dan murid-murid saat mereka semua mula rasa tertekan dengan pembelajaran secara maya ini.

Dan alhamdulillah, kelas LIVE kali pertama berjalan dengan lancar. Ia mendapat sambutan hangat, murid-murid suka, ibubapa pun puas hati. Syukur dan lega sangat saya rasa bila ianya berjalan lancar.

Sejurus selepas LIVE kali pertama, saya terus membuat refleksi. Sesi refleksi secara LIVE saya luah, dalam bentuk tulisan pun saya tulis di wall saya. Ini point utama refleksi saya tempoh hari. Baca semula dan fahamkan :

  1. Saya bukan nak tunjuk hebat. Saya nak menyumbang sesuatu pada murid-murid dan ibubapa.
  2. Semua guru adalah terbaik dan guru paling bagus adalah guru-guru yang mengajar anak-anak kalian.
  3. Saya bukan sesiapa. Bukan guru pakar. Bukan guru cemerlang. Bukan jurulatih kebangsaan, negeri atau daerah. Jauh sekali guru adiwira. Saya hanya seorang guru biasa.
  4. Jika ada yang kalian nampak sebagai kelebihan, ia cuma setitis ilmu yang dipinjamkan Tuhan. Tiada sebesar zarah kehebatan dari diri saya sendiri.
  5. Setiap sambutan yang diberi, setiap kata puja dan puji, bukan untuk saya meninggi diri. Bukan untuk saya rasa hebat atau memandang rendah pada orang lain. Ia untuk saya ucapkan syukur atas sedikit kelebihan pinjaman Tuhan dan dapat dimanfaatkan kepada ramai orang.
  6. Apa yang saya persembahkan dalam setiap pengajaran datangnya dari pengalaman. Ia cara saya mengajar sejak sekian lama.
  7. Saya tidak betul dan benar pada setiap masa. Saya mungkin akan ada melakukan kesilapan. Tegurlah.

Kawan-kawan.

Berhenti bandingkan saya dengan sesiapa ya. Tambah-tambah dengan guru-guru anak kalian sendiri.

Mereka guru yang sangat hebat, cuma belum jumpa rentak sahaja lagi. Bila kilauan permata dan kehebatan mereka memancar, saya sendiri tak dapat menandingi.

Saya cuma seorang guru biasa. Yang cuba sedaya upaya memberi manfaat sebanyak mungkin kepada sesiapa semasa masih ada kudrat, masih sihat dan masih ada nyawa.

Begitulah.

#MFS
– Usah lagi membanding-banding. Semua orang ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.






Archive

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Translate »