Tentang vaksin ni, ada 3 golongan.

tudung-si-comel
pentagonmath

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh 

Tentang vaksin ni, ada 3 golongan.
1. Sokong vak5in sepenuhnya
2. Golongan antivac
3. Golongan ragu-ragu dengan vak5in yang ada.

Golongan ketiga ni ramai juga. Mereka bukan antivac. Diri mereka, keluarga mereka, tak pernah menolak apa-apa vak5in sebelum ini.

Cuma bila sebut vak5in covid, mereka fikir panjang. Banyak artikel, video dan hebahan membuat mereka ragu-ragu.
1. Apakah vak5in ini selamat?
2. Adakah pemberian vak5in ini agenda dan game kuasa besar untuk kayakan mereka?
3. Apakah WHO dan kuasa tersembunyi sedang cuba mengawal dunia melalui ketakutan covid dan vak5inisasi?

Itu antara persoalan diminda. Jujur aku kata, aku adalah golongan ketiga sebenarnya. Bukan antivac, namun ragu-ragu.

Sehingga aku pernah set dalam minda aku,
‘Aku nak jadi orang terakhir dapatkan vak5in. Bagi orang lain dulu lah’.

 

 

Gitu prinsip awal tahun lalu. Seram juga baca kesan vak5in dan teori-teori konspirasi ni. Sebab teori mereka masuk akal juga. Ada pula sumber yang menyokong dakwaan mereka.

Namun pembacaan dan pemerhatian lanjut aku buat dari masa ke semasa. Dan aku memutuskan,
Satu keperluan untuk aku ambil vak5in segera.

Kenapa?
1. Mempercepatkan negara capai herd immunity. Capai hat ni, seluruh negara bebas.
2. Negara maju lain semua pergiatkan vak5in dikalangan rakyat mereka.
3. Negara lain dah bebas dan hidup macam biasa. Boleh tengok bola kat stadium, boleh berkumpul, boleh keluar bekerja dan bermain diluar. Aku nak benda ni berlaku di Malaysia.
4. Nak rentas negeri/daerah, nak ke luar negara perlu ada vak5in. Aku nak pergi Mekah, nak buat haji, nak travel. So aku kena vak5in.
5. Part rentas negeri daerah kena ada vak5in (masih) kena tipu dengan orang atasan. Dem! Dah vak5in pun tak leh rentas. Aku nak balik kampung jumpa ma aku, ziarah kubur ayah aku. Harap lepas ni benarkan mereka yang ada sijil vak5in rentas negeri.
6. Vak5in tak dapat cegah jangkitan covid 100%, namun dapat cegah kita dari pergi ke stage 4 atau stage 5. Stage yang sangat bahaya dan boleh bawa maut.
7. Covid dan kesannya adalah real. Bukan mitos, bukan rekaan. Aku lihat depan mata kawan-kawan kena, ahli keluarga kena, jiran-jiran meninggal dunia. Ramai.

So kepada kawan-kawan dalam golongan ketiga, yang mana masih ragu-ragu dengan vak5in ini, saranan aku, vak5inkan diri cepat-cepat.

Malaysia ni gila. Sektor di mana jangkitan merebak pantas dibuka walau dalam fasa total lockdown. Covid bersepah kat luar sana. Dah ada vak5in rasa lebih selamat.

Usah terpengaruh dengan mereka yang bersungguh-sungguh ajak korang jauhi vak5in. Tolong jangan terpengaruh.

Vak5in ni macam kita naik motor pakai helmet. Helmet tu vak5in. Risiko kemalangan tetap ada, tapi kemungkinan kita nak selamat dan elak dari luka parah.

Ada pula yang hasut kalau positif covid jangn pergi hospital. Nanti dimatikan kata mereka.

Jangan percaya. Sakit, positif covid pergi hospital. Pergi dapatkan rawatan.

Kuman covid ni sangat bahaya. Ia serang paru-paru dengan pantas. Semalam kau berbual elok, hari ni dah boleh meninggal.

Aku lihat depan mata ahli keluarga aku yang kena covid. Aku lihat sendiri betapa cepatnya kuman ini merebak. Dari stage 1 boleh pergi stage 4 dan stage 5 dalam masa beberapa hari sahaja.
Jadi tolong, jika benar disahkan covid, bawa ke hospital walau hospital pun dah padat yakmat.

Duduk rumah, kena serangan lelah, nak bernafas tak cukup oksigen bagaimana nak korang nak bantu? Apa alatan ada kat rumah? Apa kepakaran kalian?

Vak5inlah diri kalian dan keluarga kalian. Ia sangat penting untuk keselamatan diri dan agar kita dapat kembali hidup seperti biasa.

Cuma tu lah. Ramai lagi tak dapat tarikh temujanji untuk cucuk vak5in. Kerajaan tolong perbanyakkan dan percepatkan pemberian vak5in.

Kami dah penat dikurung. Kami dah tak larat hidup begini.

Sekian.

#MFS
.

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

1. Anak-anak suka sangat dengan gadget dan tonton YouTube. 2. Risau juga weh memandangkan kat YouTube banyak content berunsur lucah, ganas dan extreme. Tapi tu lah, anak-anak suka layan kartun kat YouTube. 3. Walau mereka layan kartun Islamic dan tak ada pengaruh...

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah) : Dikatakan Menteri Pendidikan masa tu Tan Sri Muhyiddin Yassin memperkenalkan PBS sebab tiru Australia. Australia laksanakan sistem School Based Assessment (SBA) Antara teknik penilaian maju la kiranya PBS...

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang. Dekat jam 12 malam dia mai suruh ajar. Mula-mula aku tunjuk-tunjuk cara je. Makin tunjuk makin tak faham ni, aku ambik je telefon dia tolong buatkan. Haishh, geram aku. Agaknya ni perasaan mak-mak dan ayah-ayah...

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita, tapi kita boleh ubah (siapa) orang yang patut ada disekeliling kita. Kita tak boleh nak ubah sikap orang yang suka mengumpat, menabur fitnah, suka menokok nambah cerita, suka melaga-laga, suka bersangka buruk....

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Kena dengan ramai antara kita. Berusaha demi menyara keluarga, mencari rezeki yang halal dari siang membawa ke malam. Hanya untuk kesenangan anak isteri, seorang suami tidak kisah bersusah payah. Biar dia penat, biar dia berpanasan, biar dia basah ditimpa hujan, demi...

Bagusnya MYDIN Malaysia

Bagusnya MYDIN Malaysia

Terbaca perkongsian sahabat aku, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan tentang bagusnya MYDIN Malaysia menyantuni pekerja OKU. Mydin menerima pekerja OKU tanpa membezakan gaji mereka dengan pekerja biasa. Bahkan lepas SPM dulu aku sempat bekerja di Mydin Kota Bharu, cari...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib