logo-mfs-umum

Tentang vaksin ni, ada 3 golongan.



shopee
koleksi-premium-ebooks

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh 

Tentang vaksin ni, ada 3 golongan.
1. Sokong vak5in sepenuhnya
2. Golongan antivac
3. Golongan ragu-ragu dengan vak5in yang ada.

Golongan ketiga ni ramai juga. Mereka bukan antivac. Diri mereka, keluarga mereka, tak pernah menolak apa-apa vak5in sebelum ini.

Cuma bila sebut vak5in covid, mereka fikir panjang. Banyak artikel, video dan hebahan membuat mereka ragu-ragu.
1. Apakah vak5in ini selamat?
2. Adakah pemberian vak5in ini agenda dan game kuasa besar untuk kayakan mereka?
3. Apakah WHO dan kuasa tersembunyi sedang cuba mengawal dunia melalui ketakutan covid dan vak5inisasi?

Itu antara persoalan diminda. Jujur aku kata, aku adalah golongan ketiga sebenarnya. Bukan antivac, namun ragu-ragu.

Sehingga aku pernah set dalam minda aku,
‘Aku nak jadi orang terakhir dapatkan vak5in. Bagi orang lain dulu lah’.

 

 

Gitu prinsip awal tahun lalu. Seram juga baca kesan vak5in dan teori-teori konspirasi ni. Sebab teori mereka masuk akal juga. Ada pula sumber yang menyokong dakwaan mereka.

Namun pembacaan dan pemerhatian lanjut aku buat dari masa ke semasa. Dan aku memutuskan,
Satu keperluan untuk aku ambil vak5in segera.

Kenapa?
1. Mempercepatkan negara capai herd immunity. Capai hat ni, seluruh negara bebas.
2. Negara maju lain semua pergiatkan vak5in dikalangan rakyat mereka.
3. Negara lain dah bebas dan hidup macam biasa. Boleh tengok bola kat stadium, boleh berkumpul, boleh keluar bekerja dan bermain diluar. Aku nak benda ni berlaku di Malaysia.
4. Nak rentas negeri/daerah, nak ke luar negara perlu ada vak5in. Aku nak pergi Mekah, nak buat haji, nak travel. So aku kena vak5in.
5. Part rentas negeri daerah kena ada vak5in (masih) kena tipu dengan orang atasan. Dem! Dah vak5in pun tak leh rentas. Aku nak balik kampung jumpa ma aku, ziarah kubur ayah aku. Harap lepas ni benarkan mereka yang ada sijil vak5in rentas negeri.
6. Vak5in tak dapat cegah jangkitan covid 100%, namun dapat cegah kita dari pergi ke stage 4 atau stage 5. Stage yang sangat bahaya dan boleh bawa maut.
7. Covid dan kesannya adalah real. Bukan mitos, bukan rekaan. Aku lihat depan mata kawan-kawan kena, ahli keluarga kena, jiran-jiran meninggal dunia. Ramai.

So kepada kawan-kawan dalam golongan ketiga, yang mana masih ragu-ragu dengan vak5in ini, saranan aku, vak5inkan diri cepat-cepat.

Malaysia ni gila. Sektor di mana jangkitan merebak pantas dibuka walau dalam fasa total lockdown. Covid bersepah kat luar sana. Dah ada vak5in rasa lebih selamat.

Usah terpengaruh dengan mereka yang bersungguh-sungguh ajak korang jauhi vak5in. Tolong jangan terpengaruh.

Vak5in ni macam kita naik motor pakai helmet. Helmet tu vak5in. Risiko kemalangan tetap ada, tapi kemungkinan kita nak selamat dan elak dari luka parah.

Ada pula yang hasut kalau positif covid jangn pergi hospital. Nanti dimatikan kata mereka.

Jangan percaya. Sakit, positif covid pergi hospital. Pergi dapatkan rawatan.

Kuman covid ni sangat bahaya. Ia serang paru-paru dengan pantas. Semalam kau berbual elok, hari ni dah boleh meninggal.

Aku lihat depan mata ahli keluarga aku yang kena covid. Aku lihat sendiri betapa cepatnya kuman ini merebak. Dari stage 1 boleh pergi stage 4 dan stage 5 dalam masa beberapa hari sahaja.
Jadi tolong, jika benar disahkan covid, bawa ke hospital walau hospital pun dah padat yakmat.

Duduk rumah, kena serangan lelah, nak bernafas tak cukup oksigen bagaimana nak korang nak bantu? Apa alatan ada kat rumah? Apa kepakaran kalian?

Vak5inlah diri kalian dan keluarga kalian. Ia sangat penting untuk keselamatan diri dan agar kita dapat kembali hidup seperti biasa.

Cuma tu lah. Ramai lagi tak dapat tarikh temujanji untuk cucuk vak5in. Kerajaan tolong perbanyakkan dan percepatkan pemberian vak5in.

Kami dah penat dikurung. Kami dah tak larat hidup begini.

Sekian.

#MFS
.

Contest / Giveaway TikTok 14 Ogos 2022

Contest / Giveaway TikTok 14 Ogos 2022

Facebook Live Extra Giveaway 100 Buku Sifir Mathzier Maaf, permohonan sudah ditutup pada 17 Ogos 2022. Pemenang terpilih akan dihubungi oleh Admin. Tik Tok Live Giveaway Tahniah kepada PEMENANG Giveaway Tik Tok Live untuk kali ini ! NAMA PEMENANG HAZLIN BT ALI SURIA...

read more
Buku Fizikal Cikgu Mohd Fadli Salleh

Buku Fizikal Cikgu Mohd Fadli Salleh

Buku Latihan MATHZIER 1.0 Dan Modul EAZIER 1.0 Tahun 1,2,3 KSSR LINK BELIAN: https://shope.ee/89sVtA8xSC CIKGU FADLI SALLEH Guru Matematik Paling Berpengaruh di Malaysia Ciri-ciri EKSKLUSIF * KSSR * Kemahiran Asas * Aktiviti Padat * Latihan Kendiri * Pelekat Menarik *...

read more
The struggle is real gais.

The struggle is real gais.

Oleh: Mohd Fadli Salleh The struggle is real gais.     Golongan M40 dan T20 satu persatu mulai tumbang. Yang masih bertahan pun makin susut semua simpanan. Kebanyakan situasi peniaga dan majikan di musim wabak ini bukan lagi untuk mencari keuntungan....

read more
Bahagia tidak diukur dengan berapa duit yang kamu ada

Bahagia tidak diukur dengan berapa duit yang kamu ada

Oleh: Mohd Fadli Salleh   Bahagia tidak diukur dengan berapa duit yang kamu ada. Tidak juga berdasarkan paras rupa. Bukan juga kerana manisnya kata-kata. Ia tentang seberapa banyak kamu hargai orang disekelilingmu. Ia tentang setiap yang ada disyukuri sepenuh...

read more
Abah dan Ziarah.

Abah dan Ziarah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan ziarah. Abah cukup suka ziarah. Ziarah orang sakit, ziarah orang tua, ziarah sanak saudara, ziarah sahabat handai. Masa virus covid belum wujud, boleh katakan setiap hari abah akan turun berziarah. Dengar saja kes kematian, orang...

read more
Pengurusan Kewangan Abah

Pengurusan Kewangan Abah

Oleh : Dr. Salbiah Salleh Pengurusan kewangan Abah. 10 pesan Abah kami semat di hati hingga mati.   1. Kita perlu bijaksini (bijak mengatur urusan di dunia) dan bijaksana (bijak mengatur urusan akhirat). Bila kerja, sisihkan duit untuk sedekah. Rugi besar orang...

read more
Abah dan Persahabatan.

Abah dan Persahabatan.

Oleh:  Mohd Fadli Salleh Abah dan persahabatan. Abah kalau dia bersahabat, memang sayang selamanya. Dari zaman muda, sampai akhir nyawa. Abah bersahabat bukan sekadar kenal sahabat itu sahaja. Abah akan kenal dan rapat dengan mak ayah sahabat dia. Abah akan kenal dan...

read more
Abah dan Sedekah.

Abah dan Sedekah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan sedekah. Dulu aku masih ingat, masa aku kecil hingga remaja abah selalu bawa aku sebagai peneman mencari masjid dalam pembinaan, pergi ke pondok-pondok agama, rumah anak yatim dan pusat tahfiz. Abah pergi untuk sedekah sebahagian dari...

read more
Abah dan anak-anak.

Abah dan anak-anak.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan anak-anak. Abah seorang yang tegas, tapi penyayang. Dalam mendidik anak, memang ada ketegasan seorang lelaki dan ayah. Anak-anak kalau abah marah, semua menikus. Tak berani nak angkat kepala, apa lagi nak menjawab dan bersuara. Namun...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.




BUKU FIZIKAL

mathzier-eazier
mathzier-eazier-1-0
mathzier-2-0
sifir-rumus-penting
mathzier-abakus

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Translate »