Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat

tudung-si-comel
pts-bookcafe

10 Sebab kenapa Moratorium patut disambung. Mohon Kerajaaan pertimbangkan

1.Tempoh moratorium 6 bulan telah tamat. Namun kes COVID-19 kembali memuncak. Walau tidak di lockdown seluruh negara seperti tempoh hari, sangat ramai orang terkesan.

2. Jangkaan oleh pakar kewangan, 1000 orang rakyat Malaysia akan muflis sebulan. Orang yang muflis itu mungkin satu-satunya ketua keluarga yang menyara keluarga. Bayangkan berapa ramai ahli keluarga dan rakyat terkesan?

3. Sepanjang PKP bermula dan sepanjang tempoh moratorium, bank-bank di negara kita masih mencatat keuntungan. Tidak rugi, hanya susut untung sahaja.

4. Maka apa salahnya moratorium disambung 6 bulan lagi atau sekurang-kurangnya sehingga Disember 2020 bagi mengurangkan bebanan rakyat Malaysia.

5. Benarlah bukan semua orang yang dapat manfaat dari moratorium ini seperti penjual nasi lemak, mekanik dan lain-lain yang tiada pun hutang kereta, personal loan dan seumpamanya. Namun perlu diingat, bila orang sekeliling mereka ada duit lebih, mereka akan berbelanja lebih.

6. Manfaatnya dapat dirasa oleh penjaja, dan bidang pekerjaan lain kerana aliran tunai itu sentiasa ada.

 

moratorium-patut-disambung

 

7. Syarikat juga boleh meminimakan membuang pekerja dan dapat membayar gaji seperti biasa kerana moratorium sedikit sebanyak memberi banyak kelegaan kepada majikan juga.

8. Lebih bagus, masa PKP tempoh hari, sangat ramai rakyat Malaysia menderma. Bila potongan pinjaman kereta, rumah, personal loan mereka ditangguhkan, duit lebihan itu disimpan dan sebahagiannya didermakan kepada NGO atau mereka sendiri turun padang dan membantu sesiapa yang memerlukan.

9. Ramai rakyat tengah susah, struggle nak teruskan kehidupan, tidak lena tidur memikirkan apa yang hendak dihidang pada ahli keluarga esok hari. Perniagaan merosot akibat orang ramai berjimat cermat, bank mula mengejar hutang. Dan jika moratorium diteruskan, pasti ianya melegakan.

10. Habis dah point saya. Kalian ada point tambahan, sila tulis kat ruangan komen.

Selamat pagi semua!

#MFS

 

Semoga artikel Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat bermanfaat buat semua pembaca Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar lebih ramai lagi dapat membacanya.

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

2 Comments

  1. Rosliza binti Ramli

    Assalamualaikum…Tuan Fadli Salleh
    Alhamdulillahh..
    Cerita Katak yang menarik dan terinpirasi..
    Syabas.. dan Tahniah..

    Mohon izin saya copy n paste untuk share pada rakan2 yang lain…supaya dapat memberikan semangat pada kawsn2 yang terkesan
    Terima kasih semoga Allah… memberikan sejuta kebaikan buat tuan dan family

    Reply
    • Admin Cikgu Fadli Online

      Waaalaikumsalam, silakan Puan ya. Sama – sama dan kami dari Team Cikgu Fadli Online juga doakan Puan dalam kebahagian dan kasih sayang Allah selalu – Admin.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Bagusnya MYDIN Malaysia

Bagusnya MYDIN Malaysia

Terbaca perkongsian sahabat aku, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan tentang bagusnya MYDIN Malaysia menyantuni pekerja OKU. Mydin menerima pekerja OKU tanpa membezakan gaji mereka dengan pekerja biasa. Bahkan lepas SPM dulu aku sempat bekerja di Mydin Kota Bharu, cari...

Baru je gaji.

Baru je gaji.

Baru je gaji. Hari ni dah mengira hari bila pula nak dapat gaji seterusnya. Adehhh. Kena rompak dengan macam-macam gais. Benarlah kata pepatah, 'Dari bank ia datang, kepada bank ia kembali'. Pagi duniaaaaa! #MFS

Sebanyak mana sokongan manusia pun, pastikan Allah redha

Sebanyak mana sokongan manusia pun, pastikan Allah redha

Ma pesan, "Sebanyak mana sokongan manusia pun, pastikan Allah redha." Apa kerja buat kita sekali pun, utamakan keredhaan Allah dan nabi saw, baru manusia. Andai sesuatu benda itu orang tak sokong tapi Allah redha, buatlah. Namun walau sebanyak mana sokongan orang tapi...

Ramai wartawan dan rakan-rakan media cuba hubungi saya untuk temubual.

Ramai wartawan dan rakan-rakan media cuba hubungi saya untuk temubual.

Ramai wartawan dan rakan-rakan media cuba hubungi saya untuk temubual. Maaf rakan-rakan media sekalian, saya masih penjawat awam. Saya tak boleh bersiaran atau mengeluarkan kenyataan pada pihak media tanpa kelulusan KPM. Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Jidin juga...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib