Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat

tudung-si-comel
pentagonmath

10 Sebab kenapa Moratorium patut disambung. Mohon Kerajaaan pertimbangkan

1.Tempoh moratorium 6 bulan telah tamat. Namun kes COVID-19 kembali memuncak. Walau tidak di lockdown seluruh negara seperti tempoh hari, sangat ramai orang terkesan.

2. Jangkaan oleh pakar kewangan, 1000 orang rakyat Malaysia akan muflis sebulan. Orang yang muflis itu mungkin satu-satunya ketua keluarga yang menyara keluarga. Bayangkan berapa ramai ahli keluarga dan rakyat terkesan?

3. Sepanjang PKP bermula dan sepanjang tempoh moratorium, bank-bank di negara kita masih mencatat keuntungan. Tidak rugi, hanya susut untung sahaja.

4. Maka apa salahnya moratorium disambung 6 bulan lagi atau sekurang-kurangnya sehingga Disember 2020 bagi mengurangkan bebanan rakyat Malaysia.

5. Benarlah bukan semua orang yang dapat manfaat dari moratorium ini seperti penjual nasi lemak, mekanik dan lain-lain yang tiada pun hutang kereta, personal loan dan seumpamanya. Namun perlu diingat, bila orang sekeliling mereka ada duit lebih, mereka akan berbelanja lebih.

6. Manfaatnya dapat dirasa oleh penjaja, dan bidang pekerjaan lain kerana aliran tunai itu sentiasa ada.

 

moratorium-patut-disambung

 

7. Syarikat juga boleh meminimakan membuang pekerja dan dapat membayar gaji seperti biasa kerana moratorium sedikit sebanyak memberi banyak kelegaan kepada majikan juga.

8. Lebih bagus, masa PKP tempoh hari, sangat ramai rakyat Malaysia menderma. Bila potongan pinjaman kereta, rumah, personal loan mereka ditangguhkan, duit lebihan itu disimpan dan sebahagiannya didermakan kepada NGO atau mereka sendiri turun padang dan membantu sesiapa yang memerlukan.

9. Ramai rakyat tengah susah, struggle nak teruskan kehidupan, tidak lena tidur memikirkan apa yang hendak dihidang pada ahli keluarga esok hari. Perniagaan merosot akibat orang ramai berjimat cermat, bank mula mengejar hutang. Dan jika moratorium diteruskan, pasti ianya melegakan.

10. Habis dah point saya. Kalian ada point tambahan, sila tulis kat ruangan komen.

Selamat pagi semua!

#MFS

 

Semoga artikel Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat bermanfaat buat semua pembaca Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar lebih ramai lagi dapat membacanya.

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

2 Comments

  1. Rosliza binti Ramli

    Assalamualaikum…Tuan Fadli Salleh
    Alhamdulillahh..
    Cerita Katak yang menarik dan terinpirasi..
    Syabas.. dan Tahniah..

    Mohon izin saya copy n paste untuk share pada rakan2 yang lain…supaya dapat memberikan semangat pada kawsn2 yang terkesan
    Terima kasih semoga Allah… memberikan sejuta kebaikan buat tuan dan family

    Reply
    • Admin Cikgu Fadli Online

      Waaalaikumsalam, silakan Puan ya. Sama – sama dan kami dari Team Cikgu Fadli Online juga doakan Puan dalam kebahagian dan kasih sayang Allah selalu – Admin.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

1. Anak-anak suka sangat dengan gadget dan tonton YouTube. 2. Risau juga weh memandangkan kat YouTube banyak content berunsur lucah, ganas dan extreme. Tapi tu lah, anak-anak suka layan kartun kat YouTube. 3. Walau mereka layan kartun Islamic dan tak ada pengaruh...

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah) : Dikatakan Menteri Pendidikan masa tu Tan Sri Muhyiddin Yassin memperkenalkan PBS sebab tiru Australia. Australia laksanakan sistem School Based Assessment (SBA) Antara teknik penilaian maju la kiranya PBS...

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang. Dekat jam 12 malam dia mai suruh ajar. Mula-mula aku tunjuk-tunjuk cara je. Makin tunjuk makin tak faham ni, aku ambik je telefon dia tolong buatkan. Haishh, geram aku. Agaknya ni perasaan mak-mak dan ayah-ayah...

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita, tapi kita boleh ubah (siapa) orang yang patut ada disekeliling kita. Kita tak boleh nak ubah sikap orang yang suka mengumpat, menabur fitnah, suka menokok nambah cerita, suka melaga-laga, suka bersangka buruk....

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Kena dengan ramai antara kita. Berusaha demi menyara keluarga, mencari rezeki yang halal dari siang membawa ke malam. Hanya untuk kesenangan anak isteri, seorang suami tidak kisah bersusah payah. Biar dia penat, biar dia berpanasan, biar dia basah ditimpa hujan, demi...

Bagusnya MYDIN Malaysia

Bagusnya MYDIN Malaysia

Terbaca perkongsian sahabat aku, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan tentang bagusnya MYDIN Malaysia menyantuni pekerja OKU. Mydin menerima pekerja OKU tanpa membezakan gaji mereka dengan pekerja biasa. Bahkan lepas SPM dulu aku sempat bekerja di Mydin Kota Bharu, cari...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib