logo-mfs-umum

Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat



shopee
koleksi-premium-ebooks

10 Sebab kenapa Moratorium patut disambung. Mohon Kerajaaan pertimbangkan

1.Tempoh moratorium 6 bulan telah tamat. Namun kes COVID-19 kembali memuncak. Walau tidak di lockdown seluruh negara seperti tempoh hari, sangat ramai orang terkesan.

2. Jangkaan oleh pakar kewangan, 1000 orang rakyat Malaysia akan muflis sebulan. Orang yang muflis itu mungkin satu-satunya ketua keluarga yang menyara keluarga. Bayangkan berapa ramai ahli keluarga dan rakyat terkesan?

3. Sepanjang PKP bermula dan sepanjang tempoh moratorium, bank-bank di negara kita masih mencatat keuntungan. Tidak rugi, hanya susut untung sahaja.

4. Maka apa salahnya moratorium disambung 6 bulan lagi atau sekurang-kurangnya sehingga Disember 2020 bagi mengurangkan bebanan rakyat Malaysia.

5. Benarlah bukan semua orang yang dapat manfaat dari moratorium ini seperti penjual nasi lemak, mekanik dan lain-lain yang tiada pun hutang kereta, personal loan dan seumpamanya. Namun perlu diingat, bila orang sekeliling mereka ada duit lebih, mereka akan berbelanja lebih.

6. Manfaatnya dapat dirasa oleh penjaja, dan bidang pekerjaan lain kerana aliran tunai itu sentiasa ada.

 

moratorium-patut-disambung

 

7. Syarikat juga boleh meminimakan membuang pekerja dan dapat membayar gaji seperti biasa kerana moratorium sedikit sebanyak memberi banyak kelegaan kepada majikan juga.

8. Lebih bagus, masa PKP tempoh hari, sangat ramai rakyat Malaysia menderma. Bila potongan pinjaman kereta, rumah, personal loan mereka ditangguhkan, duit lebihan itu disimpan dan sebahagiannya didermakan kepada NGO atau mereka sendiri turun padang dan membantu sesiapa yang memerlukan.

9. Ramai rakyat tengah susah, struggle nak teruskan kehidupan, tidak lena tidur memikirkan apa yang hendak dihidang pada ahli keluarga esok hari. Perniagaan merosot akibat orang ramai berjimat cermat, bank mula mengejar hutang. Dan jika moratorium diteruskan, pasti ianya melegakan.

10. Habis dah point saya. Kalian ada point tambahan, sila tulis kat ruangan komen.

Selamat pagi semua!

#MFS

 

Semoga artikel Moratorium Patut Disambung Bagi Bantu Rakyat bermanfaat buat semua pembaca Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar lebih ramai lagi dapat membacanya.

Contest / Giveaway TikTok 14 Ogos 2022

Contest / Giveaway TikTok 14 Ogos 2022

Facebook Live Extra Giveaway 100 Buku Sifir Mathzier Maaf, permohonan sudah ditutup pada 17 Ogos 2022. Pemenang terpilih akan dihubungi oleh Admin. Tik Tok Live Giveaway Tahniah kepada PEMENANG Giveaway Tik Tok Live untuk kali ini ! NAMA PEMENANG HAZLIN BT ALI SURIA...

read more
Buku Fizikal Cikgu Mohd Fadli Salleh

Buku Fizikal Cikgu Mohd Fadli Salleh

Buku Latihan MATHZIER 1.0 Dan Modul EAZIER 1.0 Tahun 1,2,3 KSSR LINK BELIAN: https://shope.ee/89sVtA8xSC CIKGU FADLI SALLEH Guru Matematik Paling Berpengaruh di Malaysia Ciri-ciri EKSKLUSIF * KSSR * Kemahiran Asas * Aktiviti Padat * Latihan Kendiri * Pelekat Menarik *...

read more
The struggle is real gais.

The struggle is real gais.

Oleh: Mohd Fadli Salleh The struggle is real gais.     Golongan M40 dan T20 satu persatu mulai tumbang. Yang masih bertahan pun makin susut semua simpanan. Kebanyakan situasi peniaga dan majikan di musim wabak ini bukan lagi untuk mencari keuntungan....

read more
Bahagia tidak diukur dengan berapa duit yang kamu ada

Bahagia tidak diukur dengan berapa duit yang kamu ada

Oleh: Mohd Fadli Salleh   Bahagia tidak diukur dengan berapa duit yang kamu ada. Tidak juga berdasarkan paras rupa. Bukan juga kerana manisnya kata-kata. Ia tentang seberapa banyak kamu hargai orang disekelilingmu. Ia tentang setiap yang ada disyukuri sepenuh...

read more
Abah dan Ziarah.

Abah dan Ziarah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan ziarah. Abah cukup suka ziarah. Ziarah orang sakit, ziarah orang tua, ziarah sanak saudara, ziarah sahabat handai. Masa virus covid belum wujud, boleh katakan setiap hari abah akan turun berziarah. Dengar saja kes kematian, orang...

read more
Pengurusan Kewangan Abah

Pengurusan Kewangan Abah

Oleh : Dr. Salbiah Salleh Pengurusan kewangan Abah. 10 pesan Abah kami semat di hati hingga mati.   1. Kita perlu bijaksini (bijak mengatur urusan di dunia) dan bijaksana (bijak mengatur urusan akhirat). Bila kerja, sisihkan duit untuk sedekah. Rugi besar orang...

read more
Abah dan Persahabatan.

Abah dan Persahabatan.

Oleh:  Mohd Fadli Salleh Abah dan persahabatan. Abah kalau dia bersahabat, memang sayang selamanya. Dari zaman muda, sampai akhir nyawa. Abah bersahabat bukan sekadar kenal sahabat itu sahaja. Abah akan kenal dan rapat dengan mak ayah sahabat dia. Abah akan kenal dan...

read more
Abah dan Sedekah.

Abah dan Sedekah.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan sedekah. Dulu aku masih ingat, masa aku kecil hingga remaja abah selalu bawa aku sebagai peneman mencari masjid dalam pembinaan, pergi ke pondok-pondok agama, rumah anak yatim dan pusat tahfiz. Abah pergi untuk sedekah sebahagian dari...

read more
Abah dan anak-anak.

Abah dan anak-anak.

Oleh: Mohd Fadli Salleh Abah dan anak-anak. Abah seorang yang tegas, tapi penyayang. Dalam mendidik anak, memang ada ketegasan seorang lelaki dan ayah. Anak-anak kalau abah marah, semua menikus. Tak berani nak angkat kepala, apa lagi nak menjawab dan bersuara. Namun...

read more

2 Comments

  1. Rosliza binti Ramli

    Assalamualaikum…Tuan Fadli Salleh
    Alhamdulillahh..
    Cerita Katak yang menarik dan terinpirasi..
    Syabas.. dan Tahniah..

    Mohon izin saya copy n paste untuk share pada rakan2 yang lain…supaya dapat memberikan semangat pada kawsn2 yang terkesan
    Terima kasih semoga Allah… memberikan sejuta kebaikan buat tuan dan family

    Reply
    • Admin Cikgu Fadli Online

      Waaalaikumsalam, silakan Puan ya. Sama – sama dan kami dari Team Cikgu Fadli Online juga doakan Puan dalam kebahagian dan kasih sayang Allah selalu – Admin.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published.




BUKU FIZIKAL

mathzier-eazier
mathzier-eazier-1-0
mathzier-2-0
sifir-rumus-penting
mathzier-abakus

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Translate »