Oleh: Mohd Fadli Salleh
Abah dan sedekah.
Dulu aku masih ingat, masa aku kecil hingga remaja abah selalu bawa aku sebagai peneman mencari masjid dalam pembinaan, pergi ke pondok-pondok agama, rumah anak yatim dan pusat tahfiz.
Abah pergi untuk sedekah sebahagian dari duitnya sebagai simpanan akhiratnya.
Selepas abah pencen dan masih kuat, abah memandu sendirian pula memandangkan anak-anak dah mula membawa haluan masing-masing.
Namun kadangkala adik aku, kakak atau cucu abah bawa untuk temani ke sana ke mari. Satu Kelantan abah pusing hanya untuk bersedekah.
Sampai satu masa, abah tidak lagi dapat ke sana sini seperti biasa akibat uzur dan tidak mampu drive kereta jauh-jauh lagi.
Abah jenis old school. Abah tak pandai online banking. Telefon abah jenis Nokia yang bukan smart phone. Abah juga tak pernah suruh anak-anak buat online transfer untuk bersedekah.
Aku anggap, abah dah meninggalkan rutin bulanan dia asbab makin uzur dan tua.
Aku anggap, abah rasa dah cukup dengan sedekah tetap bulanan keperluan barang dapur untuk keperluan keluarga yang abah bayar kedai Pok Ta sekitar RM1500 setiap bulan dan Pok Ta yang urus pengagihan.
Aku anggap, abah dah berhenti infaq untuk masjid, pondok dan pusat tahfiz kerana mungkin bagi abah simpanan di alam sana dah ‘cukup’.
Rupanya aku salah. Aku cukup salah.
Bila abah tiada, anak-anak buka wallet abah. Ada kertas dan kad yang abah selit dalam walletnya itu. Kertas dan kad itu ditulis puluhan nombor akaun bank masjid, pondok dan pusat tahfiz.
Adik beradik yang selalu teman abah ke ATM cucuk duit baru perasan, setiap kali abah beratur depan mesin agak lama.
Rupanya abah tak pernah tinggalkan amalan ini sehingga akhir hayatnya. Allah abah.
Terima kasih abah tetap mengajar dan mendidik kami meski pun abah telah pergi.
Sayang abah hingga ke syurga. ♥️
Mohd Fadli Salleh

Abah sujud syukur dan solat sunat dalam Masjid Dana Kita yang masih dalam pembinaan.

Nombor akaun pondok-pondok agama di Kelantan

Nombor akaun masjid, tahfiz dan tabung Jariah.

Nombor akaun masjid dan pondok

Nombor akaun pondok lagi

Rasanya ni pun nombor akaun masjid juga

Abah sentiasa mendidik kami tanpa henti dengan setiap amal perbuatannya yang boleh kami tiru. Terima kasih abah. ♥️
.
0 Comments