tudung-si-comel
pentagonmath
kuasai-operasi-asas

Kuasai operasi asas

Cikgu Mohamad Hakim memberikan nasihat yang baik untuk membantu anak-anak memperoleh kejayaan dalam matematik. Beliau mengatakan bahawa walaupun terdapat atau tidak terdapat UPSR, ibu bapa harus membantu anak-anak mereka untuk kuasai operasi asas dan hafal sifir. Jika kedua-dua perkara ini dikuasai dengan baik, topik-topik lain dalam matematik akan menjadi lebih mudah untuk difahami.

Operasi asas

Operasi asas termasuklah penambahan, pengurangan, perkalian dan pembahagian. Ia adalah asas kepada semua topik dalam matematik. Oleh itu, jika anak-anak mempunyai kefahaman yang kukuh dalam operasi asas, mereka akan dapat memahami dengan lebih mudah topik-topik yang lebih sukar seperti geometri dan statistik.

kuasai operasi asas

Ada UPSR atau tidak, bantu anak kalian untuk kuasai operasi asas dan paksa mereka hafal sifir. Jika dua perkara ni ok, topik lain akan mudah untuk dibantu.

Cikgu Mohamad Hakim

Cikgu Matematik, Kelas Matematik Power

Hafal sifir

Selain itu, hafalan sifir juga sangat penting dalam matematik. Sifir-sifir ini digunakan dalam operasi asas dan juga dalam topik-topik yang lebih sukar. Jika anak-anak dapat menghafal sifir dengan baik, mereka akan dapat menyelesaikan soalan-soalan matematik dengan lebih cepat dan tepat.

Teknik lain

Namun, ibu bapa harus ingat bahawa hafalan sifir bukanlah satu-satunya cara untuk membantu anak-anak mereka dalam matematik. Terdapat banyak teknik lain yang boleh digunakan seperti menggunakan kaedah bina sifir atau menggunakan teknologi seperti aplikasi matematik.

Buat hari-hari dan jadikan latihan operasi asas sebagai rutin.
Saya gunakan latihan yang ini untuk murid-murid saya:
https://kelasmatematikpower.onpay.my/order/form/CGTTDB/2
Boleh print berulang kali.

Cikgu Mohamad Hakim

Cikgu Matematik, Kelas Matematik Power

Kesimpulan

Dalam kesimpulannya, ibu bapa harus membantu anak-anak mereka untuk kuasai operasi asas dan hafal sifir kerana ia adalah asas kepada semua topik dalam matematik. Walau bagaimanapun, ibu bapa harus ingat bahawa terdapat banyak cara lain untuk membantu anak-anak mereka dalam matematik.

Berminat ingin membeli Combo Genius Tambah, Tolak, Darab & Bahagi Oleh Cikgu Hakim ?

Klik di bawah:

Jom Dapatkan segera!

combo-cikgu-hakim

Klik butang "Saya ingin order Combo Ebook Cikgu Hakim" sekarang! 

NOTIS PENTING

 

Pertanyaan mengenai bahan

  • Untuk sebarang pertanyaan mengenai bahan, sila rujuk kepada pemilik asal bahan. Sila ambil perhatian bahawa admin tidak mempunyai jawapan untuk soalan-soalan dari bahan pendidikan, kecuali yang tersedia dalam pos.

Bagaimana untuk muat turun imej dan fail?

  • Sila klik kanan pada setiap imej untuk memuat turun atau muat turun fail PDF di bawah pos.

Terima Kasih

  • Kami berharap perkongsian kami hari ini akan membantu perjalanan pendidikan anak anda. Sila kongsikan dan terima kasih kerana melawat kami di Cikgu Fadli Online.

IMPORTANT NOTICE

 

Questions regarding the material

  • For any questions regarding the material, please refer to the original owner of the material. Please note that the admin does not have answers for questions from educational materials, except those available in the post.

How to download images and files?

  • Please right-click each image to download or download the PDF file below the post

 

Thank You

  • We hope that our sharing today will help your child’s educational journey. Kindly share, and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.
ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai anak-anak! Cuti sekolah ni, jom kita belajar dan hafal sifir. Sifir sangat penting tau! Kalau tak kuasai sifir,...

Mewarna Poster Cuti Sekolah

Mewarna Poster Cuti Sekolah

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai adik-adik ceria! Cuti sekolah telah tiba, jadi apa kata kita lakukan sesuatu yang seronok dan bermanfaat? Jom...

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Oleh: Nisa’ Jauri (bondalutfi) Bismillah, Alhamdulillah. Bonda mula perkongsian nota rujukan pantas dengan subjek...

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Saya ingin berkongsi dengan anda tentang bahan pendidikan yang sangat menarik dan bermanfaat dari Koleksi BBMUF -...

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

🌎 Hello little ones! Today, Admin Azlin wants to share new educational and learning materials (PdP) for you. Let's learn together! 🚀 Hello, young learners! Today, we have an exciting resource to share with you. Our friend, Madam Nagiha, has created a fantastic...

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Untuk entri kali ini, kita akan meneroka bahan pendidikan yang menarik oleh Zatil Aqmar. Bahan ini merangkumi...durioo
belajar-sirah-nabimathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib