tudung-si-comel
pts-bookcafe

Oleh: Mohd Fadli Salleh

Antara aktiviti hujung minggu boleh dibuat bersama anak-anak ialah hafalan sifir.

Walau saya ada ajar cara BINA SIFIR, namun tidak dapat dinafikan cara hafalan adalah cara terbaik. Sebab sifir ini digunakan selama masa.

Bagaimana nak ajar anak hafal sifir? Bacalah tips berikut ya!

teknik-hafalan-sifir

Teknik Zaman Dulu Dulu

Dulu-dulu, mak akulah yang paksa hafal sifir. Memang hafal dalam keadaan tidak rela. Namun, hasil hafalan itu yang aku guna sampai hari ini. Betapa bergunanya ilmu darab dalam kehidupan seharian. Tua baru sedari. Agaknya, kalau tak kena paksa dulu, la ni tak leh jadi Cikgu Matematik. 😅

 

Teknik Psikologi
Zaman la ni, kita cubalah dulu teknik psikologi. Teknik puji-pujian. Teknik pujukan. “Anak mama ni bijak. Mama pasti kalau anak mama ni hafal sifir dua, lima minit dah ingat. Cuba hafal kakak, mama nak dengar.” Lembut dan santun je tau cuba motivasikan anak melalui pujian.

 

Teknik Ganjaran
Boleh juga guna teknik ganjaran dalam memotivasikan anak untuk belajar. “Kalau kakak boleh hafal sifir dua, mama bagi seringgit. Sifir tiga, mama bagi dua ringgit. Semakin tinggi sifir, semakin banyak ganjaran mama bagi. Hafal cepat ya, nanti dapat banyak duit.” Kau tengoklah. Laju je dia hafal dan cuba dapatkan ganjaran tu. Nak duit katakan.

Namun ada orang kata cara ni tak bagus, buat anak kita mengharap balasan atas setiap usaha mereka. Pada aku, okey je. Bukan semua benda kita guna kaedah ganjaran ni. Sesetengah perkara memang perlu motivasikan anak cara ni.

 

Teknik Paksaan
Namun kalau cara ni pun tak jalan juga, apa lagi. Gunalah teknik lama yang pasti berkesan. Teknik paksaan. Haha. “Kakak hafal sifir dua sampai dapat malam ni. Kalau tak, siap! Kena dengan mama nanti.” “Zasss!” (bunyi hanger dihayun pada sofa.) Haha, cara ni pasti berkesan.

Dalam air mata anak kita hafal. Alah, air mata anak manja sekejap sahaja akan berhenti. Namun ilmu dan hafalan itu akan berkekalan sampai mati. Sungguh!

Sila ikuti tips-tips Matematik dan isu semasa dunia pendidikan di channel telegram saya. Klik link ini untuk join ya https://t.me/EbookCikguFadli

#MFS

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Cikgu, Gigi Saya Goyang

Cikgu, Gigi Saya Goyang

"Cikgu, gigi saya goyang," kata seorang murid perempuan. Giginya kelihatan terbuai-buai bila dia tolak dengan lidah. "Cabut lah," balasku. "Saya takut. Saya takut sakit dan berdarah. Cikgu cabutkan boleh?" "Boleh je. Cikgu ada magic hilangkan sakit dan tak berdarah"....

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak. Maka sejak 2016 lagi, saat belum ada NGO pun aku cuba membantu anak-anak murid aku yang tak mampu. Guna duit poket sendiri ja. Tapi poket aku nipis. Tak mampu nak bantu ramai orang. Maka aku hasut wife aku suruh...

Ingat lagi tak adik ni?

Ingat lagi tak adik ni?

  Ingat lagi tak adik ni? Anak kecil yang berlari datang ke meja guru nak tunjukkan pada aku mak dia beli pensel warna baru. Sayangnya masa tengah teruja nak tunjuk, dia tertarik kuat sampai koyak bekas pensel warna tu. Walau agak sedih bekas pensel warna koyak,...

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat. Ada cikgu yang perasan terus bertanya kenapa jalan pelik macam tu. Mulanya dia kata kaki dia sakit. Namun cikgu tu tak puas hati. Pelik benar gaya berjalan, bukan gaya orang sakit kaki. Cikgu tu minta...

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

https://youtu.be/n7HXTFj1KqI "Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?" "Nakkkk". "Cikgu. Cikgu Julia kata tv ni untuk belajar je. Mana boleh nyanyi lagu". "Awak jangan la cakap kat Cikgu Julia. Rahsia kita semua okeh". "Okey cikguuuuu!" Dan kami pun menyanyi...

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss. Everybody make some noiseeeeeeee! Yeahhhhhh! Hujan lebat tadi, saat mata murid makin layu, aku berlari masuk bilik guru ambil portable speaker dan huru harakan kelas. Wakaka. Tenggelam bunyi hujan dengan sorakan dan tepukan. Terus dari...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkib