Pelbagai Teknik Hafalan Sifir – Cikgu Fadli

Teknik Alternatif Darab – Cikgu Fadli
10/04/2020
Dua teknik Pendaraban nombor bercampur dengan nombor bulat
11/04/2020
Show all

Pelbagai Teknik Hafalan Sifir – Cikgu Fadli

Pelbagai-Teknik-Hafalan-Matematik

Antara aktiviti hujung minggu boleh dibuat bersama anak-anak ialah hafalan sifir. 
Walau saya ada ajar cara BINA SIFIR, namun tidak dapat dinafikan cara hafalan adalah cara terbaik. Sebab sifir ini digunakan selama masa. 
Bagaimana nak ajar anak hafal sifir? Bacalah tips berikut ya!

Teknik Zaman Dulu Dulu

Dulu-dulu, mak akulah yang paksa hafal sifir. Memang hafal dalam keadaan tidak rela. Namun, hasil hafalan itu yang aku guna sampai hari ini. Betapa bergunanya ilmu darab dalam kehidupan seharian. Tua baru sedari. Agaknya, kalau tak kena paksa dulu, la ni tak leh jadi Cikgu Matematik. 😅 

Teknik Psikologi

Zaman la ni, kita cubalah dulu teknik psikologi. Teknik puji-pujian. Teknik pujukan. “Anak mama ni bijak. Mama pasti kalau anak mama ni hafal sifir dua, lima minit dah ingat. Cuba hafal kakak, mama nak dengar.” Lembut dan santun je tau cuba motivasikan anak melalui pujian. 

Teknik Ganjaran

Boleh juga guna teknik ganjaran dalam memotivasikan anak untuk belajar. “Kalau kakak boleh hafal sifir dua, mama bagi seringgit. Sifir tiga, mama bagi dua ringgit. Semakin tinggi sifir, semakin banyak ganjaran mama bagi. Hafal cepat ya, nanti dapat banyak duit.” Kau tengoklah. Laju je dia hafal dan cuba dapatkan ganjaran tu. Nak duit katakan. 
Namun ada orang kata cara ni tak bagus, buat anak kita mengharap balasan atas setiap usaha mereka. Pada aku, okey je. Bukan semua benda kita guna kaedah ganjaran ni. Sesetengah perkara memang perlu motivasikan anak cara ni. 

Teknik Paksaan

Namun kalau cara ni pun tak jalan juga, apa lagi. Gunalah teknik lama yang pasti berkesan. Teknik paksaan. Haha. “Kakak hafal sifir dua sampai dapat malam ni. Kalau tak, siap! Kena dengan mama nanti.” “Zasss!” (bunyi hanger dihayun pada sofa.) Haha, cara ni pasti berkesan. 
Dalam air mata anak kita hafal. Alah, air mata anak manja sekejap sahaja akan berhenti. Namun ilmu dan hafalan itu akan berkekalan sampai mati. Sungguh! 
Sila ikuti tips-tips Matematik dan isu semasa dunia pendidikan di channel telegram saya. Klik link ini untuk join ya t.me/EbookCikguFadli
#MFS

💬 Info dan belian Ebook Cikgu Fadli  https://infoebookcikgufadli.wasap.my
📲 Join Telegram Channel: https://t.me/EbookCikguFadli
👨‍🏫 Blog Kelas Matematik Online https://ebookcikgufadli.com
📺 Youtube Channel https://www.youtube.com/c/EbookCikguFadli
Admin Cikgu Fadli Online
Admin Cikgu Fadli Online
Laman Cikgu Fadli Online ini dikemaskini oleh Admin Noor Azlin Mohamad. Konten tulisan Cikgu Mohd Fadli Salleh adalah dari sumber Facebook rasmi dan telegram beliau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *