tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

hafal-sifir

Antara aktiviti hujung minggu boleh dibuat bersama anak-anak ialah hafalan sifir.

Walau saya ada ajar cara BINA SIFIR, namun tidak dapat dinafikan cara hafalan adalah cara terbaik. Sebab sifir ini digunakan selama masa.

Bagaimana nak ajar anak hafal sifir? Bacalah tips berikut ya!
Dulu-dulu, mak akulah yang paksa hafal sifir. Memang hafal dalam keadaan tidak rela. Namun, hasil hafalan itu yang aku guna sampai hari ini. Betapa bergunanya ilmu darab dalam kehidupan seharian. Tua baru sedari.

Agaknya, kalau tak kena paksa dulu, la ni tak leh jadi Cikgu Matematik. 😅

Zaman la ni, kita cubalah dulu teknik psikologi. Teknik puji-pujian. Teknik pujukan.

“Anak mama ni bijak. Mama pasti kalau anak mama ni hafal sifir dua, lima minit dah ingat. Cuba hafal kakak, mama nak dengar.”

Lembut dan santun je tau cuba motivasikan anak melalui pujian. Boleh juga guna teknik ganjaran dalam memotivasikan anak untuk belajar.

“Kalau kakak boleh hafal sifir dua, mama bagi seringgit. Sifir tiga, mama bagi dua ringgit. Semakin tinggi sifir, semakin banyak ganjaran mama bagi. Hafal cepat ya, nanti dapat banyak duit.”

Kau tengoklah. Laju je dia hafal dan cuba dapatkan ganjaran tu. Nak duit katakan. Namun ada orang kata cara ni tak bagus, buat anak kita mengharap balasan atas setiap usaha mereka.

Pada aku, okey je. Bukan semua benda kita guna kaedah ganjaran ni. Sesetengah perkara memang perlu motivasikan anak cara ni.

Namun kalau cara ni pun tak jalan juga, apa lagi. Gunalah teknik lama yang pasti berkesan. Teknik paksaan. Haha.

“Kakak hafal sifir dua sampai dapat malam ni. Kalau tak, siap! Kena dengan mama nanti.”

“Zasss!” (bunyi hanger dihayun pada sofa.)

Haha, cara ni pasti berkesan. Dalam air mata anak kita hafal. Alah, air mata anak manja sekejap sahaja akan berhenti. Namun ilmu dan hafalan itu akan berkekalan sampai mati.

Sungguh!

Sila ikuti tips-tips Matematik dan isu semasa dunia pendidikan di channel telegram saya. Klik link ini untuk join ya t.me/EbookCikguFadli.

#MFS

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib