tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

“Cikgu! Rotan saya”, dari jauh seorang murid lelaki menjerit.

Aku mendekati lantas bertanya,

“Kenapa pula cikgu perlu rotan awak? Awak buat salah apa?”

“Kan hari tu cikgu dah bagi amaran. Kalau saya buat orang lagi, cikgu nak rotan. Petang semalam sebelum balik saya tarik kerusi Andy (bukan nama sebenar) sampai dia jatuh. Dia menangis. Saya dah salam dan minta maaf dah”.

Fuh. Jujur budak ni. Satu sikap yang dah mulai hilang dalam diri masyarakat ada pada dia. Namun dia agak nakal. Selalu juga aku dapat report dia suka kacau orang.

Dua minggu lepas ada aduan tentang dia. Aku panggil dia dan mangsa. Panggil saksi semua. Dan dia mengaku dia buat kawan dia.

So aku bagi amaran keras,

“Ni amaran lisan terakhir dari cikgu. Sekali lagi awak buat orang, buli kawan, cikgu akan rotan. Faham?”

“Faham cikgu”.

“Bagus kalau faham. Dah, salam dengan kawan. Minta maaf”.

Dia patuh turuti arahan aku.

Rupanya setiap patah perkataan yang aku sebut memang dia semat dalam kepala. Semalam entah kenapa tiba-tiba dia nak bergurau tak kena tempat. Sampai menangis kawan tu.

Sebelum aku dapat laporan dan cari dia, dia dulu cari aku. Haha.

Aku suruh dia ikut aku ke meja aku. Tegak dia berdiri depan aku,

“Hulur tangan”.

“Piappp!”

Sedas rotan melayang atas tapak tangannya. Muka sedikit berkerut menahan perit.

“Sakit?” soalku.

Kepala digeleng. Haha, steady anak jantan. Mana boleh mengaku sakit, jatuh la maruah.

“Lain kali jangan buat lagi okeh”.

“Baik cikgu”.

“Tapi cikgu puji betul sikap jujur dan berani awak. Meh sini, cikgu nak belanja air Yakult. Nak tak?”

Kepala dianggukkan. Dia tersengih-sengih kena puji.

Aku pergi kat peti ais, ambil sebotol air Yakult bagi kat dia.

 

cikgu-rotan-saya

 

“Terima kasih cikgu. Terima kasih”.

Terus dia berlari balik ke kelas. Dari jauh aku menjerit,

“Jangan berlariiiiii. Jatuh nantiiiii!”

Terus berjalan dia. Haha. Patuh betul. Baik budaknya ni. InsyaAllah membesar menjadi insan berguna yang amanah dan jujur. Sesuai jadi pemimpin, polis atau apa saja orang amanah dan jujur ni.

Esok-esok kau dah jadi Menteri ke apa, harap ingat lagilah kat cikgu. Kau buat-buat lupa, cikgu pergi rotan lagi kau. Tak peduli ah kau Menteri ke Perdana Menteri masa tu. Kau tetap murid cikgu selamanya.

Kadang, bertegas dan berkeras kena ada. Hukuman juga perlu. Setiap amaran dan kata-kata, mesti dikota. Nanti orang akan pandang rendah dan anggap kita tak berpegang pada kata-kata.

Sebab tu aku rotan juga dia. Biar dia tahu aku memang serius dengan isu buli. Aku memang akan buat apa yang aku kata.

Dia hormati aku kerana aku pegang janji aku. Dan aku kagum dengan dia kerana jujur dalam kata-kata.

Hukum, hukum juga. Selepas menghukum itu perlu tunjuk kita hukum bukan kerana benci dia. Tapi kerana ingin lihat dia jadi lebih baik.

Begitulah.

Rotan beli sini : https://shope.ee/6f4zfqxaWg
Air Yakult beli sini : https://shope.ee/10QcvTIhFK

#MFS
– Kisah Sekolah Rendah –

T.me/EbookCikguFadli

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib