Doa Qunut Nazilah: Pohonkan Perlindungan untuk Saudara di Palestin

tudung-si-comel
pentagonmath

Assalamualaikum sahabat kecil di cikgufadli.com! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi sesuatu yang sangat istimewa dengan semua adik-adik. Kita akan menghayati bersama-sama poster-poster Qunut Nazilah yang telah dihasilkan oleh Ustazah Bariah Hamzah. Mari kita lihat apa yang membuat doa ini begitu bermakna!

Kita sering mendengar tentang doa yang bernama Qunut Nazilah. Tapi, tahukah adik-adik apa sebenarnya Qunut Nazilah itu? Qunut Nazilah ialah satu doa yang kita baca ketika kita ingin memohon perlindungan Allah daripada bala atau musibah yang boleh menimpa kita. Ia juga merupakan cara kita untuk bersyukur dan meminta pertolongan Allah ketika kita merasa keresahan di dalam hati.

 

Kelebihan Qunut Nazilah yang Menyentuh Hati

Sahabat kecil, tahukah adik-adik bahawa Qunut Nazilah membawa banyak manfaat? Ketika kita membaca doa ini dengan tulus, Allah mendengar setiap perkataan kita. Doa Qunut Nazilah juga membantu kita untuk menjadi lebih tabah di dalam menghadapi cabaran hidup. Ia seperti satu perisai yang melindungi hati kita daripada segala-galanya.

Bacaan Qunut dan Keterangan Tambahan:

Bacaan Qunut merujuk kepada doa yang dibaca di dalam solat pada tempat yang khusus sewaktu berdiri. Qunut Nazilah قنوت نازيله merupakan salah satu daripada tiga jenis qunut yang sunat dibaca mengikut Mazhab Syafii selain qunut dalam Solat Subuh dan qunut pada separuh malam kedua terakhir Ramadan dalam Solat Sunat Witir.

Qunut Nazilah sunat dibacakan ketika umat Islam menghadapi bala bencana atau ditimpa musibah seperti peperangan, wabak, kemarau dan sebagainya. Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam pernah membaca doa qunut ini pada waktu selain dari Subuh, khususnya sewaktu terjadinya pembunuhan beramai-ramai terhadap 60 orang penghafaz al-Quran selama sebulan. Hal ini disandarkan pada hadis yang berikut:

“Sesungguhnya Nabi sallallahu`alaihiwasallam telah membaca doa qunut pada waktu selain dari Subuh ketika turunnya sewaktu pembunuhan sahabat-sahabatnya penghafaz-penghafaz al-Quran.”-Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim-

Menghayati Poster-poster Qunut Nazilah Ustazah Bariah Hamzah

Sekarang, mari kita lihat poster-poster Qunut Nazilah yang istimewa ini. Ustazah Bariah Hamzah dengan penuh kreativiti telah menghasilkan gambar-gambar yang cantik untuk membantu kita memahami doa ini dengan lebih baik. Jom kita lihat dan menghayati setiap poster ini dalam bentuk slideshow yang boleh di muat turun melalui pautan di bawah!

 

Sila klik pada imj untuk mulakan slide secara manual atau lihat imej penuh:

Pesan Ustazah Bariah Hamzah:
Doa Qunut Nazilah. Ada 10 pilihan. Boleh print dan kita cuba amalkan ya demi saudara kita di Palestin terutamanya.

Sahabat kecil, marilah kita bersama-sama memperkukuhkan hubungan kita dengan Allah melalui doa Qunut Nazilah. Semoga setiap harapan dan doa kita diberkati oleh-Nya. Selamat menghayati dunia doa yang penuh makna ini! 🌙🤲

Muat Turun Poster Qunut Nazilah di SinI

DOWNLOAD FILE DI TELEGRAM

Boleh download kompilasi imej /PDF di bawah ya:

DOWNLOAD FILE PDF

Boleh download kompilasi imej dalam bentuk PDF di bawah ya:

NOTIS PENTING

 

Pertanyaan mengenai bahan

  • Untuk sebarang pertanyaan mengenai bahan, sila rujuk kepada pemilik asal bahan. Sila ambil perhatian bahawa admin tidak mempunyai jawapan untuk soalan-soalan dari bahan pendidikan, kecuali yang tersedia dalam pos.

Bagaimana untuk muat turun imej dan fail?

  • Sila klik kanan pada setiap imej untuk memuat turun atau muat turun fail PDF di bawah pos.

Terima Kasih

  • Kami berharap perkongsian kami hari ini akan membantu perjalanan pendidikan anak anda. Sila kongsikan dan terima kasih kerana melawat kami di Cikgu Fadli Online.

IMPORTANT NOTICE

 

Questions regarding the material

  • For any questions regarding the material, please refer to the original owner of the material. Please note that the admin does not have answers for questions from educational materials, except those available in the post.

How to download images and files?

  • Please right-click each image to download or download the PDF file below the post

 

Thank You

  • We hope that our sharing today will help your child’s educational journey. Kindly share, and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.
ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai anak-anak! Cuti sekolah ni, jom kita belajar dan hafal sifir. Sifir sangat penting tau! Kalau tak kuasai sifir,...

Mewarna Poster Cuti Sekolah

Mewarna Poster Cuti Sekolah

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai adik-adik ceria! Cuti sekolah telah tiba, jadi apa kata kita lakukan sesuatu yang seronok dan bermanfaat? Jom...

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Oleh: Nisa’ Jauri (bondalutfi) Bismillah, Alhamdulillah. Bonda mula perkongsian nota rujukan pantas dengan subjek...

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Saya ingin berkongsi dengan anda tentang bahan pendidikan yang sangat menarik dan bermanfaat dari Koleksi BBMUF -...

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

🌎 Hello little ones! Today, Admin Azlin wants to share new educational and learning materials (PdP) for you. Let's learn together! 🚀 Hello, young learners! Today, we have an exciting resource to share with you. Our friend, Madam Nagiha, has created a fantastic...

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Untuk entri kali ini, kita akan meneroka bahan pendidikan yang menarik oleh Zatil Aqmar. Bahan ini merangkumi...durioo
belajar-sirah-nabimathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib