Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1

Cikgu Suheil Almawardie

mathzier

Oleh: Cikgu Suheil Almawardie

Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Salam sepuluh malam terakhir Ramadan tahun ini. Malam ni, saya nak kongsikan bahan ini dengan sesiapa yang berminat.

Bahan ini saya buat sesuai dengan murid-murid saya. Mereka ini masih tidak mahir mengenal dan menulis huruf. Jadi saya sediakan bahan ini sebagai latih tubi buat mereka sewaktu PdPR nanti. Kalau murid-murid atau anak kalian kurang mahir dengan huruf lagi boleh cuba guna bahan ni. Kalau yang advance tu tak berapa sesuailah kot. Bahan ini digubal berdasarkan Unit 1: At School. Kandungannya lebih tertumpu kepada kosa kata yang terdapat di dalam unit ini (things in the classroom). Sambil mereka mengenal objek-objek ini, mereka boleh berlatih penmanship – bagaimana cara nak menulis dengan betul huruf-huruf yang digunakan berdasarkan kosa kata dalam unit ini, maksudnya bukan semua huruf.

Bahan ini juga sesuai digunakan sebagai bahan untuk mengingat ejaan objek-objek tersebut disamping mengulangkaji warna dan nombor yang telah dipelajari dalam Unit 0: Friends. Bahan ni saya berikan secara percuma sempena sepuluh malam terakhir Ramadan tahun ini. Kalau rasa boleh guna, silakan guna. Kalau rasa nak kongsikan dengan rakan-rakan yang lain boleh kongsikan post ini. Baiklah. Selamat malam.

Boleh right-click imej atau download pdf file di bawah post ya.

lembaran-kerja-tahun-1-1

1) Ulangkaji huruf – murid dapat mengenalpasti huruf… (huruf-huruf ini merupakan huruf-huruf yang digunakan untuk mengeja kosa kata dalam unit ini).

Perkenalkan sebahagian kosa kata yang terdapat dalam unit ini secara ansur maju… kali ini tiga kosa kata baharu (sesuai untuk budak sederhana-lemah tak perlu banyak ingat dalam satu masa… santai-santai).

lembaran-kerja-tahun-1-2

2) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf o dan b.

lembaran-kerja-tahun-1-3

3) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf k dan a.

lembaran-kerja-tahun-1-4

4) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf n dan t.

lembaran-kerja-tahun-1-5

5) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf e dan g.

lembaran-kerja-tahun-1-6

6) Trace and write.

lembaran-kerja-tahun-1-7

7) Aktiviti mengecam perkataan bagi anak-anak yang tak berapa nak mampu dengan phonics, saya guna cara ni jer. Cara zaman dolu-dolu, mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-8

8) Mari mengeja perkataan ini.. Boleh juga gunakan kaedah phonics atau mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-9

9) Ulangkaji huruf dan perkenalkan kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-10

10) Akitiviti menulis huruf. Huruf c dan p.

lembaran-kerja-tahun-1-11

11) Akitiviti menulis huruf. Huruf i dan l.

lembaran-kerja-tahun-1-12

12) Akitiviti menulis huruf. Huruf s.

lembaran-kerja-tahun-1-13

13) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-14

14) Suaikan objek dengan perkataan yang betul.

lembaran-kerja-tahun-1-15

15) Mari mengeja.

lembaran-kerja-tahun-1-16

16) Ulangkaji huruf dan perkenalkan kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-17

17) Akitiviti menulis huruf. Huruf r dan u.

lembaran-kerja-tahun-1-18

18) Akitiviti menulis huruf. Huruf h.

lembaran-kerja-tahun-1-19

19) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-20

20) Ulangkaji kosa kata yang telah dipelajari.

lembaran-kerja-tahun-1-21

21) Kenalpasti objek dan warnakan mengikut frasa yang diberi.

lembaran-kerja-tahun-1-22

22) Ulangkaji huruf dan perkenalkan tiga kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-23

23) Akitiviti menulis huruf. Huruf d.

lembaran-kerja-tahun-1-23

24) Akitiviti menulis huruf. Huruf d.

lembaran-kerja-tahun-1-24

24) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-25

25) Aktiviti mengenalpasti objek.

lembaran-kerja-tahun-1-26

26) Aktiviti mengenalpasti objek.

lembaran-kerja-tahun-1-27

27) Baca dan warna.

lembaran-kerja-tahun-1-28

28) Kira dan warna. Warna dengan warna yang betul kemudian kira. Dapat ulangkaji warna dan nombor dari unit sebelumnya.

lembaran-kerja-tahun-1-29

Download file penuh pdf dengan klik butang di bawah:

File PDF Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1 oleh Cikgu Suheil Almawardie

Bagi yang ingin download pdf file boleh klik butang di bawah ya.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.