tudung-si-comel
pentagonmath

Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1


Sumber/ Guru: Cikgu Suheil Almawardie Subjek / Mata pelajaran: Bahasa Inggeris Tahun/ Tingkatan: Tahun 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Salam sepuluh malam terakhir Ramadan tahun ini. Malam ni, saya nak kongsikan bahan ini dengan sesiapa yang berminat.

Bahan ini saya buat sesuai dengan murid-murid saya. Mereka ini masih tidak mahir mengenal dan menulis huruf. Jadi saya sediakan bahan ini sebagai latih tubi buat mereka sewaktu PdPR nanti. Kalau murid-murid atau anak kalian kurang mahir dengan huruf lagi boleh cuba guna bahan ni. Kalau yang advance tu tak berapa sesuailah kot. Bahan ini digubal berdasarkan Unit 1: At School. Kandungannya lebih tertumpu kepada kosa kata yang terdapat di dalam unit ini (things in the classroom). Sambil mereka mengenal objek-objek ini, mereka boleh berlatih penmanship – bagaimana cara nak menulis dengan betul huruf-huruf yang digunakan berdasarkan kosa kata dalam unit ini, maksudnya bukan semua huruf.

Bahan ini juga sesuai digunakan sebagai bahan untuk mengingat ejaan objek-objek tersebut disamping mengulangkaji warna dan nombor yang telah dipelajari dalam Unit 0: Friends. Bahan ni saya berikan secara percuma sempena sepuluh malam terakhir Ramadan tahun ini. Kalau rasa boleh guna, silakan guna. Kalau rasa nak kongsikan dengan rakan-rakan yang lain boleh kongsikan post ini. Baiklah. Selamat malam.

Boleh right-click imej atau download pdf file di bawah post ya.

lembaran-kerja-tahun-1-1

1) Ulangkaji huruf – murid dapat mengenalpasti huruf… (huruf-huruf ini merupakan huruf-huruf yang digunakan untuk mengeja kosa kata dalam unit ini).

Perkenalkan sebahagian kosa kata yang terdapat dalam unit ini secara ansur maju… kali ini tiga kosa kata baharu (sesuai untuk budak sederhana-lemah tak perlu banyak ingat dalam satu masa… santai-santai).

lembaran-kerja-tahun-1-2

2) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf o dan b.

lembaran-kerja-tahun-1-3

3) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf k dan a.

lembaran-kerja-tahun-1-4

4) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf n dan t.

lembaran-kerja-tahun-1-5

5) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf e dan g.

lembaran-kerja-tahun-1-6

6) Trace and write.

lembaran-kerja-tahun-1-7

7) Aktiviti mengecam perkataan bagi anak-anak yang tak berapa nak mampu dengan phonics, saya guna cara ni jer. Cara zaman dolu-dolu, mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-8

8) Mari mengeja perkataan ini.. Boleh juga gunakan kaedah phonics atau mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-9

9) Ulangkaji huruf dan perkenalkan kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-10

10) Akitiviti menulis huruf. Huruf c dan p.

lembaran-kerja-tahun-1-11

11) Akitiviti menulis huruf. Huruf i dan l.

lembaran-kerja-tahun-1-12

12) Akitiviti menulis huruf. Huruf s.

lembaran-kerja-tahun-1-13

13) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-14

14) Suaikan objek dengan perkataan yang betul.

lembaran-kerja-tahun-1-15

15) Mari mengeja.

lembaran-kerja-tahun-1-16

16) Ulangkaji huruf dan perkenalkan kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-17

17) Akitiviti menulis huruf. Huruf r dan u.

lembaran-kerja-tahun-1-18

18) Akitiviti menulis huruf. Huruf h.

lembaran-kerja-tahun-1-19

19) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-20

20) Ulangkaji kosa kata yang telah dipelajari.

lembaran-kerja-tahun-1-21

21) Kenalpasti objek dan warnakan mengikut frasa yang diberi.

lembaran-kerja-tahun-1-22

22) Ulangkaji huruf dan perkenalkan tiga kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-23

23) Aktiviti menulis huruf. Huruf d.

lembaran-kerja-tahun-1-23

24) Akitiviti menulis huruf. Huruf d.

lembaran-kerja-tahun-1-24

24) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-25

25) Aktiviti mengenalpasti objek.

lembaran-kerja-tahun-1-26

26) Aktiviti mengenalpasti objek.

lembaran-kerja-tahun-1-27

27) Baca dan warna.

lembaran-kerja-tahun-1-28

28) Kira dan warna. Warna dengan warna yang betul kemudian kira. Dapat ulangkaji warna dan nombor dari unit sebelumnya.

lembaran-kerja-tahun-1-29

File PDF Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1 oleh Cikgu Suheil Almawardie

Bagi yang ingin download pdf file boleh klik butang di bawah ya.

NOTIS PENTING

 

Pertanyaan mengenai bahan

  • Untuk sebarang pertanyaan mengenai bahan, sila rujuk kepada pemilik asal bahan. Sila ambil perhatian bahawa admin tidak mempunyai jawapan untuk soalan-soalan dari bahan pendidikan, kecuali yang tersedia dalam pos.

Bagaimana untuk muat turun imej dan fail?

  • Sila klik kanan pada setiap imej untuk memuat turun atau muat turun fail PDF di bawah pos.

Terima Kasih

  • Kami berharap perkongsian kami hari ini akan membantu perjalanan pendidikan anak anda. Sila kongsikan dan terima kasih kerana melawat kami di Cikgu Fadli Online.

IMPORTANT NOTICE

 

Questions regarding the material

  • For any questions regarding the material, please refer to the original owner of the material. Please note that the admin does not have answers for questions from educational materials, except those available in the post.

How to download images and files?

  • Please right-click each image to download or download the PDF file below the post

 

Thank You

  • We hope that our sharing today will help your child’s educational journey. Kindly share, and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.
ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

1 Comment

  1. Nurfarzyana razak

    Terima kasih cikgu kerana sudi berkongsi.saya sebagai parents kadang-kadang mencari latihan yang boleh anak² lakukan dirumah pada waktu cuti..

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
5 Simple Activities For English Lesson

5 Simple Activities For English Lesson

Hello, young learners! Today, Madam Nagiha has some fun and easy activities to make your English lessons more exciting. Let’s dive in!1. Class Bingo This is a fun and interactive game that helps students learn more about each other. The teacher will provide a bingo...

Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

Hafal Sifir dan Main Game Matematik Percuma

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai anak-anak! Cuti sekolah ni, jom kita belajar dan hafal sifir. Sifir sangat penting tau! Kalau tak kuasai sifir,...

Mewarna Poster Cuti Sekolah

Mewarna Poster Cuti Sekolah

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Hai adik-adik ceria! Cuti sekolah telah tiba, jadi apa kata kita lakukan sesuatu yang seronok dan bermanfaat? Jom...

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

Nota Rujukan Pantas Subjek Bahasa Arab Tahun 4

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Oleh: Nisa’ Jauri (bondalutfi) Bismillah, Alhamdulillah. Bonda mula perkongsian nota rujukan pantas dengan subjek...

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Saya ingin berkongsi dengan anda tentang bahan pendidikan yang sangat menarik dan bermanfaat dari Koleksi BBMUF -...

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

🌎 Hello little ones! Today, Admin Azlin wants to share new educational and learning materials (PdP) for you. Let's learn together! 🚀 Hello, young learners! Today, we have an exciting resource to share with you. Our friend, Madam Nagiha, has created a fantastic...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib