tudung-si-comel
pts-bookcafe

Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1


Sumber/ Guru: Cikgu Suheil Almawardie Subjek / Mata pelajaran: Bahasa Inggeris Tahun/ Tingkatan: Tahun 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Salam sepuluh malam terakhir Ramadan tahun ini. Malam ni, saya nak kongsikan bahan ini dengan sesiapa yang berminat.

Bahan ini saya buat sesuai dengan murid-murid saya. Mereka ini masih tidak mahir mengenal dan menulis huruf. Jadi saya sediakan bahan ini sebagai latih tubi buat mereka sewaktu PdPR nanti. Kalau murid-murid atau anak kalian kurang mahir dengan huruf lagi boleh cuba guna bahan ni. Kalau yang advance tu tak berapa sesuailah kot. Bahan ini digubal berdasarkan Unit 1: At School. Kandungannya lebih tertumpu kepada kosa kata yang terdapat di dalam unit ini (things in the classroom). Sambil mereka mengenal objek-objek ini, mereka boleh berlatih penmanship – bagaimana cara nak menulis dengan betul huruf-huruf yang digunakan berdasarkan kosa kata dalam unit ini, maksudnya bukan semua huruf.

Bahan ini juga sesuai digunakan sebagai bahan untuk mengingat ejaan objek-objek tersebut disamping mengulangkaji warna dan nombor yang telah dipelajari dalam Unit 0: Friends. Bahan ni saya berikan secara percuma sempena sepuluh malam terakhir Ramadan tahun ini. Kalau rasa boleh guna, silakan guna. Kalau rasa nak kongsikan dengan rakan-rakan yang lain boleh kongsikan post ini. Baiklah. Selamat malam.

Boleh right-click imej atau download pdf file di bawah post ya.

lembaran-kerja-tahun-1-1

1) Ulangkaji huruf – murid dapat mengenalpasti huruf… (huruf-huruf ini merupakan huruf-huruf yang digunakan untuk mengeja kosa kata dalam unit ini).

Perkenalkan sebahagian kosa kata yang terdapat dalam unit ini secara ansur maju… kali ini tiga kosa kata baharu (sesuai untuk budak sederhana-lemah tak perlu banyak ingat dalam satu masa… santai-santai).

lembaran-kerja-tahun-1-2

2) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf o dan b.

lembaran-kerja-tahun-1-3

3) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf k dan a.

lembaran-kerja-tahun-1-4

4) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf n dan t.

lembaran-kerja-tahun-1-5

5) Aktiviti menulis huruf – nasiblah budak-budak ni dapat cikgu yang ada tret OCD ni. Geram tengok tulisan mereka, ada yang masih keras-keras lagi nak menulis tu. Kadang-kadang terbabas. Cuti ni boleh praktis bagi cantik dan lawa tulisan tu. Baru sedap mata memandang.

Huruf e dan g.

lembaran-kerja-tahun-1-6

6) Trace and write.

lembaran-kerja-tahun-1-7

7) Aktiviti mengecam perkataan bagi anak-anak yang tak berapa nak mampu dengan phonics, saya guna cara ni jer. Cara zaman dolu-dolu, mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-8

8) Mari mengeja perkataan ini.. Boleh juga gunakan kaedah phonics atau mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-9

9) Ulangkaji huruf dan perkenalkan kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-10

10) Akitiviti menulis huruf. Huruf c dan p.

lembaran-kerja-tahun-1-11

11) Akitiviti menulis huruf. Huruf i dan l.

lembaran-kerja-tahun-1-12

12) Akitiviti menulis huruf. Huruf s.

lembaran-kerja-tahun-1-13

13) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-14

14) Suaikan objek dengan perkataan yang betul.

lembaran-kerja-tahun-1-15

15) Mari mengeja.

lembaran-kerja-tahun-1-16

16) Ulangkaji huruf dan perkenalkan kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-17

17) Akitiviti menulis huruf. Huruf r dan u.

lembaran-kerja-tahun-1-18

18) Akitiviti menulis huruf. Huruf h.

lembaran-kerja-tahun-1-19

19) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-20

20) Ulangkaji kosa kata yang telah dipelajari.

lembaran-kerja-tahun-1-21

21) Kenalpasti objek dan warnakan mengikut frasa yang diberi.

lembaran-kerja-tahun-1-22

22) Ulangkaji huruf dan perkenalkan tiga kosa kata baharu.

lembaran-kerja-tahun-1-23

23) Aktiviti menulis huruf. Huruf d.

lembaran-kerja-tahun-1-23

24) Akitiviti menulis huruf. Huruf d.

lembaran-kerja-tahun-1-24

24) Aktiviti mengecam perkataan.

lembaran-kerja-tahun-1-25

25) Aktiviti mengenalpasti objek.

lembaran-kerja-tahun-1-26

26) Aktiviti mengenalpasti objek.

lembaran-kerja-tahun-1-27

27) Baca dan warna.

lembaran-kerja-tahun-1-28

28) Kira dan warna. Warna dengan warna yang betul kemudian kira. Dapat ulangkaji warna dan nombor dari unit sebelumnya.

lembaran-kerja-tahun-1-29

File PDF Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1 oleh Cikgu Suheil Almawardie

Bagi yang ingin download pdf file boleh klik butang di bawah ya.



ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan.
Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.
Please right click each image to download or download pdf file below of the post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1  Sumber / Guru: Teacher Hidayu : DIY Teaching Aids Subjek / Mata pelajaran: Bahasa Inggeris   Tahun  / Tingkatan: Tahun 1   🍁 PHONICS MODULE 🍁Are you ready to start the new term? Don't forget to start it with phonic lessons! Feel free to...

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1 Oleh: Maths Aulad Collection   Subjek: Matematik   Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Latihan Menarik, Anak tak bosan jawab soalan..Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1, boleh download dalam PDF kat dalam...

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2 Sumber / Oleh: Cikgu Munie (Nora Hasmunie)   Subjek / Mata Pelajaran: Sains   Tahun/Tingkatan: Tahun 2 Unit 9 BUMIUdaraSains Tahun 2Link PowerPoint utk kelashttps://t.me/BahanSains_CikguMunie Slide Bumi: Udara Sila klik pada imej untuk...

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3 Guru: Nur Fara Asrab (Nur Faralina Asrab Ali)   Mata Pelajaran:Sains  Tahun/Tingkatan: Tingkatan 1   Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3🍁Telegram Channel: https://t.me/CikguFaraAsrabSemoga bermanfaatCikgu Fara Asrab 🍁  ...

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction Oleh: Ms Nashiha Subjek: Bahasa Inggeris Tahun/Tingkatan: Kelas Umum Hari ini kami kongsikan nota Conjuction oleh Ms Nashiha. Image juga boleh di download di: https://t.me/MsNashiha/1930?single    Please click on the image...

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan) Oleh: Cikgu Nurul Afiqah   Subjek:  Sains  Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Sekadar perkongsian. Boleh guna utk rujukan guru dan murid juga. Jika ada kesalahan pada nota mohon tegur ya. 😊NOTA SAINS TAHUN 1 : UNIT 5 (HAIWAN)  ...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib