tudung-si-comel
pts-bookcafe

Planet Bumi


Sumber / Guru: John Mohamed Subjek / Mata Pelajaran: Sains Tahun/Tingkatan: Kelas Umum

Ini lah sebuah planet yang dikenali sebagai Bumi, merupakan planet yang boleh menampung kehidupan. Planet ni merupakan planet yang ketiga dari matahari, mempunyai sebuah satelit semulajadi yang dinamakan sebagai Bulan.

planet-bumi

Bumi ni mempunyai penduduk seramai 7.7 bilion orang, dan dalam 7 billion tersebut terdapat penduduk yang sukar menggunakan signal jika mereka ingin ke kiri atau ke kanan, seolah olah benda tu menjadi rahsia yang sukar dipecahkan oleh sesiapa sahaja.

 

bumi

71% planet Bumi ni sebenarnya terdiri daripada air dan selebihnya daratan. Cahaya matahari akan sampai di planet ni mengambil masa hanya 8 minit untuk memberikan cahaya dan membolehkan hidupan seperti pokok tumbuh melata itu pun ada lagi hidupan lain seperti manusia yang merungut ‘ hari ni panas la you, i tak boleh la nanti peluh, i tak biasa la you ‘. Hidupan seperti ini sebenarnya tidak layak hidup di bumi sebaliknya perlu dihantar ke tempat sejuk seperti Pluto.

 

bumi

Planet ni mempunyai tempat yang kering iaitu Gurun Atacama, kat sini hujan hanya turun 0.07 inci dan memegang rekod tiada hujan selama 173 bulan, memang kawasan ni panas dan tandus.
Planet bumi terdiri daripada 32.1% besi, 30.1% oksigen, 15.1% silika dan 13.9% magnesium. Ini menjadikan planet bumi teramat sesuai untuk didiami.

 

daratan

Walaupun planet ni mempunyai jumlah air yang banyak, hanya 3% sahaja yang ada air tawar manakala 97% lagi terdiri dari air masin. Secara puratanya 1 kilogram air laut mempunyai 35 gram garam.

Benua Asia yang ada tu merangkumi 30% jumlah daratan dan 60% penduduk planet ni tinggal di benua tersebut. Pada musim sejuk, planet ni dilitupi 1 Septillion kristal salji, memang sangat banyak.



ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan.
Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.
Please right click each image to download or download pdf file below of the post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1  Sumber / Guru: Teacher Hidayu : DIY Teaching Aids Subjek / Mata pelajaran: Bahasa Inggeris   Tahun  / Tingkatan: Tahun 1   🍁 PHONICS MODULE 🍁Are you ready to start the new term? Don't forget to start it with phonic lessons! Feel free to...

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1 Oleh: Maths Aulad Collection   Subjek: Matematik   Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Latihan Menarik, Anak tak bosan jawab soalan..Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1, boleh download dalam PDF kat dalam...

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2 Sumber / Oleh: Cikgu Munie (Nora Hasmunie)   Subjek / Mata Pelajaran: Sains   Tahun/Tingkatan: Tahun 2 Unit 9 BUMIUdaraSains Tahun 2Link PowerPoint utk kelashttps://t.me/BahanSains_CikguMunie Slide Bumi: Udara Sila klik pada imej untuk...

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3 Guru: Nur Fara Asrab (Nur Faralina Asrab Ali)   Mata Pelajaran:Sains  Tahun/Tingkatan: Tingkatan 1   Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3🍁Telegram Channel: https://t.me/CikguFaraAsrabSemoga bermanfaatCikgu Fara Asrab 🍁  ...

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction Oleh: Ms Nashiha Subjek: Bahasa Inggeris Tahun/Tingkatan: Kelas Umum Hari ini kami kongsikan nota Conjuction oleh Ms Nashiha. Image juga boleh di download di: https://t.me/MsNashiha/1930?single    Please click on the image...

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan) Oleh: Cikgu Nurul Afiqah   Subjek:  Sains  Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Sekadar perkongsian. Boleh guna utk rujukan guru dan murid juga. Jika ada kesalahan pada nota mohon tegur ya. 😊NOTA SAINS TAHUN 1 : UNIT 5 (HAIWAN)  ...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib