tudung-si-comel
pentagonmath

Planet Bumi


Sumber / Guru: John Mohamed Subjek / Mata Pelajaran: Sains Tahun/Tingkatan: Kelas Umum

Ini lah sebuah planet yang dikenali sebagai Bumi, merupakan planet yang boleh menampung kehidupan. Planet ni merupakan planet yang ketiga dari matahari, mempunyai sebuah satelit semulajadi yang dinamakan sebagai Bulan.

planet-bumi

Bumi ni mempunyai penduduk seramai 7.7 bilion orang, dan dalam 7 billion tersebut terdapat penduduk yang sukar menggunakan signal jika mereka ingin ke kiri atau ke kanan, seolah olah benda tu menjadi rahsia yang sukar dipecahkan oleh sesiapa sahaja.

 

bumi

71% planet Bumi ni sebenarnya terdiri daripada air dan selebihnya daratan. Cahaya matahari akan sampai di planet ni mengambil masa hanya 8 minit untuk memberikan cahaya dan membolehkan hidupan seperti pokok tumbuh melata itu pun ada lagi hidupan lain seperti manusia yang merungut ‘ hari ni panas la you, i tak boleh la nanti peluh, i tak biasa la you ‘. Hidupan seperti ini sebenarnya tidak layak hidup di bumi sebaliknya perlu dihantar ke tempat sejuk seperti Pluto.

 

bumi

Planet ni mempunyai tempat yang kering iaitu Gurun Atacama, kat sini hujan hanya turun 0.07 inci dan memegang rekod tiada hujan selama 173 bulan, memang kawasan ni panas dan tandus.
Planet bumi terdiri daripada 32.1% besi, 30.1% oksigen, 15.1% silika dan 13.9% magnesium. Ini menjadikan planet bumi teramat sesuai untuk didiami.

 

daratan

Walaupun planet ni mempunyai jumlah air yang banyak, hanya 3% sahaja yang ada air tawar manakala 97% lagi terdiri dari air masin. Secara puratanya 1 kilogram air laut mempunyai 35 gram garam.

Benua Asia yang ada tu merangkumi 30% jumlah daratan dan 60% penduduk planet ni tinggal di benua tersebut. Pada musim sejuk, planet ni dilitupi 1 Septillion kristal salji, memang sangat banyak.ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan.
Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.
Please right click each image to download or download pdf file below of the post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Reading Occupations (Part 2)

Reading Occupations (Part 2)

Reading Occupations (Part 2) Sumber / Guru: Easy English with Madam Nagiha Tahun / Tingkatan: Kelas Umum  Subjek / Mata Pelajaran: Bahasa Inggeris   Hi assalamualaikum! 👋 Here’s the part 2 of reading flashcards about occupations. To improve reading skills,...

Murid Malas Membaca Soalan Matematik

Murid Malas Membaca Soalan Matematik

Murid Malas Membaca Soalan Matematik Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh Subjek / Mata pelajaran: Matematik Tahun / Tingkatan: Kelas Umum   Ni soalan Matematik tahun 4. Yang saya tanda ini murid kelas paling belakang. 99% murid kelas belakang ini pandai membaca...

Reading Occupations (Part 1)

Reading Occupations (Part 1)

Reading Occupations (Part 1) Sumber / Guru: Easy English with Madam Nagiha Tahun / Tingkatan: Kelas Umum  Subjek / Mata Pelajaran: Bahasa Inggeris   Hi assalamualaikum! 👋 Today I’m sharing simple reading flashcards about occupations. During these last few weeks...

Modul latih tubi asas matematik untuk anak-anak tahun 2, 3, 4, 5 dan 6.

Modul latih tubi asas matematik untuk anak-anak tahun 2, 3, 4, 5 dan 6.

Modul latih tubi asas matematik untuk anak-anak tahun 2, 3, 4, 5 dan 6. PENTING: ✔️ Bahan dalam bentuk softcopy, jadi boleh dicetak berulang kali. 🗙 Bukan buku fizikal, kena print sendiri. ✔️ 552 set soalan, setiap set ada banyak soalan. 🗙 Jawapan tidak disediakan...

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 3)

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 3)

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 3) Oleh: Mohd Fadli Salleh Tahun: Tahun 4 Subjek / Mata pelajaran: Matematik   Latihan Matematik Tahun 4 Masa dan Waktu boleh download dan print untuk latihan anak-anak.   Sila klik pada imej untuk mulakan...

Apa itu Anu Dalam Matematik?

Apa itu Anu Dalam Matematik?

Apa itu anu dalam Matematik? Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  / Mata Pelajaran: Matematik   Tahun/Tingkatan: Kelas Umum   Dah beberapa orang pm saya berkenaan dengan ANU. Apa itu anu dalam Matematik? Anu ialah sesuatu bilangan dan nilai yang tak diketahui. Itulah...Shopee
durioomathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib