tudung-si-comel
pentagonmath

Planet Bumi


Sumber / Guru: John Mohamed Subjek / Mata Pelajaran: Sains Tahun/Tingkatan: Kelas Umum

Ini lah sebuah planet yang dikenali sebagai Bumi, merupakan planet yang boleh menampung kehidupan. Planet ni merupakan planet yang ketiga dari matahari, mempunyai sebuah satelit semulajadi yang dinamakan sebagai Bulan.

planet-bumi

Bumi ni mempunyai penduduk seramai 7.7 bilion orang, dan dalam 7 billion tersebut terdapat penduduk yang sukar menggunakan signal jika mereka ingin ke kiri atau ke kanan, seolah olah benda tu menjadi rahsia yang sukar dipecahkan oleh sesiapa sahaja.

 

bumi

71% planet Bumi ni sebenarnya terdiri daripada air dan selebihnya daratan. Cahaya matahari akan sampai di planet ni mengambil masa hanya 8 minit untuk memberikan cahaya dan membolehkan hidupan seperti pokok tumbuh melata itu pun ada lagi hidupan lain seperti manusia yang merungut ‘ hari ni panas la you, i tak boleh la nanti peluh, i tak biasa la you ‘. Hidupan seperti ini sebenarnya tidak layak hidup di bumi sebaliknya perlu dihantar ke tempat sejuk seperti Pluto.

 

bumi

Planet ni mempunyai tempat yang kering iaitu Gurun Atacama, kat sini hujan hanya turun 0.07 inci dan memegang rekod tiada hujan selama 173 bulan, memang kawasan ni panas dan tandus.
Planet bumi terdiri daripada 32.1% besi, 30.1% oksigen, 15.1% silika dan 13.9% magnesium. Ini menjadikan planet bumi teramat sesuai untuk didiami.

 

daratan

Walaupun planet ni mempunyai jumlah air yang banyak, hanya 3% sahaja yang ada air tawar manakala 97% lagi terdiri dari air masin. Secara puratanya 1 kilogram air laut mempunyai 35 gram garam.

Benua Asia yang ada tu merangkumi 30% jumlah daratan dan 60% penduduk planet ni tinggal di benua tersebut. Pada musim sejuk, planet ni dilitupi 1 Septillion kristal salji, memang sangat banyak.

NOTIS PENTING

 

Pertanyaan mengenai bahan

  • Untuk sebarang pertanyaan mengenai bahan, sila rujuk kepada pemilik asal bahan. Sila ambil perhatian bahawa admin tidak mempunyai jawapan untuk soalan-soalan dari bahan pendidikan, kecuali yang tersedia dalam pos.

Bagaimana untuk muat turun imej dan fail?

  • Sila klik kanan pada setiap imej untuk memuat turun atau muat turun fail PDF di bawah pos.

Terima Kasih

  • Kami berharap perkongsian kami hari ini akan membantu perjalanan pendidikan anak anda. Sila kongsikan dan terima kasih kerana melawat kami di Cikgu Fadli Online.

IMPORTANT NOTICE

 

Questions regarding the material

  • For any questions regarding the material, please refer to the original owner of the material. Please note that the admin does not have answers for questions from educational materials, except those available in the post.

How to download images and files?

  • Please right-click each image to download or download the PDF file below the post

 

Thank You

  • We hope that our sharing today will help your child’s educational journey. Kindly share, and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.
ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

Kenali Tanda Waqaf – Pendidikan Islam Tahun 1

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Saya ingin berkongsi dengan anda tentang bahan pendidikan yang sangat menarik dan bermanfaat dari Koleksi BBMUF -...

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

Boost Your Vocabulary: Learn Verbs with ‘I Can’ Statements

🌎 Hello little ones! Today, Admin Azlin wants to share new educational and learning materials (PdP) for you. Let's learn together! 🚀 Hello, young learners! Today, we have an exciting resource to share with you. Our friend, Madam Nagiha, has created a fantastic...

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

KVKVKV dan KVKKVK: Aktiviti Menyusun Huruf

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Untuk entri kali ini, kita akan meneroka bahan pendidikan yang menarik oleh Zatil Aqmar. Bahan ini merangkumi...

Nota Sejarah Tahun 5 oleh Cikgu Dayana

Nota Sejarah Tahun 5 oleh Cikgu Dayana

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Pengenalan Nota Sejarah Tahun 5 oleh Cikgu Dayana adalah bahan pendidikan subjek sejarah yang sangat berharga untuk...

How is it made? Year 6 Flashcards

How is it made? Year 6 Flashcards

🌎 Hello little ones! Today, Admin Azlin wants to share new educational and learning materials (PdP) for you. Let's learn together! 🚀 How is it Made? Year 6 Flashcards: A Journey of Discovery In the world around us, every object has a story to tell. From the clothes we...

Permainan Puzzle Pendidikan Bagi Kelas Pemulihan Khas

Permainan Puzzle Pendidikan Bagi Kelas Pemulihan Khas

🌎  Hai adik-adik! Hari ini, Admin Azlin ingin berkongsi bahan pembelajaran dan pendidikan (PdP) yang baru untuk adik-adik. Jom kita belajar sama-sama! 🚀 Permainan Puzzle Pendidikan: Cara Inovatif Mengajar di Kelas Pemulihan Khas Selamat datang ke dunia pendidikan yang...durioo
belajar-sirah-nabimathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

November 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Arkib