Allah. Dua minggu lagi. 😢

tudung-si-comel
pts-bookcafe

Allah. Dua minggu lagi. 😢

Ramai orang susah sungguh sekarang. Kelmarin seorang ibu dari Klang call saya lepas Subuh lagi.

Menangis teruk dia. Sungguh-sungguh menangis. Duit langsung tak ada, nak beli susu anak pun tak ada duit. Hutang keliling pinggang. Sewa rumah tak berbayar.

Dia jatuh teruk akibat PKP tahun lepas. Cuba bangkit tahun ni, namun semua modal dan simpanan licin dah guna tahun lepas.

Nak tak nak, jalan terakhir adalah pinjam Along. Pinjam 10k untuk mula bisnes balik. Kemudian datang PKP demi PKP, darurat dan Lockdown. Terduduk terus dan Along datang mengancam.

Pemilik rumah sewa minta duit, hutang dengan kawan-kawan dan sanak saudara lagi. Bil-bil lagi. Anak dah tak ada pampers, nak makan lagi.

Dia luah kat saya dalam tangisan paling hiba pernah saya dengar,
“Cikgu. Saya tak tahu nak buat apa dah. Tak tahu nak pergi mana. Nak mengadu kat siapa. Tak tahu nak buat apa. Saya rasa nak bunuh diri sahaja”.

Anaknya 3 orang. Suami pun hampir hilang kewarasan dok fikir masalah yang menimpa-nimpa.

Allah-2-minggu-lagi

Kerajaan. Tolonglah lakukan sesuatu.

Sesungguhnya ramai rakyat sedang menderita.
First time aku merayu kat kerajaan ni. Bukan untuk aku, namun untuk mereka yang sangat-sangat terkesan.

Tolong buat satu channel bantuan segera. Buka talian hotline untuk orang luah masalah dan ada team terus turun siasat dilapangan.
Yang mana ada kes along, wakilkan tentera bawa m16 ke pergi deal dengan along jangan kacau peminjam buat sementara waktu.

Rendahkan interest dan biar tidak tertindak.
Benda ni boleh buat jika ada kuasa. Jika kuasa kat tangan aku, aku buat begitu.

1. Nombor hotline untuk orang luah masalah. Ramai tertekan. Letak sukarelawan or kaunselor jawab. Talian biar banyak. Jangan call asyik kena tunggu berjam.

2. Team penjejak di setiap daerah. Laporan yang diterima team terus pergi ziarah dan siasat kes. Boleh bekerjasama dengan pusat zakat setiap negeri untuk bagi bantuan segera.

3. Team penguasa. Polis banyak sangat dah tugas. Askar pun aku yakin banyak tugas mereka. Namun rasanya masih boleh turun bantu turun deal dengan along sebab kes along tidak la terlampau banyak. Turun dengan seragam penuh naik truck tentera, mana berani along kacau dah. Kacau juga memang nahas lah.

4. Bagi moratorium automatik pada semua.
Gitu la kalau ikut otak rakyat biasa yang tak ada Phd tak ada pangkat ni. Mungkin idea nampak biasa, tapi aku percaya ianya memberi impak besar.

Tolonglah lakukan sesuatu wahai kerajaan.
Rakyat susah. Susah sungguh ni. 😢

#MFS

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Bagusnya MYDIN Malaysia

Bagusnya MYDIN Malaysia

Terbaca perkongsian sahabat aku, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan tentang bagusnya MYDIN Malaysia menyantuni pekerja OKU. Mydin menerima pekerja OKU tanpa membezakan gaji mereka dengan pekerja biasa. Bahkan lepas SPM dulu aku sempat bekerja di Mydin Kota Bharu, cari...

Baru je gaji.

Baru je gaji.

Baru je gaji. Hari ni dah mengira hari bila pula nak dapat gaji seterusnya. Adehhh. Kena rompak dengan macam-macam gais. Benarlah kata pepatah, 'Dari bank ia datang, kepada bank ia kembali'. Pagi duniaaaaa! #MFS

Sebanyak mana sokongan manusia pun, pastikan Allah redha

Sebanyak mana sokongan manusia pun, pastikan Allah redha

Ma pesan, "Sebanyak mana sokongan manusia pun, pastikan Allah redha." Apa kerja buat kita sekali pun, utamakan keredhaan Allah dan nabi saw, baru manusia. Andai sesuatu benda itu orang tak sokong tapi Allah redha, buatlah. Namun walau sebanyak mana sokongan orang tapi...

Ramai wartawan dan rakan-rakan media cuba hubungi saya untuk temubual.

Ramai wartawan dan rakan-rakan media cuba hubungi saya untuk temubual.

Ramai wartawan dan rakan-rakan media cuba hubungi saya untuk temubual. Maaf rakan-rakan media sekalian, saya masih penjawat awam. Saya tak boleh bersiaran atau mengeluarkan kenyataan pada pihak media tanpa kelulusan KPM. Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Jidin juga...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib