Allah. Dua minggu lagi. 😢

tudung-si-comel
pentagonmath

Allah. Dua minggu lagi. 😢

Ramai orang susah sungguh sekarang. Kelmarin seorang ibu dari Klang call saya lepas Subuh lagi.

Menangis teruk dia. Sungguh-sungguh menangis. Duit langsung tak ada, nak beli susu anak pun tak ada duit. Hutang keliling pinggang. Sewa rumah tak berbayar.

Dia jatuh teruk akibat PKP tahun lepas. Cuba bangkit tahun ni, namun semua modal dan simpanan licin dah guna tahun lepas.

Nak tak nak, jalan terakhir adalah pinjam Along. Pinjam 10k untuk mula bisnes balik. Kemudian datang PKP demi PKP, darurat dan Lockdown. Terduduk terus dan Along datang mengancam.

Pemilik rumah sewa minta duit, hutang dengan kawan-kawan dan sanak saudara lagi. Bil-bil lagi. Anak dah tak ada pampers, nak makan lagi.

Dia luah kat saya dalam tangisan paling hiba pernah saya dengar,
“Cikgu. Saya tak tahu nak buat apa dah. Tak tahu nak pergi mana. Nak mengadu kat siapa. Tak tahu nak buat apa. Saya rasa nak bunuh diri sahaja”.

Anaknya 3 orang. Suami pun hampir hilang kewarasan dok fikir masalah yang menimpa-nimpa.

Allah-2-minggu-lagi

Kerajaan. Tolonglah lakukan sesuatu.

Sesungguhnya ramai rakyat sedang menderita.
First time aku merayu kat kerajaan ni. Bukan untuk aku, namun untuk mereka yang sangat-sangat terkesan.

Tolong buat satu channel bantuan segera. Buka talian hotline untuk orang luah masalah dan ada team terus turun siasat dilapangan.
Yang mana ada kes along, wakilkan tentera bawa m16 ke pergi deal dengan along jangan kacau peminjam buat sementara waktu.

Rendahkan interest dan biar tidak tertindak.
Benda ni boleh buat jika ada kuasa. Jika kuasa kat tangan aku, aku buat begitu.

1. Nombor hotline untuk orang luah masalah. Ramai tertekan. Letak sukarelawan or kaunselor jawab. Talian biar banyak. Jangan call asyik kena tunggu berjam.

2. Team penjejak di setiap daerah. Laporan yang diterima team terus pergi ziarah dan siasat kes. Boleh bekerjasama dengan pusat zakat setiap negeri untuk bagi bantuan segera.

3. Team penguasa. Polis banyak sangat dah tugas. Askar pun aku yakin banyak tugas mereka. Namun rasanya masih boleh turun bantu turun deal dengan along sebab kes along tidak la terlampau banyak. Turun dengan seragam penuh naik truck tentera, mana berani along kacau dah. Kacau juga memang nahas lah.

4. Bagi moratorium automatik pada semua.
Gitu la kalau ikut otak rakyat biasa yang tak ada Phd tak ada pangkat ni. Mungkin idea nampak biasa, tapi aku percaya ianya memberi impak besar.

Tolonglah lakukan sesuatu wahai kerajaan.
Rakyat susah. Susah sungguh ni. 😢

#MFS

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

17 Perkara Ibu bapa Harus Tahu Tentang Durioo+

1. Anak-anak suka sangat dengan gadget dan tonton YouTube. 2. Risau juga weh memandangkan kat YouTube banyak content berunsur lucah, ganas dan extreme. Tapi tu lah, anak-anak suka layan kartun kat YouTube. 3. Walau mereka layan kartun Islamic dan tak ada pengaruh...

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS

Sedikit sejarah tentang PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah) : Dikatakan Menteri Pendidikan masa tu Tan Sri Muhyiddin Yassin memperkenalkan PBS sebab tiru Australia. Australia laksanakan sistem School Based Assessment (SBA) Antara teknik penilaian maju la kiranya PBS...

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang

Semalam dok ajar Pe Chey daftar affiliate Bulan Bintang. Dekat jam 12 malam dia mai suruh ajar. Mula-mula aku tunjuk-tunjuk cara je. Makin tunjuk makin tak faham ni, aku ambik je telefon dia tolong buatkan. Haishh, geram aku. Agaknya ni perasaan mak-mak dan ayah-ayah...

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita

Kita tak boleh ubah (sikap) orang disekeliling kita, tapi kita boleh ubah (siapa) orang yang patut ada disekeliling kita. Kita tak boleh nak ubah sikap orang yang suka mengumpat, menabur fitnah, suka menokok nambah cerita, suka melaga-laga, suka bersangka buruk....

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Sayu juga tengok lukisan ni. Ia simple, namun mendalam.

Kena dengan ramai antara kita. Berusaha demi menyara keluarga, mencari rezeki yang halal dari siang membawa ke malam. Hanya untuk kesenangan anak isteri, seorang suami tidak kisah bersusah payah. Biar dia penat, biar dia berpanasan, biar dia basah ditimpa hujan, demi...

Bagusnya MYDIN Malaysia

Bagusnya MYDIN Malaysia

Terbaca perkongsian sahabat aku, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan tentang bagusnya MYDIN Malaysia menyantuni pekerja OKU. Mydin menerima pekerja OKU tanpa membezakan gaji mereka dengan pekerja biasa. Bahkan lepas SPM dulu aku sempat bekerja di Mydin Kota Bharu, cari...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib