tudung-si-comel
pts-bookcafe

anak-kembar

Anak kembar yang comel ni baru lepas kena cucuk. Keluar bilik rawatan, tangan keras macam robot. Haha.

“Cikgu, macamana saya nak bawa botol air dan bekas makanan pergi rehat ni?” tanya kakak.

“Tak pa. Nanti cikgu bawakan lah,” balasku.

“Tunggu adik saya dulu tau,” katanya lagi.

Risau benar aku terus ajak ke kantin tanpa tunggu adik dia. Comel, hihi.

Tunggu turn adik cucuk pula. Adik siap cucuk, keluar bilik mata berair. Tangan sama macam kakak tadi. Keras macam robot.

Kakak terus pergi pimpin tangan,

” Jom dik, pergi makan”.

Kami pun pergi ke kantin sama-sama. Kawan dia teman seorang. Siap tunjuk meja yang mereka selalu makan.

“Cikgu, kat sana. Kat sana kami selalu makan”.

Oh, perempuan ni memang setia sejak kecil eh? Biasa duduk satu tempat tak pindah randah macam laki. Patut laki kahwin ramai, makan suka pindah tempat. Eh, tiberr.

Kawan dia tolong buka bekas bekal Smiggle tu. Keluarkan air kotak dan bekas makanan. Susun atas meja cantik-cantik.

Patut la perempuan ni kemas dan teliti. Sejak kecik susun barang elok dan kemas je. Duduk dengan tertib, mereka pun mula makan.

Aku snap sekeping gambar buat kenangan dan blah. Nanti besar kalau Fb ni masih ada, mereka baca balik kisah mereka kena cucuk ni mesti masing-masing tersenyum ja.

Fb ni bagus sebagai tempat merakam memori. Sangat bagus sebenarnya.

Okey dah. Sat lagi rehat Tahun 2 dan 3 pula. Nak pergi prepare bahan sat, pastu cari mentee aku yang masih tak pandai membaca tu.

Sambil makan cikgu suruh kau mengeja. Rasakan! Hahahaha. (Gelak jahat)

#MFS
– Kisah Tahun 1 –

T.me/EbookCikguFadli

EBook Premium Banner

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.


kedai-buku-shopee
Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

"Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?" "Yup. Hari ni jom belajar kat dewan jom". "Yeayyy! Belajar kat dewannnn!" Bersinar mata murid bila bagitahu dapat buku baru. Dengar pula hari ni nak belajar kat dewan, dia punya seronok tu macam aku ajak pergi Sunway Lagoon. Haha,...

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika ada anak-anak lemah dalam pelajaran, cuba guna tiga tips ni : 1. Rendahkan aras silibus agar mereka rasa senang sangat. Bila mereka rasa senang, mereka akan seronok belajar. Kalau anak tahun 3, guna buku latihan tahun 1 dulu. Korang tengok depa punya berlagak...

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

Setiap hari, aku akan datang awal ke sekolah, terus menuju ke kantin dan panggil 5 orang murid di bawah seliaan aku dalam Program Bantu Membaca. Hari ni aku sedikit lambat, jalan depan sekolah jem. Sampai je kat kantin, murid terus bagitahu, "Cikgu pergi mana? Saya...

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Disebalik kegembiraan anak-anak main belon, ada 3 pengorbanan seorang guru yang tersangat besar ramai orang tak perasan. 1. Murid datang hulur belon dan kata, "Cikgu, saya tak pandai tiup". Maka guru dengan jujur dan ikhlas tolong tiup. Saat letak belon dibibir,...

“Cikgu, nah senarai murid lewat

“Cikgu, nah senarai murid lewat

"Cikgu, nah senarai murid lewat," serah seorang pengawas perempuan kat aku. Aku angguk dan ambik list nama. Pengawas itu berlalu pergi, tak lama kemudian datang murid perempuan lain, "Cikgu. Cikgu nak tahu tak?" "Apa?" "Aina (bukan nama sebenar) yang pengawas tu, dia...

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Alhamdulillah. Dah siap cetak buku latihan untuk anak-anak usia 4-6 tahun. Buku ni ready stok kat kedai saya, 2F Gadget. Yang berdekatan, boleh walk in untuk dapatkan. Yang jauh, jangan risau. Terus klik link Shopee ni ya untuk order : https://shope.ee/6KTD2CfEzB



Shopee
shopee-25aug



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI