tudung-si-comel
pentagonmath

anak-kembar

Anak kembar yang comel ni baru lepas kena cucuk. Keluar bilik rawatan, tangan keras macam robot. Haha.

“Cikgu, macamana saya nak bawa botol air dan bekas makanan pergi rehat ni?” tanya kakak.

“Tak pa. Nanti cikgu bawakan lah,” balasku.

“Tunggu adik saya dulu tau,” katanya lagi.

Risau benar aku terus ajak ke kantin tanpa tunggu adik dia. Comel, hihi.

Tunggu turn adik cucuk pula. Adik siap cucuk, keluar bilik mata berair. Tangan sama macam kakak tadi. Keras macam robot.

Kakak terus pergi pimpin tangan,

” Jom dik, pergi makan”.

Kami pun pergi ke kantin sama-sama. Kawan dia teman seorang. Siap tunjuk meja yang mereka selalu makan.

“Cikgu, kat sana. Kat sana kami selalu makan”.

Oh, perempuan ni memang setia sejak kecil eh? Biasa duduk satu tempat tak pindah randah macam laki. Patut laki kahwin ramai, makan suka pindah tempat. Eh, tiberr.

Kawan dia tolong buka bekas bekal Smiggle tu. Keluarkan air kotak dan bekas makanan. Susun atas meja cantik-cantik.

Patut la perempuan ni kemas dan teliti. Sejak kecik susun barang elok dan kemas je. Duduk dengan tertib, mereka pun mula makan.

Aku snap sekeping gambar buat kenangan dan blah. Nanti besar kalau Fb ni masih ada, mereka baca balik kisah mereka kena cucuk ni mesti masing-masing tersenyum ja.

Fb ni bagus sebagai tempat merakam memori. Sangat bagus sebenarnya.

Okey dah. Sat lagi rehat Tahun 2 dan 3 pula. Nak pergi prepare bahan sat, pastu cari mentee aku yang masih tak pandai membaca tu.

Sambil makan cikgu suruh kau mengeja. Rasakan! Hahahaha. (Gelak jahat)

#MFS
– Kisah Tahun 1 –

T.me/EbookCikguFadli

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti pengukuhan yang menyeronokkan. Oleh kerana ramai yang tanya bagaimana nak buat aktiviti ni, aku share kembali aktiviti pengukuhan yang aku reka sendiri 16 tahun lepas ni. Game yang sesuai untuk murid tahun 1-6. Game ini saya namakan "Permainan BERAPAKAH?"...

Video permainan BERAPAKAH?

Video permainan BERAPAKAH?

https://youtu.be/1gaDp1XG71Q Video permainan BERAPAKAH? Permainan yang menarik untuk murid sekolah rendah. Sangat digemari oleh murid-murid disamping mempunyai unsur KBAT dan dapat mengukuhkah ingatan murid dalam sesuatu topik. Moga bermanfaat 😉 #permainanBERAPAKAH...

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya.

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya.

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya : M : Cikgu, nak buat apa dengan star star ni? C : Mana la cikgu tahu. Mana awak dapat star ni? M : Saya beli kat bookshop tadi. C : Dah awak pun tak tahu nak guna mcmana buat apa beli? M : Saya tengok...

Ada anak bakal melangkah ke Tahun 1? Baca ni ya.

Ada anak bakal melangkah ke Tahun 1? Baca ni ya.

Ada anak bakal melangkah ke Tahun 1? Baca ni ya. 1. Biasanya Hari Orientasi Tahun 1, anak-anak akan melalui saringan ringkas. 2. Saringan ini penting untuk kami guru-guru ketahui asas anak-anak dalam kenal huruf dan nombor. 3. Soalan biasanya dari kelas pemulihan,...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib