tudung-si-comel
pentagonmath

kelas-1w

Masa mengajar Matematik kelas 1W dulu, kebetulan ada 2 orang murid mengadu kurang sihat dan ingin balik rumah.

Bila aku check,memang didapati demam panas.

Aku pun suruh ketua dan penolong tolong bawa bag mereka dan ke pejabat untuk menunggu parent datang ambil.

Melihat situasi 2 rakan mereka dapat balik, Mikael (gambar) mula nampak peluang keemasan dapat balik awal.

Tiba-tiba dia pun mengadu demam dan tak sihat.

Bila aku check, takde demam pun dan aku pun nampak dia aktif je main waktu rehat tadi.

Aku pun suruh dia ke pejabat jugak la.

Nak amek hati katakan, padahal aku dah tahu mesti permintaan dia untuk balik kena reject dari PK petang sebab dia sihat.

Maka si Mikael ni berjalan la keluar kelas, tak sampai 15 langkah keluar kelas, dia pusing balik.

Masuk semula dalam kelas sambil cakap

“Takpa la cikgu, saya tak jadi balik la”.

Bila aku tanya kenapa dia jawab,

“Saya lupa pulak cikgu, mak saya tak pandai drive kereta”

Tergelak aku dengar jawapan dia.

Tu la, lain kali jangan nak menipu cikgu, tak baekk.

P/s :- Kepada ibu-ibu dan bakal-bakal ibu di luar sana, sila belajar bawak kereta. Nanti kesian kat anak kempunan tak dapat balik awal sebab mak tak pandai bawak kereta hehe.

Kisah Tahun 1
T.me/EbookCikguFadli

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

  Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu. Haishh, manja naw murid-murid pun. Besar esok, jadi menteri, jadi lawyer harap bekap cikgu lah. Buat-buat lupa jasa cikgu, cikgu pergi berak depan rumah awak nanti. --- Oh ya, kat atas meja tu tumbler jenama Tyeso yang...

Cikgu, tolonglah saya

Cikgu, tolonglah saya

"Cikgu, tolonglah saya," rayu seorang murid penuh kesedihan. "Tolong apa pula?" soalku. "Tolonglah tambah markah saya". "Eh, mana boleh. Tu je markah yang awak dapat". "Tapi cikgu, mak saya garang macam singa. Mesti mak saya marah saya dapat markah rendah ni. Cikgu,...

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong. Ramai juga yang kecam kata tak patut dapat kosong. Okeh, sebenarnya macam ni gais. Soalan macam ni biasanya 2 markah. Paling tinggi, 3 markah. Dan jalan kira yang murid ni tunjukkan tu sepatutnya dia dapat markah...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Arkib