tudung-si-comel
pts-bookcafe
Shopee
EBook Premium Banner
Masuk je kelas, budak berdua ni datang mendekat.

Masuk je kelas, budak berdua ni datang mendekat.

Masuk je kelas, budak berdua ni datang mendekat. "Cikgu. Nah untuk cikgu," kata Farisya dan Aina. "Wahhh. Untuk cikgu ke? Terima kasih," balasku. Kemain seronok dapat hadiah dari murid. Walau set pen dan biskut Lexus tu murah je pun harga, tapi fitrah manusia. Suka...

Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

"Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?" "Yup. Hari ni jom belajar kat dewan jom". "Yeayyy! Belajar kat dewannnn!" Bersinar mata murid bila bagitahu dapat buku baru. Dengar pula hari ni nak belajar kat dewan, dia punya seronok tu macam aku ajak pergi Sunway Lagoon. Haha,...

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika ada anak-anak lemah dalam pelajaran, cuba guna tiga tips ni : 1. Rendahkan aras silibus agar mereka rasa senang sangat. Bila mereka rasa senang, mereka akan seronok belajar. Kalau anak tahun 3, guna buku latihan tahun 1 dulu. Korang tengok depa punya berlagak...

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

Setiap hari, aku akan datang awal ke sekolah, terus menuju ke kantin dan panggil 5 orang murid di bawah seliaan aku dalam Program Bantu Membaca. Hari ni aku sedikit lambat, jalan depan sekolah jem. Sampai je kat kantin, murid terus bagitahu, "Cikgu pergi mana? Saya...

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Disebalik kegembiraan anak-anak main belon, ada 3 pengorbanan seorang guru yang tersangat besar ramai orang tak perasan. 1. Murid datang hulur belon dan kata, "Cikgu, saya tak pandai tiup". Maka guru dengan jujur dan ikhlas tolong tiup. Saat letak belon dibibir,...

“Cikgu, nah senarai murid lewat

“Cikgu, nah senarai murid lewat

"Cikgu, nah senarai murid lewat," serah seorang pengawas perempuan kat aku. Aku angguk dan ambik list nama. Pengawas itu berlalu pergi, tak lama kemudian datang murid perempuan lain, "Cikgu. Cikgu nak tahu tak?" "Apa?" "Aina (bukan nama sebenar) yang pengawas tu, dia...

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Alhamdulillah. Dah siap cetak buku latihan untuk anak-anak usia 4-6 tahun. Buku ni ready stok kat kedai saya, 2F Gadget. Yang berdekatan, boleh walk in untuk dapatkan. Yang jauh, jangan risau. Terus klik link Shopee ni ya untuk order : https://shope.ee/6KTD2CfEzB

6 Ragam Murid Tahun 1

6 Ragam Murid Tahun 1

  Pelbagai keletah murid tahun 1 ni. Comel ada, geram pun ada. Ini 6 ragam murid tahun 1. 1) Mereka akan terus bertanya selagi kita tak bagi jawapan yang memuaskan hati mereka. "Cikgu, saya nak minum air." Angguk. "Cikgu, saya nak minum air." "Hmmm." "Cikgu! Saya...

Masuk je kelas, tengok seorang murid menangis teresak-esak.

Masuk je kelas, tengok seorang murid menangis teresak-esak.

  Masuk je kelas, tengok seorang murid menangis teresak-esak. "Kenapa ni?" "Iman nak padam papan putih, tapi dah ada orang lain padamkan". Adoi. Ingat pasal apa. Pasal tak dapat padam papan putih pun menangis kemain sedih lagi. "Dah. Jangan menangis, jap lagi...

6 tahun nan lalu, masa anak ini di tahun 1, rajin sungguh budaknya.

6 tahun nan lalu, masa anak ini di tahun 1, rajin sungguh budaknya.

6 tahun nan lalu, masa anak ini di tahun 1, rajin sungguh budaknya. Dia cukup minat belajar dengan aku. Hari ni, anak yang sama tumbuh membesar dengan bijak dan hebat dalam sukan. Dah tahun 6 dah pun. Sentiasa ingat kat aku. Melintas je aku depan khemah terus panggil,...

Aku minat betul borak dengan murid masa tanda buku mereka

Aku minat betul borak dengan murid masa tanda buku mereka

Aku minat betul borak dengan murid masa tanda buku mereka. Suka dengar respon mereka. "Cikgu, hari Ahad ni betul ke mak ayah kena datang sekolah". "Betul. Hari sukan sekolah kan? Minta la mak ayah awak datang sokong nanti". "Tapi mak kita kerja cikgu. Balik pukul 5....

Candid Latihan Sukaneka Tahap 1

Candid Latihan Sukaneka Tahap 1

Candid latihan sukaneka Tahap 1. Caption kat gambar.                                 #MFS - Kisah Sekolah Rendah -...

Seorang murid masuk kelas dengan airmata berlinangan

Seorang murid masuk kelas dengan airmata berlinangan

Seorang murid masuk kelas dengan airmata berlinangan. Sedih benor nampaknya. Kawan-kawan dia cepat-cepat pergi mendekat. Dok tenangkan dan memujuk. Siap peluk lagi. Perlahan-lahan tangisan itu berhenti. Dan dia kembali ceria seperti sebelumnya. Aku perhati saja...

Masuk kelas tahun 2, perasan dua murid perempuan bertukar kertas.

Masuk kelas tahun 2, perasan dua murid perempuan bertukar kertas.

Masuk kelas tahun 2, perasan dua murid perempuan bertukar kertas. Bila dia perasan aku perhatikan dia, cepat-cepat dia keronyokkan kertas dan simpan dalam meja. "Apa tu?" "Errr. Errrr". Gugup budak tu nak menjawab. "Bak sini cikgu nak tengok," arahku. Takut-takut...

Anak kembar yang comel ni baru lepas kena cucuk.

Anak kembar yang comel ni baru lepas kena cucuk.

Anak kembar yang comel ni baru lepas kena cucuk. Keluar bilik rawatan, tangan keras macam robot. Haha. "Cikgu, macamana saya nak bawa botol air dan bekas makanan pergi rehat ni?" tanya kakak. "Tak pa. Nanti cikgu bawakan lah," balasku. "Tunggu adik saya dulu tau,"...