Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

tudung-si-comel
pentagonmath

lemah-dalam-pelajaran

Jika ada anak-anak lemah dalam pelajaran, cuba guna tiga tips ni :

1. Rendahkan aras silibus agar mereka rasa senang sangat. Bila mereka rasa senang, mereka akan seronok belajar.

Kalau anak tahun 3, guna buku latihan tahun 1 dulu. Korang tengok depa punya berlagak sebab boleh buat dengan pantas. Keyakinan diri mereka bertambah. Mereka jadi minat sebab rasa mudah.

Kemudian perlahan-lahan naikkan aras. Dah habis buat latih tubi soalan Tahun 1, baru naikkan ke latihan Tahun 2 pula. Begitulah seterusnya.

2. Sediakan hadiah untuk anak-anak. Memang lain macam perginya motivasi mereka. Hadiah kecil pun tak pa, asal ada ja.

Ramai yang ambil remeh bab ganjaran ni. Hanya paksa anak buat kerja dan belajar tanpa apa-apa ganjaran. Bagi ganjaran ni buat mereka lebih bersungguh-sungguh tau.

3. Belajar dalam kumpulan kecil. Cari kawan-kawan anak ajak datang belajar di rumah kita, di balai raya, di library dan sebagainya. Berpakat la dengan parent kawan anak kita tu.

Sebaiknya kumpulan tu tak lebih dari 5 orang. Kalau ramai sangat merapu pula jadinya. 3 orang satu kumpulan paling best pada saya.

Belajar berkumpulan ni ada persaingan, mereka lebih teruja. Belajar sorang-sorang cepat bosan weh. Ada kawan semangat tu meningkat dan lebih seronok.

Cubalah aplikasi 3 cara ni. InsyaAllah kita dapat lihat peningkatan dalam pelajaran anak-anak kita.


Yang mana cari buku latihan BM, BI, SC dan Math tahun 1-3 klik sini : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

Buku-buku latihan Tahun 4-6 tengok sini : https://shope.ee/7pHYCI4Ess

Yang mana anak masih tak kuasai darab dan bahagi, suruh dia buat buku Mathzier Sifir ni : https://shope.ee/1L3eSuFIe1

#MFS
– Cikgu Sekolah Rendah –

T.me/EbookCikguFadli

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

  Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu. Haishh, manja naw murid-murid pun. Besar esok, jadi menteri, jadi lawyer harap bekap cikgu lah. Buat-buat lupa jasa cikgu, cikgu pergi berak depan rumah awak nanti. --- Oh ya, kat atas meja tu tumbler jenama Tyeso yang...

Cikgu, tolonglah saya

Cikgu, tolonglah saya

"Cikgu, tolonglah saya," rayu seorang murid penuh kesedihan. "Tolong apa pula?" soalku. "Tolonglah tambah markah saya". "Eh, mana boleh. Tu je markah yang awak dapat". "Tapi cikgu, mak saya garang macam singa. Mesti mak saya marah saya dapat markah rendah ni. Cikgu,...

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong. Ramai juga yang kecam kata tak patut dapat kosong. Okeh, sebenarnya macam ni gais. Soalan macam ni biasanya 2 markah. Paling tinggi, 3 markah. Dan jalan kira yang murid ni tunjukkan tu sepatutnya dia dapat markah...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Arkib