Korang dropshipper cuba baca nie.

tudung-si-comel
pentagonmath

droshipper

Korang dropshipper cuba baca nie. Kaedah promosi bagi dropship dan pembekal (brand owner) nie sebenarnya berbeza…

Banyak yang salah faham, pada pendapat peribadi aku lah…

Dropship nie aku galakkan korang guna strategy PERSONAL SHOPPER untuk menjual.

Maksudnya tonjolkan yang korang nie sebagai orang yang akan memBANTU meMUDAHkan urusan tempahan pelanggan.

Percayalah… masih tak ramai yang suka membuat belian dari website yang rumit… terutama kawasan-kawasan yang internet slow, dorang lebih gemar membeli melalui whatsapp, Facebook, IG…

Bersembang-sembang nak tanya itu ini sebelum dorang yakin nak membeli.

Aku yakin, korang sendiri pun sama kan? 😊

Dan biasanya kita sebagai dropshipper nie salah faham… nak sangat tonjolkan diri seperti brand tersebut dengan mewujudkan page atas nama brand tersebut. Pada aku lah ianya kurang tepat, sekadar pandangan ya.

Apa pendapat korang?

Yang lebih bagus, korang tonjolkan yang korang adalah orang perseorangan yang akan MEMBANTU MEMUDAHKAN URUSAN TEMPAHAN dorang(pelanggan).

Wujudkan page khas yang seolah-olah menonjolkan korang nie sebagai orang perseorangan yang boleh dipercayai dan serius berniaga, buat personal branding cantik-cantik.

Kongsikan artikel-artikel yang berkaitan. Banyakkan sharing bermanfaat… buat story telling yang menarik.

Kiranya tonjolkan yang korang nie bukan sekadar menjual sesuatu produk, tapi korang betul-betul menjiwai produk tersebut.

“Menjual bukan kerana terpaksa, tapi menjual kerana suka…” giteww hehe…

Tonjolkan diri korang sebagai orang yang ‘mesra dan suka membantu pelanggan dengan baik’. In shaa Allah prospek akan terbuka hati untuk mendapatkan khidmat kita.

Jangan hanya tonjolkan diri sebagai penjual… nanti takut di cop sebagai ‘Jurujual Dilarang Masuk’ hehe… be professional 😃

Itulah ‘business’… helping other people for some profit 😃

Syarikat seperti AliBaba, Shopee, ZALORA, LAZADA, GoSHOP… dorang pun takder jual produk jenama sendiri… dorang pun dropshipper juga.

Inilah yang aku cuba maksudkan… faham ke idok nie?

Ingat, tugas dropshipper adalah membantu dan memudahkan orang untuk mendapatkan sesuatu produk.

Tapi kita janganlah nak jadi macam Shopee pulak… dorang ada big funder… budget marketing besar… so boleh promote banyak barang dalam tue… kita modal kecil… main niche kecil cukup la… kalau kena caranya lumayan juga.

Apa yang aku cuba nak terangkan adalah… kita sebagai dropshipper… kita adalah Shopee dalam skala kecil….

Apa yang korang boleh buat… kita buka page di FB/ IG/ TikTok/ Tweeter dan dalam tue masukan produk yang korang fokus nak jual.

Kalau boleh jangan terlalu banyak… pilih produk dari market audience yang sama, lebih mudah nak cross sale nanti.

Contohnya jual lah produk tudung kanak-kanak dan tudung sekolah dari #tudungsicomel, buku panduan kanak-kanak, toys, baju kurung dari jenama-jenama lain yang famous sekarang dan lain-lain produk yang pelanggannya dari ketegori yang sama… iaitu kategori ibu-ibu. Jadi boleh cross sale nanti pada database yang sama.

Dorang beli tudung sekolah, dorang pun mesti perlukan baju kurung juga kan. So faham-faham lah. Begitu lah sebaliknya.

Bila dorang happy ngan servis korang, pasti dorang akan beli lagi dengan korang produk yang lain juga.

Tapi jangan lah pula jual produk tudung kanak-kanak, lepas tue jual aksesori kereta… market audience yang berbeza. Bukan tak boleh, tapi susah la nanti.

Lepas tue kongsi la testimoni-testimoni pelanggal lepas agar pelanggan tertarik dan lebih yakin nak membeli.

Di #TudungSiComel dorang ada beribu gambar testimoni yang korang sebagai dropshipper boleh share… jangan asyik share gambar produk sahaja… orang bosan jugak nanti.

Kita tonjolkan yang kita nie adalah personal shopper yang MEMBANTU MEMUDAHKAN prospek untuk buat belian.

Tak perlu nak buat produk jenama sendiri pun… kalau ada cara mudah nak jana pendapatan, kenapa nak pening kepala kan?

Kita ambil contoh lagi… walaupun TESCO ada hasilkan ubat gigi jenama TESCO… majoriti kita mesti tetap memilih ubat gigi jenama COLGATE juga kan. Kenapa?

Cuba la fikir 😊

So tak perlu nak pening-pening fikir nak hasilkan jenama sendiri lagi… fikir dulu macam mana ‘the best strategy’ yang sesuai dengan konsep dropship.

Lihat syarikat-syarikat dropship besar seperti Shopee, LAZADA, ZALORA dan lain-lain… dorang sampai sekarang hasilkan bilion of dollars sebagai company DROPSHIP SAHAJA…

Aidilfitri dah dekat (kena sedia awal)…Ramadhan pun dah dekat hehe… perkemaskan sekarang 😃
.
.
JOIN TEAM RAKAN NIAGA TUDUNGSICOMEL 😃

#DaftarFree sahaja tau!

Jika korang nak sertai Team Rakan Niaga TudungSiComel yang owsem…boleh klik pada link di bawah dengan segera.
.
https://bit.ly/DaftarDropshipTSC
.
Ingat…jangan ulangi kesilapan yang sama.

Jom sama-sama jana pendapatan hanya dari rumah. Jangan fikir lagi, bukan susah pun… jom sekarang hehe…

#MFS

T.me/EbookCikguFadli

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Kelengkapan Sekolah 2024: Siap Sedia Untuk Si Comel!

Kelengkapan Sekolah 2024: Siap Sedia Untuk Si Comel!

BACK TO SCHOOL 2024: Persiapan Kelengkapan Sekolah Si Comel BACK TO SCHOOL 2024 dah nak mula 😍  Sudahkah mommies memulakan persiapan kelengkapan sekolah 2024 untuk Si Comel bagi tahun depan? Masa berlalu begitu cepat dan sebelum kita sedar, tahun baru sekolah akan...

Tudung Pra Sekolah: Pilihan Istimewa TudungSiComel

Tudung Pra Sekolah: Pilihan Istimewa TudungSiComel

Tudung Pra Sekolah: Pilihan Sempurna Untuk Anak Anda Hari ini Admin Azlin ingin berkongsi tentang produk TudungSiComel yang istimewa, Tudung Pra Sekolah. Kelebihan Tudung Pra Sekolah Kami Kelebihan lain tudung ini adalah awningnya yang on-point. Lebih kemas apabila...

Bendera Palestin: Simbol Solidariti Anda

Bendera Palestin: Simbol Solidariti Anda

Bendera Palestin: Simbol Solidariti dan Kekuatan Bendera Palestin, simbol yang kuat dan bersejarah, kini boleh didapati di kedai Cikgu Mohd Fadli Salleh. Bendera ini bukan sahaja melambangkan negara Palestin, tetapi juga perjuangan rakyatnya untuk keadilan dan...

Buku Matematik Mathzier

Buku Matematik Mathzier

Adik-adik dah dapatkan buku-buku Cikgu Mohd Fadli Salleh? Jom baca perkongsian berkenaannya 🌟📖 Ada yang tanya pasal topik yang ada dalam buku Maths aku buat tu. Mathzier 1.0 lebih pada operasi asas. 80% soalan hanya tambah tolak darab dan bahagi. Pengenalan topik lain...

Antara soalan yang ada dalam buku Mathzier 1.0

Antara soalan yang ada dalam buku Mathzier 1.0

Adik-adik dah dapatkan buku-buku Cikgu Mohd Fadli Salleh? Jom baca perkongsian berkenaannya 🌟📖 Antara soalan yang ada dalam buku Mathzier 1.0 Tahun 2. Satu page sampai 60 soalan. Tiada soalan KBAT. Tiada soalan berbentuk ayat. Semua soalan direct yang perlu pada...



durioo
belajar-sirah-nabi



BUKU FIZIKAL

mathzier-abakus

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib