Satu benda lagi yang perlu diperbetulkan dalam sistem pendidikan negara kita

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

sistem-pendidikan-negara

Satu benda lagi yang perlu diperbetulkan dalam sistem pendidikan negara kita adalah penyakit Bangau Oh Bangau atau blaming game.

Bila murid bermasalah, markah rendah, tak capai KPI yang ditetapkan di peringkat sekolah / PPD, pegawai dan orang atasan akan datang berkampung di sekolah.

Guru-guru terlibat dengan tahun peperiksaan akan dipanggil, dimarah, disuruh buat interversi, cari cara selesaikan masalah.

Marah-marah, tuduh orang tu salah, orang ni salah adalah budaya lapok yang perlu dibuang dalam sistem.

Jika result merudum, memang perlukan post mortem. Pegawai dan orang atasan yang berpangkat tinggi, datanglah bawa idea intervensi apa yang boleh dibuat untuk menaikkan balik result.

Bukan bawa idea sahaja, bawakan usaha sekali.

Setakat idea, tanya mak cik kantin pun mak cik kantin boleh bagi.

Masalahnya mereka (segelintir) yang datang, mai tuding jari salahkan guru-guru, pastu suruh buat macam-macam, and then blah. Semua atas batu jemala patik belaka yang kena galas.

 

Antara intervensi yang mereka bagi cadangan.

1. Buat modul pemulihan. Sekupang tak bagi duit. Cikgu-cikgu juga kena cari duit, print bahan beribu helai agih kat murid-murid.
2. Suruh buat kelas tambahan waktu cuti. Pegawai sekali pun tak tunjuk muka mai bantu ajar.
3. Suruh kesan murid sampai ke rumah, dia tak mai pun. Suruh cikgu-cikgu cari rumah murid, hadap perangai murid dan parent yang kadang-kadang menyakitkan hati, yang langsung tidak beradab dan tak menghormati.
4. Suruh fikirkan pembelajaran menarik, digital, bombastik, kreatif, guna segala macam ICT, flip classroom, PDP Abad ke 21 bagai, dia tak mai tunjuk pun contoh. Tak mai libatkan diri.

 

Pendek kata, hanya tahu salahkan, hanya tahu suruh itu ini tanpa sumbangan masa, tenaga dan wang ringgit.

Hempok segala masalah pada bahu guru-guru terlibat. Sedangkan kebanyakan masalah kerana sikap pelajar tu sendiri malas, tak nak usaha, tak bersungguh-sungguh, atau mungkin dalam kategori murid masalah pembelajaran, diskalkulia mungkin, atau disgrafia, atau disleksia.

Semua guru di peringkat mana pun cuba memberi yang terbaik, cuba bekalkan pelajar sebanyak mungkin ilmu, cuba gilap sehabis baik potensi mereka.
Jika ada segelintir yang lemah, bukan bermakna guru sebelum itu yang gagal.

Berhenti la dok ulang Bangau Oh Bangau ni.

Tunjuklah teladan dan contoh sebagaimana idea kalian mencurah suruh cikgu-cikgu buat itu ini tu.

Ha gituh.

#MFS

sistem-pendidikan-negara
sistem-pendidikan-negara
sistem-pendidikan-negara
sistem-pendidikan-negara

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib