Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

tudung-si-comel
pentagonmath

Selamat datang ke Pertubuhan Dana. Jemput baca perkongsian Cikgu Mohd Fadli Salleh, Penaung Pertubuhan Dana Kita kali ini.

berjalan-pelik

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Ada cikgu yang perasan terus bertanya kenapa jalan pelik macam tu. Mulanya dia kata kaki dia sakit. Namun cikgu tu tak puas hati.

Pelik benar gaya berjalan, bukan gaya orang sakit kaki. Cikgu tu minta tunjuk mana tempat sakit, akhir malu-malu dia tunjuk kasut yang rosak.

Pelekat kasut langsung tak lekat dan kasut pula dah agar uzur kondisinya. Patut la seret kaki, kalau berjalan seperti biasa, kasut pasti tertanggal.

Setelah siasat, rupanya dia anak yatim. Kematian ayah beberapa bulan lepas dan ibu pula baru je bersalin. Baru-baru ni kena masuk hospital balik, suspek jantung.

Allah. Bertimpa-timpa masalah anak perempuan ini. Cantik orangnya, tapi pelik, kenapa rambut dia pendek macam lelaki.

Rupanya rambut dia potong sendiri. Rambut dah panjang sangat katanya, nak pergi kedai tak ada duit. Lagi pun mak tengah sakit, anak bijak ini ambil keputusan untuk potong sendiri.

Guru yang perasan hal ni terus maklumkan pada aku kelmarin. Hari ini, aku pergi cari murid ini dengan membawa kasut baru.

Hari ni dia pakai kasut adik dia. Kecik sangat kasutnya, memang size langsung tak sama. Entah macamana dia masukkan kaki dia tu. Agaknya di bengkokkan semua jari kaki kot nak bagi muat?

Siapa pernah pakai kasut kecik?

Seronok sungguh dia dapat kasut baru. Terus dia tanya,

“Boleh tak saya nak pakai sekarang cikgu?”

“Mestilah boleh. Kasut adik tu letak dalam kotak ni. Bawa balik,” balasku.

“Terima kasih cikgu. Terima kasih”.

“Ni dua baucer pakaian sekolah percuma. Pergi je kat kedai ni, bagi boucer ni. Nanti awak dapat baju percuma siapa tudung semua,” kataku lagi.

Kepala dianggukkan tanda faham. Senyum tak lekang dari bibir.

Ah anak. Hari ni hari kamu ditimpa ujian. Dan ramai orang sudi membantu menghulur bantuan.

Dan di suatu besarnya kamu nanti, di saat makin lega dan berjaya, bantulah orang lain pula.

Kerana hidup ini bukan hanya tentang kita. Ia tentang kita peduli atau biar saja. Begitulah.

*******

Kawan-kawan, harap dapat chip in seringgit dua sorang infaq bersama Dana Kita. Dana kami dah diparas lantai, 20,000 beg sekolah nak kena order untuk projek akhir tahun ni.

Seragam sekolah untuk anak-anak yatim dan tak mampu seperti ini juga perlu dibayar pada kedai. Banjir juga dah nak tiba. Persiapan bantuan dan kit banjir perlu disediakan.

Sedang dana tengah kehausan. Semoga Allah buka hati hamba-hambanya untuk membantu kami laksanakan pelbagai program kebajikan saban hari.

564221646925
Maybank
Pertubuhan Kebajikan Dana Kita

Boleh juga terus klik sini untuk lebih mudah menyumbang :

https://www.billplz.com/SumbanganDanaKita

Juga boleh download aplikasi mobile DanaKita utk kemaskini segala aktiviti DanaKita di:
bit.ly/DanaKitaAndroid

Tidak banyak tapi sentiasa.
Tidak ramai tapi ada.
Tidak kaya tapi cakna.

Dana Kita
#MFS

t.me/EbookCikguFadli

Terima kasih kerana membaca dan menyokong Pertubuhan Dana Kita. Setiap sen yang anda sumbangkan sangat berharga dan kami menghargainya. Mohon dapat share post ini. Kami doakan semoga semua urusan dipermudahkan dan dalam Rahmat dan Kasih Sayang Allah.

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

durioo
Pengurusan Jenazah oleh Pertubuhan Dana Kita

Pengurusan Jenazah oleh Pertubuhan Dana Kita

Kelmarin satu call masuk, "Cikgu. Boleh tak saya nak mohon perkhidmatan van jenazah dan pengurusan jenazah team cikgu?" "Boleh. Boleh. Jap saya pass nombor" "Tapi mayat kat Hospital Serdang. Boleh ke pergi ambil dan urus?" "Boleh InsyaAllah. Kalau mayat kat Perlis ke,...

Doakan keselamatan team Dana Kita dan Pasukan Bomba Sukarela Gombak

Doakan keselamatan team Dana Kita dan Pasukan Bomba Sukarela Gombak

Doakan keselamatan team Dana Kita dan Pasukan Bomba Sukarela Gombak yang akan bergerak ke Kelantan dan Terengganu kejap lagi. Kali ni kami turun dengan kekuatan penuh beserta sahabat-sahabat kami. 9 buah lori, 20 4x4, 4 jentera BOMBA, 2 buah bot penyelamat tambahan,...

Team Dana Kita baru sampai Kemaman jam 2:57 pagi tadi

Team Dana Kita baru sampai Kemaman jam 2:57 pagi tadi

  Team baru sampai Kemaman jam 2:57 pagi tadi. Berkicap mereka turunkan lebih 700 set barang bantuan banjir. Tiba-tiba terasa nak tanya tidur mana. Kot-kot mereka sewa hotel murah ke, ada orang bagi tumpang homestay ke apa. Rupanya mereka tidur dalam lori sahaja....

Bot penyelamat Dana Kita berjaya menyelamatkan baby bersama ibunya

Bot penyelamat Dana Kita berjaya menyelamatkan baby bersama ibunya

Suka sangat tengok gambar ni. Bot penyelamat Dana Kita berjaya menyelamatkan baby bersama ibunya yang terperangkap banjir di Pasir Puteh. Bukan baby pertama yang kami selamatkan, berpuluh baby dah sebenarnya. Alhamdulillah. Bot penyelamat kami membantu ramai sangat...



shopee
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib

DANA KITA

Tidak banyak tapi sentiasa. Tidak ramai tapi ada. Tidak kaya tapi cakna

Nombor Akaun : 564221646925
Bank : Maybank
Nama Akaun : Pertubuhan Kebajikan Dana Kita

Email: danakita.enquiry@gmail.com

PAGE DANA KITAFB Mesengger