tudung-si-comel
pts-bookcafe

“Siapa tulis ni?” tanyaku sedikit tegas.


Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh

 

cantik-betul-lukisan

Cantik betul tulisan. Beza dengan tulisan murid. Lain kali tulis la dengan tangan kiri or tangan tak dominan mak ya.

“Siapa tulis ni?” tanyaku sedikit tegas.

“Errr. Saya tulis sendiri cikgu,” balas murid takut-takut.

“Betul ke tulis sendiri ni?” makin tinggi intonasi aku bertanya.

Cantik betul tulisan. Beza dengan tulisan murid. Lain kali tulis la dengan tangan kiri or tangan tak dominan mak ya.Murid mengangguk dalam gelabah. Mata pandang bawah dah, tak berani bertentang mata. Aku buka page depan dan tunjuk kat dia,

“Ni tulisan awak. Ni kerja kat sekolah hari tu. Kalau awak yang tulis sendiri, macam ni tulisannya. Yang baru ni tulisan orang lain. Jangan nak tipu cikgu! Siapa tulis?”

“Errr. Kakak saya cikgu,” takut-takut dia menjawab. Kantoi menipu khennn, mesti debor.

kemas-tulisan

Amboiii. Kemain tulisan kemas. Jalan kerja kelaut tapi. Haishhh, kakak pun nak kena masuk Tahun 1 balik ni. Sejak bila budak Tahun satu pandai tulis simbol ‘dan’ = & ni? Hmmm.

“Cikgu dah pesan. Boleh suruh kakak ajar, mak ajar, ayah ajar, atok ajar. Tiada masalah. Tapi awak yang kena tulis sendiri, faham?”

Kepala diangguk perlahan.

Murid yang berdiri belakang dia pucat nampak muka. Dah tengok kawan dia kena marah. Tak dan aku tanya, dia terus hulur buku dan kata,

“Cikgu. Ni mama kita tulis. Kita dah cakap kat mama jangan tulis, mama tulis jugak,” serius mukanya bagitahu aku.

Hahahaha. Tergelak terus aku. Tak dan tanya dah mengaku. Berani betul jual nama mama kat cikgu. Haishhh, jual la nama papa. Selamat la sikit nak oi.

Ni sat lagi cikgu call mama, mama tak mengaku naya je awak kena smack down. Kalau jual nama papa, pandai la papa goreng cikgu macamana nanti.

Anak sapa niiii? Ni anak jual nama mama dia.

 

#MFS
– Kisah Tahun 1 –

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Cikgu, Gigi Saya Goyang

Cikgu, Gigi Saya Goyang

"Cikgu, gigi saya goyang," kata seorang murid perempuan. Giginya kelihatan terbuai-buai bila dia tolak dengan lidah. "Cabut lah," balasku. "Saya takut. Saya takut sakit dan berdarah. Cikgu cabutkan boleh?" "Boleh je. Cikgu ada magic hilangkan sakit dan tak berdarah"....

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak. Maka sejak 2016 lagi, saat belum ada NGO pun aku cuba membantu anak-anak murid aku yang tak mampu. Guna duit poket sendiri ja. Tapi poket aku nipis. Tak mampu nak bantu ramai orang. Maka aku hasut wife aku suruh...

Ingat lagi tak adik ni?

Ingat lagi tak adik ni?

  Ingat lagi tak adik ni? Anak kecil yang berlari datang ke meja guru nak tunjukkan pada aku mak dia beli pensel warna baru. Sayangnya masa tengah teruja nak tunjuk, dia tertarik kuat sampai koyak bekas pensel warna tu. Walau agak sedih bekas pensel warna koyak,...

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat. Ada cikgu yang perasan terus bertanya kenapa jalan pelik macam tu. Mulanya dia kata kaki dia sakit. Namun cikgu tu tak puas hati. Pelik benar gaya berjalan, bukan gaya orang sakit kaki. Cikgu tu minta...

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

https://youtu.be/n7HXTFj1KqI "Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?" "Nakkkk". "Cikgu. Cikgu Julia kata tv ni untuk belajar je. Mana boleh nyanyi lagu". "Awak jangan la cakap kat Cikgu Julia. Rahsia kita semua okeh". "Okey cikguuuuu!" Dan kami pun menyanyi...

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss. Everybody make some noiseeeeeeee! Yeahhhhhh! Hujan lebat tadi, saat mata murid makin layu, aku berlari masuk bilik guru ambil portable speaker dan huru harakan kelas. Wakaka. Tenggelam bunyi hujan dengan sorakan dan tepukan. Terus dari...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib