Soalan Bahagi Masa dan Waktu Tahun 3: Cabaran Murid Tahun 3

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Selamat datang ke artikel ini yang ditulis oleh Cikgu Mohd Fadli Salleh. Artikel ini akan membincangkan berkenaan soalan bahagi masa dan waktu tahun 3. Ramai murid Tahun 3 menghadapi kesukaran dalam menyelesaikan soalan ini. Masalah ini timbul kerana kelemahan mereka dalam operasi asas darab dan bahagi.

Soalan-Bahagi-Masa-dan-Waktu-Tahun-3

Kekuatan Asas Matematik: Kunci Kejayaan Menjawab Soalan Bahagi Masa dan Waktu Tahun 3

Soalan Bahagi Masa dan Waktu Tahun 3. Ramai murid gagal faham nak selesaikan kerana basic darab dan bahagi mereka lemah. Pada aku, tahap 1 kukuhkan basic operasi asas je dulu. Tambah. Tolak. Darab. Bahagi.

Pentingnya Latihan Operasi Asas dalam Matematik

Drill kaw-kaw 4 operasi asas utama dalam Matematik. Tahun 4-6 baru perkenalkan topik-topik lain. Bila asas mereka dah kuat, datang la topik apa pun mereka boleh selesaikan dengan mudah. Perbanyakkan latih tubi operasi asas dalam buku aktiviti murid, bagi mereka benar-benar kuasai dulu.

Soalan-Bahagi-Masa-dan-Waktu-Tahun-3

 Cabaran Silibus Matematik Sekolah

Ni terlampau padat silibus murid belajar. Part operasi asas tak banyak latihan pun. Murid tak sempat nak kuasai dah kena belajar topik lain. Guru perlu ajar ikut silibus, kalau fokus soalan operasi asas, nanti banyak topik tak sempat habis.

Persediaan untuk Tahun Akan Datang

Lagi naya bila budak tu melangkah ke tahun depan jika banyak topik tak sempat habis. Sebab sambungan topik di tahun depan makin advance.

 Buku Latihan yang Disyorkan

Begitulah. Nak cari buku latihan yang fokus soalan latih tubi asas beribu soalan, dapatkan koleksi buku-buku ni :

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/5V1E1W5ugz

Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/8ey7jhcGfo

Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/7f5aXknInY

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/30JqD41wOn

 Penutup

Akhir kata, kami berharap perkongsian ini dapat membantu guru-guru dan ibu bapa untuk memahami kepentingan mengukuhkan asas operasi dalam Matematik sebelum melangkah ke topik yang lebih kompleks. Jangan lupa dapatkan buku latihan yang disyorkan di atas untuk membantu anak-anak kita menguasai operasi asas ini. Terima kasih.

Mohd Fadli Salleh

Mohd Fadli Salleh

Guru Matematik Sekolah Rendah

Mohd Fadli Salleh- Guru / Sumber Bahan di laman web Cikgu Fadli Online. Dapatkan Info menarik, bahan pembelajaran dan pengajaran di sini.

Facebook: Mohd Fadli Salleh 

Telegram: Tips Matematik dan Bahan Pembelajaran

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib