Tips Matematik MFS: Elakkan buang masa! Pelajari teknik mendapatkan markah.

tudung-si-comel
pentagonmath

Tips Matematik MFS: Elakkan buang masa! Pelajari teknik mendapatkan markah.


Oleh: Mohd Fadli Salleh   Mata Pelajaran:Matematik   Tahun/Tingkatan: Kelas Umum

buang-masa

Lihat soalan 3(a) ini. Soalan 2 markah. Murid tak kira pun, tapi dia isi ruang kosong tu dengan maklumat betul.

Dah dapat 1 markah walau tak kira pun.

gambar-2

Ini pula contoh yang buang masa lama hanya untuk dapatkan KOSONG markah.

Rugi kan? Kira penat-penat, langsung tak ada markah.

Sebab tu penting tahu teknik jawab. Murid atas tu, tulis maklumat sahaja dah dapat satu markah. Dia tak kira pun, dia kejar soalan lain yang lebih senang.

Murid ini punya bersungguh-sungguh mengira, namun tak tahu teknik mendapatkan markah. Maka hanya penat dan membuang masa sahaja.

Dalam exam masa sangat berharga!



ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan.
Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.
Please right click each image to download or download pdf file below of the post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 4)

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 4)

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 4) Oleh: Mohd Fadli Salleh Tahun: Tahun 4 Subjek / Mata pelajaran: Matematik   Latihan Matematik Tahun 4 Masa dan Waktu boleh download dan print untuk latihan anak-anak.   Sila klik pada imej untuk mulakan...

Apa nak Buat jika Anak Tunjuk Markah Rendah Sebegini pada Kita?

Apa nak Buat jika Anak Tunjuk Markah Rendah Sebegini pada Kita?

Apa nak buat jika anak tunjuk markah rendah sebegini pada kita? Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  Subjek: Matematik  Tahun/Tingkatan: Kelas Umum Pertama Bertenang. Jangan cepat bertukar menjadi singa ya! Kedua Ajak anak sama-sama belek soalan dan tengok soalan mana yang...

Rearrange and Rewrite Activity for Year 1-6

Rearrange and Rewrite Activity for Year 1-6

Rearrange and Rewrite Activity for Year 1-6 Sumber / Guru: Easy English with Madam Nagiha Tahun / Tingkatan: Tahun 1, Tahun 2, tahun 3, tahun 4, tahun 5 dan tahun 6 Subjek / Mata Pelajaran: Bahasa Inggeris Hi Assalamualaikum ☺️ On this beautiful Friday, I want to...

Reading Occupations (Part 2)

Reading Occupations (Part 2)

Reading Occupations (Part 2) Sumber / Guru: Easy English with Madam Nagiha Tahun / Tingkatan: Kelas Umum  Subjek / Mata Pelajaran: Bahasa Inggeris   Hi assalamualaikum! 👋 Here’s the part 2 of reading flashcards about occupations. To improve reading skills,...

Murid Malas Membaca Soalan Matematik

Murid Malas Membaca Soalan Matematik

Murid Malas Membaca Soalan Matematik Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh Subjek / Mata pelajaran: Matematik Tahun / Tingkatan: Kelas Umum   Ni soalan Matematik tahun 4. Yang saya tanda ini murid kelas paling belakang. 99% murid kelas belakang ini pandai membaca...

Reading Occupations (Part 1)

Reading Occupations (Part 1)

Reading Occupations (Part 1) Sumber / Guru: Easy English with Madam Nagiha Tahun / Tingkatan: Kelas Umum  Subjek / Mata Pelajaran: Bahasa Inggeris   Hi assalamualaikum! 👋 Today I’m sharing simple reading flashcards about occupations. During these last few weeks...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

  • Norliza on Silang kata Online Bahasa Melayu: “Terima kasih atas perkongsian….bahan yang amat membantu… mohon izin guna ya.Mar 22, 11:12
  • zurita binti mamat on Silang kata Online Bahasa Melayu: “terima kasih, cikgu.sangat bermanfaat untuk murid-murid saya..saya minta izin guna bahan cikgu ya.Mar 18, 21:43
  • Francisca Anak Nijit on Latih Tubi Tambah dan Tolak: “Terima kasih cikgu atas perkongsian ini. saya follower cikgu. Bnyak bahan saya cari untuk bantu anak saya buat latih tubi.…Mar 13, 11:29
  • SABLIAH TANGKI on Silang kata Online Bahasa Melayu: “TERIMA KASIHMar 11, 14:24
  • Nurfarzyana razak on Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1: “Terima kasih cikgu kerana sudi berkongsi.saya sebagai parents kadang-kadang mencari latihan yang boleh anak² lakukan dirumah pada waktu cuti..Mar 5, 16:02

Kategori

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib