Tips Matematik MFS: Permainan Menarik Yang Bagus Untuk Perkembangan Minda Anak-Anak

tudung-si-comel
pts-bookcafe

Tips Matematik MFS: Permainan Menarik Yang Bagus Untuk Perkembangan Minda Anak-Anak


Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh Subjek / Mata pelajaran: Matematik Tahun / Tingkatan: Kelas Umum

 

Luang masa 10-15 minit main permainan tambah. Sangat menyeronokkan, anak suka disamping buatkan mereka makin minat pada Matematik.

Mulakan dengan nombor mudah dulu. Yang hasil tambah bawah 10. Beri ganjaran jika perlu. Namun pujian itu *wajib*. Unsur cabaran juga perlu ada untuk bangkitkan semangat.

Penjelasan lanjut mengenai tips dan permainan ini baca di bawah ya:

 

permainan-menarik

 

PERMAINAN MENARIK YANG BAGUS UNTUK PERKEMBANGAN MINDA ANAK-ANAK.

Nak tahu permainan Matematik yang menarik, anak suka dan paling penting sangat bagus untuk ingatan dan perkembangan otak anak-anak?

Ini tipsnya. Tanya saja soalan tambah. WAJIB mulakan dengan soalan tambah mudah tanpa pengumpulan semula (jawapan kurang dari 10).

Anak bila dia dapat jawab laju dan betul dia akan seronok sangat. Sebab itu kena bermula dengan soalan mudah.

Kena ada unsur cabaran juga dalam permainan ini. Biar anak rasa tercabar, baru dia makin semangat.

“Kakak, nak main satu permainan tak?”

Cara ajak pun kena betul. Jangan terus direct bagi soalan. Bila sebut ‘permainan’, anak mesti teruja.

“Papa nak tengok sepantas mana kakak boleh jawab soalan tambah. Papa pernah main permainan ni dulu dengan Mama, boleh tahan juga kelajuan Mama. Cikgu kakak cerita, kakak laju menambah.”

Di sini ada unsur cabaran. Ada juga unsur pujian dan galakan. Di sini minat dia berkembang. Nak ajak anak, kena ada teknik bang, tak boleh tiba-tiba terus ajak je.

“2+2?”
“3+2”
“1+0”

Ya bang. Mulakan dulu dengan soalan yang sangat-sangat mudah. 1+1 pun patut tanya tau. 10-20 soalan pertama WAJIB tanya soalan mudah. Hasil tambah yang kurang dari 10.

Biar mereka dapat jawab dengan tepat, laju dan pantas. Di sini keseronokan mereka bermula. Di sini minat mereka dipupuk. Masa ni bila dia jawab dengan laju dan tepat, kena puji dia dengan bersungguh-sungguh tau.

“Wah. Pandainya kakak. Laju betul kakak kira. Kalah Mama. Lagi laju dari kalkulator dah anak papa mengira ni.”

Kau tengok dia punya reaksi bila puji begini. Tersengih kesukaan. Kalau kau berhenti sekejap pun dia pula yang akan minta,
“Cepat la papa. Tanya la lagi.”

Saat ini kemenangan dalam tangan kau dah. Dia seronok, minat dipupuk, dan otak dia makin cerdas dan pantas mencongak.

Kemudian naikkan sedikit demi sedikit aras kesukarannya. Naik kepada hasil tambah lebih dari 10 yang mudah dulu. Ingat, WAJIB yang mudah dulu. Yang jawapannya 11, 12 dan 13.

“5+6”
“9+2”
“7+4”
“6+6”

Masa ni galakan, pujian, malah sindiran (yang positif) perlu diberikan bila dia agak lambat dan sangkut-sangkut. Sindiran untuk membangkitkan semangat itu perlu. Perlu dicabar ego mereka supaya mereka lebih berusaha.

“Apa ni kakak. Tadi berlagak sangat. Ni jawab 7+6 pun lambat-lambat dah. Kalahlah dengan Mama kalau macam ni. Kira laju lagi kakak. Laju lagi!”
Di sini semangat dia disuntik. Dia rasa tercabar, dia cuba mengira dengan lebih pantas dan tepat.

Nak lagi best, ajak adik dia, abang dia dan mama dia join sekali. Cuma kalau beramai-ramai sangat ada kekurangan besar.

Bila anak kita paling bijak yang sentiasa dapat jawab paling cepat, anak-anak lain akan mengalah. Dia biar je anak itu jawab dan dia langsung tak berusaha nak kira kerana dia dah set dalam kepala,

“Adik kira lambat. Mesti kakak dulu dapat jawab. Kakak kira laju dan tepat.”

Maka dia tak berusaha untuk mengira. Paling-paling pun dia hanya tiru jawapan kakak dia. Jadi, elakkan main dengan anak yang berbeza kecerdasan mereka.

Lebih baik libatkan ibunya. Cuma ibu kena berlakon jawab salah dan lambat-lambat jawab. Dia akan lebih seronok bila dia jawab lebih tepat dan laju dari ibunya.

Cubalah main permainan yang sangat simple ini, namun sangat bagus untuk perkembangan IQ anak-anak.

Boleh main masa dalam kereta, sambil basuh pinggan, sambil-sambil lipat baju, sambil-sambil berjalan ke taman dan sebagainya.

Nak tips belajar Maths dan kupasan isu-isu semasa tentang pendidikan setiap hari? Joinlah channel telegram saya di link ini. :-
t.me/MohdFadliSalleh

#MFS
– Berkongsi tips menarik



ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan.
Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.
Please right click each image to download or download pdf file below of the post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1

Phonics Module for Year 1  Sumber / Guru: Teacher Hidayu : DIY Teaching Aids Subjek / Mata pelajaran: Bahasa Inggeris   Tahun  / Tingkatan: Tahun 1   🍁 PHONICS MODULE 🍁Are you ready to start the new term? Don't forget to start it with phonic lessons! Feel free to...

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1

Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1 Oleh: Maths Aulad Collection   Subjek: Matematik   Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Latihan Menarik, Anak tak bosan jawab soalan..Topik Kenal Nombor dan Operasi Tambah untuk Tahun 1, boleh download dalam PDF kat dalam...

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2

Unit 9 Bumi Udara Sains Tahun 2 Sumber / Oleh: Cikgu Munie (Nora Hasmunie)   Subjek / Mata Pelajaran: Sains   Tahun/Tingkatan: Tahun 2 Unit 9 BUMIUdaraSains Tahun 2Link PowerPoint utk kelashttps://t.me/BahanSains_CikguMunie Slide Bumi: Udara Sila klik pada imej untuk...

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3 Guru: Nur Fara Asrab (Nur Faralina Asrab Ali)   Mata Pelajaran:Sains  Tahun/Tingkatan: Tingkatan 1   Nota Ringkas Sains Tingkatan 1 Bab 3🍁Telegram Channel: https://t.me/CikguFaraAsrabSemoga bermanfaatCikgu Fara Asrab 🍁  ...

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction

Nota Subjek Bahasa Inggeris: Conjunction Oleh: Ms Nashiha Subjek: Bahasa Inggeris Tahun/Tingkatan: Kelas Umum Hari ini kami kongsikan nota Conjuction oleh Ms Nashiha. Image juga boleh di download di: https://t.me/MsNashiha/1930?single    Please click on the image...

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan)

Nota Sains Tahun 1 : Unit 5 (Haiwan) Oleh: Cikgu Nurul Afiqah   Subjek:  Sains  Tahun/Tingkatan: Tahun 1   Sekadar perkongsian. Boleh guna utk rujukan guru dan murid juga. Jika ada kesalahan pada nota mohon tegur ya. 😊NOTA SAINS TAHUN 1 : UNIT 5 (HAIWAN)  ...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkib