Bila hati dah seronok kerja, tak kisah dah masa cuti pun datang buat kerja.

tudung-si-comel
pentagonmath

Bila hati dah seronok kerja, tak kisah dah masa cuti pun datang buat kerja.

Rela keluar duit poket, cari sponsor, perah idea nak bagi sekolah ceria, cantik dan anak-anak seronok datang ke sekolah. Kami pun seronok buat kerja.

Projek Dataran Payung Kasih dah siap sepenuhnya. Dari dataran gersang kepada Dataran Payung Kasih yang memberi manfaat untuk murid-murid berkumpul, aktiviti luar kelas, tempat jamuan dan sebagainya.

Terus jadi super cantik kan? Siang malam buat kerja, 3 hari siap, alhamdulillah. Bila dah minat, malam pun pulun lagi. 😁

Kemudian sambung projek tangga pula. Setel buat projek tangga, projek lantaikan dewan terbuka giat berlangsung hari ni.

Pastu nak buat bilik rawatan kontena siap aircond, katil semua. Lepas tu nak buat waqafan untuk istirehat guru dan murid-murid. Tak berhenti setiap hujung minggu kami.

Murid datang setiap hari Isnin teruja je nak tengok apa lagi perubahan sekolah ni.

Hidupkan jiwa guru, nescaya hiduplah sekolah, hiduplah jiwa anak-anak.

Percayalah!

Jom lihat hasil kerja buat saya untuk sekolah tercinta.

 

Aktiviti membersihkan kolam lama yang tidak lagi digunakan. Pecahkan semua, bersihkan kawasan dulu

 

Lepas simen dan ratakan lantai, 1st step, kami cat guna cat epoxy. Dah macam kolam renang kan? Cantikkkk.

 

Kemudian pasang kabel besi. Ukur siap2 agar jarak sesuai agar payung tak bertindan, murid xleh bergantung dan kacau.

 

Dah ready kabel, terus pasang payung. En Mohd Azaly YDP PIBG kami bersama isteri turut turun padang melihat progress. Depa pun teruja tengok tranformasi sekolah kami.

 

Siapa tuuu? Aku lah tu. Kuat berlakon aku ni. Orang lain buat 99.9%, aku tukang sentuh dan potong cable tie ja. Pastu ambik gambar Senanggg. Wahaha.

 

Kalau dah minat, malam pun aku datang buat kerja gaisss.

 

Atas ni kami tebuk macam ni, pasang klip, dan ikat pada cable besi tu. Kukuh dan kemas.

 

Bawah guna tali tangsi size 100. Ikat batang payung guna cable tie. So payung stabil dan tak bergerak walau ditiup angin.

 

Pandangan dari atas. Cantik kannnn? 😍

 

Dari bawah. Fuh, terasa macam kat taman tema. Dengan bayang-bayang payung tu lagi, serius lawa.

 

Wajah penuh kepuasan melihat hasil idea dan hasil kerja 99% siap. Puas hati tak leh cakap kat orang.

 

Tabur racun sikit. Payung pelbagai warna boleh lihat sini : https://shope.ee/9KAKU3kIiH

 

Cat epoxy beli kat hardware ja. Tapi nak lagi murah, beli je kat Shopee. Nah linknya : https://shope.ee/7UigIkcXAX

 

Guna payung warna warni macam ni pun cantik tau kalau nak buat ni. Nah link payung ni : https://shope.ee/30GGwW5v28

 

Ni kerja kelmarin. Tangga besi kami bising bunyi bila murid turun naik. So aku decide nak pasang rumput karpet. GB bagi greenlight, terus buat kerja. Malam pun kerja gaiss.

 

Rumput ni size tebal tau. Size 35mm. Boleh beli kat Shopee kat link ni : https://shope.ee/fsMAH9G76

 

Tadaaa. Dah siap pasang karpet. Cantikkk.

 

Seronok murid-murid guna tangga baru. 😁

 

Selfie dulu dengan hasil idea dan sentuhan. Biar jadi kenangan untuk masa depan.

 

Hari ni buat benda ni. Lantaikan dewan terbuka

 

 

Tak larat lihat murid luka jatuh atas tar yang keras, aku cadangkan nak simen lantai dewan. GB terus sokong, so kami proceed.

 

Petang Sabtu mai tengok orang buat kerja. Hat ni aku tak sentuh la. Depa semua buat. Atas tu kami pakai simen hijau. Lepas tu cat court badminton untuk murid berlatih. Esok ni siaplah, InsyaAllah. Macam biasaaa, selfie duluan buat kenangan. Wakaka.

 

Ni projek bulan lepas. Buat pentas dewan.

 

Masih dalam pembinaan.

 

Macam biasa, malam pun pulun buat juga.

 

Tadaaa. Hasilnya. Nanti atas tu nak letak signboard nama dewan. Setiap hari pentas ini digunakan. MasyaAllah, besar manfaat. Hari ni sambung buat lantai pula. 😁

#MFS

T.me/EbookCikguFadli

durioo

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


shopee
Kukuhkan Ingatan Anak

Kukuhkan Ingatan Anak

Kukuhkan ingatan anak Ilmu yang baru dipelajari cepat dilupai. Begitulah anak-anak kita biasanya. Baru sahaja ajar dalam kelas, bila buat aktiviti kelas bukan main meriah. Bila buat kerja dalam kelas, hampir semua orang faham dan betul jawabnya. Sebulan kemudian,...

Cikgu, ni nama siapa?

Cikgu, ni nama siapa?

"Cikgu, ni nama siapa?" "Ni nama cikgu". "Okey. Ni untuk cikgu". "Terima kasih banyak". "Cikgu, ni nama siapa pula?" Ditunjukkan hadiah lain tertera nama Cikgu Loqman. "Ni nama Cikgu Loqman" "Terima kasih cikgu. Saya nak pergi cari Cikgu Loqman bagi hadiah pula"....

Eh, kat baju cikgu ada gambar chess.

Eh, kat baju cikgu ada gambar chess.

M1 : Eh, kat baju cikgu ada gambar chess. C : Awak tahu ke main chess? M1 : Tahu cikgu. C : Bagaimana kuda bergerak? M1 : Dia bergerak macam huruf L Murid-murid lain pakat dengar je perbualan aku dengan M1 dengan penuh minat. C : Kalau Castle ni pula gerak macamana?...

Benda dari Poket

Benda dari Poket

Hari ni jamuan raya kat sekolah aku. Masa tengah beraya ronda kelas ke kelas, aku perasan Aisyah ni keluarkan satu benda dari poket dia. Pastu dia tap tap benda tu kat bibir. Dia laga bibir atas dengan bawah, kemudian tersenyum manis. Kemerahan bibir dia. Wahh, pakai...

Masuk kelas, bau wangi bukan main satu kelas

Masuk kelas, bau wangi bukan main satu kelas

Masuk kelas, bau wangi bukan main satu kelas. Semerbak baunya. Sah, ada yang buat hal main perfume. "Siapa main perfume ni?" tanya aku. Sekelas tunjuk kat murid laki ni. "Dia sembur kat saya juga cikgu," adu seorang murid. "Ah, kau yang nak juga. Aku bagi lah". Start...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkib