Cikgu! Cikgu! Kat sana ramai murid-murid berkumpul

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

“Cikgu! Cikgu! Kat sana ramai murid-murid berkumpul,” bagitahu seorang pengawas kat aku.

Aku terus bergegas ke tempat kejadian. Puluhan murid-murid berkumpul. Pak Cik tukang kebun pun ada juga.

“Ada apa kumpul ramai-ramai ni?” tanya aku.

“Ada ulat cikgu”.

“Ulat apa?”

“Ulat buku,” balas mereka jujur.

Nak tergelak aku. Ulat buku katanya. Biasa bila kita sebut ulat buku ni, kita maksudkan seseorang yang rajin membaca buku.

Tapi budak-budak ni sebut ulat buku kerana ada ulat kat buku tu. Haha. Real sungguh.
Entah dari mana datangnya ulat ni. Ada dalam plastik. Mungkin plastik makanan minggu lepas kot. Ke ulat ni ulat mancing?

Siapa kenai jenis-jenis ulat. Cer bagitahu ulat apa ni. Jadi rama-rama cantik juga ke ulat ni? Bahaya ke?

Dah buang semua dah. Harap bukan ulat mancing ayah dia la dia bawak. Mengamuk ayah dia nanti. Haha.

#MFS
– Kisah Sekolah Rendah –

murid-berkumpul

Tu diaaa. Penuh berkerumun budak. Ingatkan ada apa. Kebetulan waktu rehat pula kejadian berlaku. Memang kena serbu la dengan murid-murid.

pemadam

Ada seketul pemadam kat situ. Mungkin lebih sesuai panggil ulat pemadam kot. 😅

ulat

Ni ulatnya. Ulat apa ni eh?

beg-sekolah

Habis pak cik tu selongkar beg budak ni untuk keluarkan semua ulat. Adoi la. Kelengkapan sekolah anak-anak dah makin kurang dan perlu berganti kan?

Nah aku share list kelengkapan sekolah yang murah di Shopee.

1. Set baju sekolah murid lelaki : https://shope.ee/AzGfpVu6N

2. Set baju sekolah murid perempuan : https://shope.ee/7pOhnwkNak

3. Bekas pensel : https://shope.ee/9p9mBegME8

4. Seluar trek Rm6.90 je. Lihat sini : https://shope.ee/40BzExbDkb

5. Set alat tulis murah lihat sini : https://shope.ee/20QurKHIF1

6. Set pensel warna murah lihat sini : https://shope.ee/9eqLzRj2Ku

7. Stokin murah tengok sini : https://shope.ee/2L3lFzf8re

8. Botol air murah tengok sini : https://shope.ee/5pddQRwDC4

9. Tudung sekolah murah bermula RM2.65 lihat sini : https://shope.ee/AK62mk9TUm

10. Kasut murah sini : https://shope.ee/AK62r2pozG

11. Kasut Pallas free stokin : https://shope.ee/2AkL83pIzT

12. Buku latihan untuk anak-anak Pra Sekolah dari usia 4 tahun hingga 6 tahun tengok sini gais : https://shope.ee/6UtKI4786a

13. Buku latih tubi terbaik untuk anak-anak Darjah 1 sampai Darjah 3 lihat sini : https://shope.ee/AzGkTLIWG

14. Buku latihan terbaik untuk anak-anak Darjah 4 hingga Darjah 6 tengok sini : https://shope.ee/8pHF4QEIaI

15. Jika anak-anak lemah dalam Darab dan Bahagi, ini buku latihan terbaik untuk mereka : https://shope.ee/1fo4XHMy7U

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib