logo-mfs


Jangan ingat orang yang diam tak menjawab tu mengalah

Cikgu Mohd Fadli Salleh

mathzier-eazier
koleksi-premium-ebooks

Jangan ingat orang yang diam tak menjawab tu mengalah. Jangan sangka dia tak pulangkan paku buah keras kerana dia tak boleh melawan.

Jangan sedap sangat terus sindir dan melazer orang yang tidak membalas. Silap-silap orang tu 1000 kali lebih lazer dan pedas ayatnya. Mungkin dia saja malas nak layan sahaja.

Dan biasanya, orang malas nak balas sindiran dan ayat celupar orang lain ni tak nak terperangkap dalam ‘lingkungan kebodohan’ kau saja. Malas nak layan IQ rendah dan menyamakan level diri dia dengan kau.

Tahap dia dah jauh lebih tinggi. Dia berada di liga berlainan dah dari mereka-mereka yang menyerang dengan mulut lazer tanpa insurans tu. Tahap kesabaran dia dah lain level dengan kau beb.

diam

Tapi ingat. Sesekali dia turun ke liga kau, bagi sepatah dua komen terkedu kau. Panas berapi meleleh taik telinga. Dan lepas tu dia akan biarkan kau meroyan sorang-sorang.

Kau duduk maki hamun dia, melazer, menyindir kononnya membalas ayat pedas dia dan harap dia akan terasa dan berbalas komen dengan kau. Kadang-kadang siap tag bagai lagi nak juga bagi dia reply.

Tapi dia diam dah. Membiarkan kau ternanti-nanti balasan dan serangan balas dia kat ruangan reply komen. Kemudian kau cari dia dah tak ada. Rupanya kau dah kena block.

Sedangkan dia duduk tersenyum minum kopi dengan kepuasan seorang pemenang. Bertepuk tangan melihat kau meroyan keseorangan.

Jangan dicabar mereka yang diam dan tidak melawan. Mereka ini berada di liga dan level lebih tinggi dari kau.

Sungguh!

#MFS

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Siapa ada anak-anak sekolah rendah dan lemah dalam Matematik, BM, English atau Sains?

Siapa ada anak-anak sekolah rendah dan lemah dalam Matematik, BM, English atau Sains?

Siapa ada anak-anak sekolah rendah dan lemah dalam Matematik, BM, English atau Sains. Ni Cikgu Fadli syorkan buku latihan yang bagus untuk anak-anak kalian. Buku ini dibina oleh guru berpengalaman berdasarkan silibus terkini. Harganya cuma RM6.50 - RM6.90 BM Tahun 1-3...

Tips Untuk Anak Kuasai Subjek Matematik.

Tips Untuk Anak Kuasai Subjek Matematik.

Subjek Matematik menjadi killer subjek zaman sekarang. Dulu-dulu Matematik ni subjek mudah dapat A. Sekarang nak lulus pun payah. Ramai parent pm saya bagaimana nak atasi anak lemah Matematik. Ada yang pm bagitahu anak mereka tak suka Matematik. Mereka selalu bertanya...

The struggle is real gais.

The struggle is real gais.

Oleh: Mohd Fadli Salleh The struggle is real gais.     Golongan M40 dan T20 satu persatu mulai tumbang. Yang masih bertahan pun makin susut semua simpanan. Kebanyakan situasi peniaga dan majikan di musim wabak ini bukan lagi untuk mencari keuntungan....

RUANG IKLAN

teroka-sains

LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

DANA-KITA

Recent Comments

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ebook Premium adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Translate »