shopee
koleksi-premium-ebooks

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh

KAEDAH SISIH DAN CUBA JAYA.

Dalam Matematik, ada satu kaedah dipanggil cuba jaya. Kita cuba satu-satu sampai berjaya gituhhh…

Ada satu soalan tular hari ini, dan ramai juga yang bertanya aku bagaimana nak jawab dengan cara mudah dan pantas, tanpa perlu kira-kira macam soalan sekolah menengah.

Soalan ini tak perlu pun kira panjang-panjang seperti aku lampirkan pada gambar 2 dan 3 tu.

Pertama sekali kena SISIHKAN jawapan yang confirm salah untuk menjimatkan masa. Kat sini, jawapan C dan D awal-awal kita sisih sebab tak logik. Kemudian, kita guna kaedah cuba jaya untuk mencari jawapan tepat.

Hari Selasa Debbie baca 1/6 dari baki. Kat sini, hanya 48 yang boleh dibahagikan dengan 6. Sebab itu saya andaikan selapas baca 32 muka surat, bakinya masih 48.

48 adalah 1/6 + ½ dari bilangan muka surat tau. Bukan jawapannya 48. Rujuk video ya!

Setelah pengiraan ringkas dibuat, ternyata tekaan itu tepat. Kaedah cuba jaya ini sangat menjimatkan masa serta memudahkan kita mencari jawapan.

 

ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan. Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Please right click each image to download or download pdf file below of the post | Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.
Slide PdPR English Year 2 Unit 9: At The Beach

Slide PdPR English Year 2 Unit 9: At The Beach

Slide PdPR English Year 2 Unit 9: At The Beach By: Hifzan Zanini(Cikgu Ije) Subject: Bahasa Inggeris   Year/Form: Tahun 2   SLIDE PdPR ENGLISH YEAR 2 Unit 9: At The Beach Reference: Super Minds page 114 Learning content: Weather Boleh guna dan share untuk manfaat...

Bahasa Melayu Tahun 1 Tema 3: Unit 6 Kemahiran Menulis – Panduan Membeli Kasut

Bahasa Melayu Tahun 1 Tema 3: Unit 6 Kemahiran Menulis – Panduan Membeli Kasut

Bahasa Melayu Tahun 1 Tema 3: Unit 6 Kemahiran Menulis - Panduan Membeli Kasut Oleh: Cikgu Wan Izati  Mata pelajaran: Bahasa Melayu  Darjah/Tingkatan: Tahun 1 Tema: 3 Unit : 6 Kemahiran: Menulis Tajuk: Panduan membeli kasut Boleh guna slide pengajaran untuk Bahasa...

BUKU FIZIKAL

mathzier-eazier
mathzier-eazier-1-0
mathzier-2-0
sifir-rumus-penting
mathzier-abakus

LANGGAN UPDATE TERKINI

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay
Translate »