tudung-si-comel
pts-bookcafe

kemahiran-urus-diri-tahun-1

 

Tolong baca ni kalau anda ada anak yang tahun depan masuk DARJAH 1.

Tahu tak ramai anak darjah 1, kemahiran urus diri mereka masih rendah?

 

Tahu apa kesannya?

1. Anak kurang kosa kata bermakna. Sebab tu anak susah bina ayat di sekolah. Anak kurang pengalaman kosa kata harian.

2. Anak kurang keyakinan diri. Nak simpan kotak pensel pun tak tahu macam mana. Nak buka paip air pun tak tahu pusing ke arah mana. Memang hilang keyakinan diri anak tu.

3. Anak kurang “alert”. Makan bersuap sambil mata pandang gadget. Sebenarnya kita sedang train anak kita untuk tidak ambil peduli dengan apa yang berlaku disekelilingnya. Sebab tu ramai anak-anak sekarang yang emotional intelligence mereka kurang. Senang mengamuk, kurang empati.

Itu saya baru senaraikan tiga.

Banyak lagi sebenarnya.

 

Kemahiran pengurusan diri ini adalah kemahiran yang “menjadikan kita manusia.”

Penting.

Sangat penting.

Puan Siti ‘Aisyah Rozalli yang merupakan Occupational Therapist beritahu saya, biasanya perkara pertama yang mereka para terapis kanak-kanak akan minta ibu ayah buat kalau anak tu ada speech delay, kurang fokus, lambat belajar dan sebagainya adalah:

 

👉 SEMAK TAHAP BERDIKARI ANAK TERSEBUT LAKUKAN AKTIVITI PENGURUSAN DIRI.

Dan boleh kata 8 dari 10 pelajarnya, mesti kurang berdikari dalam aktiviti pengurusan diri.

Jadi, macam mana nak pastikan anak kita berdikari seiring dengan usia dia?

Kalau cepat sangat, takut anak terpaksa dan stress. Masalah lain pula nanti.

Jadi, izinkan saya berkongsi sebuah buku yang sangat menarik berjudul ‘Senarai Semak & Aktiviti Pengukuhan Pengurusan Diri.’

Sangat bagus untuk buat “checklist” perkataan apa yang anak dah faham dan kuasai, kemahiran apa yang anak kita masih kelam-kabut bila buat.

Klik link ini:
https://gymcademy.onpay.my/order/form/MC01-2306/143

#MFS

T.me/EbookCikguFadli

EBook Premium Banner

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.


kedai-buku-shopee
Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

"Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?" "Yup. Hari ni jom belajar kat dewan jom". "Yeayyy! Belajar kat dewannnn!" Bersinar mata murid bila bagitahu dapat buku baru. Dengar pula hari ni nak belajar kat dewan, dia punya seronok tu macam aku ajak pergi Sunway Lagoon. Haha,...

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika ada anak-anak lemah dalam pelajaran, cuba guna tiga tips ni : 1. Rendahkan aras silibus agar mereka rasa senang sangat. Bila mereka rasa senang, mereka akan seronok belajar. Kalau anak tahun 3, guna buku latihan tahun 1 dulu. Korang tengok depa punya berlagak...

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

Setiap hari, aku akan datang awal ke sekolah, terus menuju ke kantin dan panggil 5 orang murid di bawah seliaan aku dalam Program Bantu Membaca. Hari ni aku sedikit lambat, jalan depan sekolah jem. Sampai je kat kantin, murid terus bagitahu, "Cikgu pergi mana? Saya...

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Disebalik kegembiraan anak-anak main belon, ada 3 pengorbanan seorang guru yang tersangat besar ramai orang tak perasan. 1. Murid datang hulur belon dan kata, "Cikgu, saya tak pandai tiup". Maka guru dengan jujur dan ikhlas tolong tiup. Saat letak belon dibibir,...

“Cikgu, nah senarai murid lewat

“Cikgu, nah senarai murid lewat

"Cikgu, nah senarai murid lewat," serah seorang pengawas perempuan kat aku. Aku angguk dan ambik list nama. Pengawas itu berlalu pergi, tak lama kemudian datang murid perempuan lain, "Cikgu. Cikgu nak tahu tak?" "Apa?" "Aina (bukan nama sebenar) yang pengawas tu, dia...

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Alhamdulillah. Dah siap cetak buku latihan untuk anak-anak usia 4-6 tahun. Buku ni ready stok kat kedai saya, 2F Gadget. Yang berdekatan, boleh walk in untuk dapatkan. Yang jauh, jangan risau. Terus klik link Shopee ni ya untuk order : https://shope.ee/6KTD2CfEzB



Shopee
shopee-25aug



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI