Ini benar. Bahkan di sekolah rendah pun dah ramai murid-murid cakap makian seperti ini

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

makian-sekolah-rendah

Ini benar. Bahkan di sekolah rendah pun dah ramai murid-murid cakap makian seperti ini. Terutamanya murid tahap 2.

Kalau murid tahap 1, tahan lagi. Nak sebut ‘aku’ pun mereka tak berani. Berdosa katanya. 😅

Tapi murid tahap 2, tak kira lelaki atau perempuan, memang mereka bangga ungkap makian begitu.

Mereka rasa stylo, rasa samseng, rasa macam orang dewasa bila bercakap selit dengan makian macam ‘gila’, ‘dowh’ (singkatan untuk bodoh), ‘sial’ dan sebagainya.

Dari mana mereka belajar ungkap makian ni?

Biasanya mereka tiru abang/kakak bahkan ibubapa mereka sering ungkap. Maka mereka terikut sama.

Satu lagi pengaruh dari influencer yang mereka follow di TikTok, YouTube dan media sosial.

Kanak-kanak ni cukup mudah terpengaruh dengan video yang mereka tonton.

Mujurlah Tuan Sinan, pengasas Omar & Hana serta Didi & Friends wujudkan satu platform baru yang Islamic, bebas unsur lucah, ganas, makian macam ni.

Durioo+ nama platform itu. Semua video-video kartun kesukaan anak-anak ditapis, tak ada ada bagai. Lebih 4500 video ada. Setiap bulan lebih 200 video baru di upload.

Memang berbaloi sangat dengan harga cuma sekitar RM12 sebulan.

Kami dah setahun berpindah ke Durioo+. Alhamdulillah, anak-anak dah tak tonton YouTube dah. Sebab kartun2 dalam Durioo+ memang anak-anak suka.

Anak-anak mula ungkap perkataan zikir dan tasbih seperti MasyaAllah, Alhamdulillah dan seumpamanya kerana dalam Durioo+, zikir dan tasbih diutamakan.

Kalau anak-anak suka Omar & Hana atau Didi & Friends, pasti mereka suka juga siri kartun dalam Durioo+ kerana pengasasnya orang sama.

Kartun antarabangsa seperti Beyblade, Baby Shark, Number Blocks dan sebagainya pun ada. Semua bertapis tau.

Yang belum beralih ke Durioo, jom kita sama-sama. Klik sini untuk langgan : Klik sini untuk langgan : https://duriooplus.com.my/langgan

Join Telegram untuk update terkini:
T.me/DuriooPlus

#MFS

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib