Budaya Songsang: Kesan Pengaruh Youtube kepada Anak-anak

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

Dalam era digital ini, pengaruh media sosial dan platform video seperti YouTube tidak dapat dinafikan. “Budaya Songsang Pengaruh YouTube” merupakan topik yang semakin mendapat perhatian dalam masyarakat kita. Artikel ini, ditulis oleh Cikgu Mohd Fadli Salleh, bertujuan untuk membincangkan bagaimana budaya songsang mula meresap ke dalam masyarakat kita melalui pengaruh YouTube, khususnya terhadap anak-anak kita.

Pengalaman Sitiawa Mohd Noor

“Cikgu. Cikgu kena tulis hal ni dan buat hebahan awam,” kata Sitiawa Mohd Noor kat aku semalam.

“Hebahan apa pula ni?” soalku kehairanan.

“Pagi tadi kan ada pertandingan melukis yang Dana Kita anjurkan kat Surau Al Amin. Seorang budak ni, lukisan dia cantik sangat. Tapi dalam lukisan tu dia tulis LGBTQ+. Terkejut saya,” sambung Sitiawa.

“Serius lah?”

“Betul cikgu. Ni lukisan dia. Cantik kan? Tu dia tulis kat bawah tu. Saya tanya dia, kenapa tulis LGBTQ+ tu. Jawabnya itu trend sekarang.

Memang banyak dia tengok kat YouTube, TikTok tulis macam tu. Dia tulis lah. Bila tanya maksud LGBTQ+, dia tak faham apa pun”

“Berapa umur budak tu?”

“11 tahun cikgu”.

budaya-sonsang-pengaruh-youtube

Budaya Songsang Pengaruh YouTube

So here it is. Aku kena tulis dan korang pakat sebarkan lah ya.

Sedikit demi sedikit mereka cuba pengaruhi anak-anak kita dengan budaya songsang ini. Kat YouTube Kids pun ada banyak video menghala ke benda ni. Ads bersepah promote benda ni.

Durioo+: Solusi untuk Anak-Anak Kita
Sebab tu aku sangat syorkan kalian langgan Durioo+. Platform Islamic untuk anak-anak kita yang bebas ads, bebas unsur lucah, ganas dan benda seperti ini.

Beribu video menarik ada dalam Durioo+. Setiap hariada video baru yang ditapis tau. Yang buat platform Durioo ni pengasas Omar & Hana serta Didi & Friends. Mesti anak-anak suka kartun dan video dalam tu.

Jom Langgan Durioo+ di sini ya : https://duriooplus.com.my/langgan

Join Telegram untuk update terkini: T.me/DuriooPlus

Kami sekeluarga dah lama berpindah ke Durioo. Jom la sama-sama jom!

#MFS

Kesimpulan :

Sebagai penutup, kita perlu sedar bahawa walaupun YouTube dan media sosial lain mempunyai banyak manfaat, ia juga boleh menjadi medium untuk penyebaran budaya songsang. Oleh itu, penting bagi kita sebagai masyarakat untuk memantau dan mengawal apa yang ditonton oleh anak-anak kita. Langkah proaktif seperti berpindah ke platform seperti Durioo+, yang menawarkan kandungan yang selamat dan sesuai untuk anak-anak, boleh menjadi langkah penting dalam melindungi mereka dari pengaruh negatif.

Artikel Berkaitan

Berikut adalah beberapa artikel berkaitan dari cikgufadli.com yang mungkin menarik minat anda:

Mohd Fadli Salleh

Mohd Fadli Salleh

Guru Matematik Sekolah Rendah

Mohd Fadli Salleh- Guru / Sumber Bahan di laman web Cikgu Fadli Online. Dapatkan Info menarik, bahan pembelajaran dan pengajaran di sini.

Facebook: Mohd Fadli Salleh 

Telegram: Tips Matematik dan Bahan Pembelajaran

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib