cikgu-fadli-online


Membedah DSKP Matematik Tahun 2

Cikgu Mohd Fadli Salleh

mathzier

Apa yang anak-anak kita di Tahun 2 bakal belajar tahun depan? Jom biar saya ‘bedah’ agar ibubapa lebih bersedia.

membedah-dskp-tahun-2

1. TAJUK 1 ialah Nombor Hingga 1000. Tajuk ini adalah kesinambungan dari apa yang anak kita belajar pada tahun 1.

Tajuk ini tidak sukar mana, ramai murid boleh kuasai dengan baik. Cuma perlu lebihka latihan dalam sub topik BunApa yang anak-anak kita di Tahun 2 bakal belajar tahun depan? Jom biar saya ‘bedah’ agar ibubapa lebih bersedia.

2. TAJUK 2 ialah operasi asas. Hat ni kena bagi tumpuan yang sangat tinggi. Ini asas yang sangat-sangat PENTING buat anak di tahun 2.

Mereka dah mula menambah dan menolak nombor hingga 1000. Pastikan anak kuasai penambahan dan penolakan yang mengumpul semula. Ala, tambah tolak yang naik 1 dan pinjam 1 tu la.

Lebih penting lagi, dalam topik ini juga anak-anak mula diperkenalkan dengan DARAB dan BAHAGI. Dua topik yang sangat ramai murid gagal kuasai tau. Jika tak kuasai sedari Tahun 2, ia akan menjadi masalah sampai UPSR.

3. TAJUK 3 ialah Pecahan dan Perpuluhan. Pengenalan kepada pecahan wajar diajar dalam tajuk ini. Tolong pastikan anak betul-betul faham apa itu pecahan wajar.

Juga mula diperkenalkan perpuluhan kepada mereka. Murid juga perlu kuasai penukaran pecahan persepuluh kepada perpuluhan.
Contoh : 4/10 = 0.4

Jangan risau, di tahun 2 topik ini hanya pengenalan dan tidak sukar. Murid mudah faham topik ini.

4. TAJUK 4 ialah Wang. Dalam topik ini, ada penambahan nilai wang hingga tiga kali tau. Pastikan anak dah power menambah. Menolak pun dah kena tolak berturut-turut hingga RM100.

Agak seram, mereka dah kena kuasai mendarab dan membahagi wang dah tau. Sebab itu aku kata TAJUK 2 sangat-sangat penting.

Selain itu, pada topik ini juga anak-anak di Tahun 2 dah diperkenalkan dengan sub topik Simpanan dan Pelaburan. Haa, ni nak bagi anak-anak pandai menyimpan dan tak melabur dalam MLM merapu dan skim cepat kaya hingga bankrup bila besar nanti. ūüėĀ

5. TAJUK 5 ialah Masa dan Waktu. Tahun 2 ni anak-anak tak payah lagi diberi jam digital. Bagi jam jarum pada mereka baru cepat mereka faham dan kuasai topik ini.

Mereka juga kena ingat sehari = 24 jam dan satu jam = 60 minit tau. Fakta asas dua ni je dulu mereka kena ingat. Musim cuti ni ajar mereka segera ya.

6. TAJUK 6 ialah Ukuran dan Sukatan. Murid dah diperkenalkan dengan ukuran panjang, timbangan berat dan isipadu cecair.

Asas pada tahun 2 ni, anak-anak kena tahu dan kenal meter dan centimetre, kilogram dan gram serta liter dan mililiter.

Mereka hanya perlu kenal, sukat dan anggar pada tahun 2. Tiada soalan penukaran unit, tambah, tolak dan bahagi lagi tau. Pengenalan asas sahaja.

7. TAJUK 7 ialah Sukatan dan Geometri. Tajuk ini pun sambungan dari Tahun 1. Mereka perlu kenal bentuk-bentuk 3D dan 2D serta huraian ciri-ciri bentuk tersebut. Bentangan bentuk 3D juga dah mula diajar dalam tajuk ini.

8. TAJUK 8 ialah Pengurusan Data. Jika di tahun 1 murid diperkenalkan dengan piktograf, pada tahun 2 murid diperkenalkan dengan carta palang. Murid perlu pandai mengumpul, mengelas dan menyusun data. Mereka juga perlu pandai membaca dan mendapatkan maklumat dari carta palang.

Okey, itu sahaja ‘bedah’ siasat DSKP tahun 2 untuk kegunaan 2021. Semoga bermanfaat hendaknya.

Untuk dapatkan softcopy DSKP Matematik Tahun 2, Klik di bawah:

File DSKP Matematik Tahun 2

Bagi yang ingin download pdf file boleh klik butang di bawah ya.

Yang terlepas edisi ‘bedah’ siasat DSKP Matematik Tahun 1, boleh baca di link ini ya :

https://cikgufadli.com/membedah-dskp-matematik-tahun-1-dan-8-persediaan-untuk-anak-anak-tahun-1-2021/

 

Jemput join Telegram Channel:

T.me/MohdFadliSalleh

Banyak perkongsian bahan pembelajaran saya kongsi di Telegram. Joinlah ramai-ramai ya!

#MFS
– Guru Matematik sekolah rendah –

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Membedah DSKP Matematik Tahun 3 bagi 2020 - Cikgu Mohd Fadli Salleh Online - […] Yang terlepas pembedahan saya untuk tahun 2, baca di link ini :Bedah DSKP Tahun 2 […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Mathzier Merupakan Kelas Tambahan Online Yang Telah Dirakam, Untuk Membolehkan Anak Belajar Matematik Dengan Mudah Di Rumah.

Mathzier Merupakan Kelas Tambahan Online Yang Telah Dirakam, Untuk Membolehkan Anak Belajar Matematik Dengan Mudah Di Rumah.

Mathzier merupakan kelas tambahan online yang telah dirakam, untuk membolehkan anak belajar matematik dengan mudah di rumah.   https://www.youtube.com/watch?v=PnX8m33ZdS4   Matzier Digital telah membantu ramai ibu bapa dan anak-murid belajar matematik di...

Tips Matematik MFS: Tambah Teknik Pelengkap Puluh

Tips Matematik MFS: Tambah Teknik Pelengkap Puluh

Tambah Teknik Pelengkap Puluh Oleh:¬†Cikgu Mohd Fadli Salleh ¬†Mata Pelajaran:¬†Matematik ¬† Tahun/Tingkatan:¬†Kelas Umum   Tambah Teknik pelengkap puluh. Salah satu cara alternatif untuk belajar kira-kira tambah. Teknik ini tidak wajib murid guna dalam peperiksaan....

English Year 1 Topic 2: Let’s Play.

English Year 1 Topic 2: Let’s Play.

English Year 1 Topic 2: Let's Play. Oleh: English101 with Miss Dayana¬† Mata pelajaran: Bahasa Inggeris ¬† Tahun/Tingkatan:¬† ¬†Tahun 1   Assalamualaikum and hi everyone! Sharing with you 50 pages of home learning pack English Year 1 Topic 2: Let's Play. The learning...

teroka-sains

Recent Comments

Dapatkan Ebook Keluaran MFS Empire

Kami mempunyai siri ebook Matematik dan subjek-subjek lain bagi membantu pengajaran dan pembelajaran oleh guru dan ibu bapa baik di sekolah atau di rumah.

Lihat Koleksi Ebook Whatsapp Sales Team

Makluman : Ebook Premium adalah merupakan sebuah eBooK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

Translate ¬Ľ