tudung-si-comel
pts-bookcafe

Perempuan sentiasa betul gais. 3 lawan 1 pun tak boleh blah. 😅

Baru-baru ni aku buat pertandingan Kira Pantas antara setiap kelas Tahun 1. Semua pemenang nombor 1 wakil kelas mereka untuk lawan antara kelas lain.

Main game simple je. Bagi whiteboard kecik pada semua peserta, soalan dibaca, mereka congak dan terus jawab. Siapa dah siap jawab angkat whiteboard.

Penonton terpilih pun kami bagi juga whiteboard untuk jawab. Seronok lihat murid-murid sokong peserta dari kelas mereka. Dah macam kat stadium bola. 😅

Teruja betul anak-anak ni, maklumlah first time dapat masuk pertandingan gini. Mesti debor tu.

3 wakil lelaki, hanya seorang wakil perempuan. Lawan la mereka berempat atas pentas. Aku penuh semangat sokong peserta lelaki. Aku laki kot. Dah la kat media sosial ni perempuan tak pernah kalah.

Tapi ternyata, perempuan tak pernah salah gais. Walau hanya sorang wakil, dia juga yang dapat nombor satu. Adeh. Geram betul. Kecik-kecik dah power.

Whiteboard yang kami guna dalam pertandingan ni jenis double side tau. Dua-dua boleh guna. Bagus untuk aktiviti murid dan anak-anak.

Yang minat dengan whiteboard kecil comel tu, ketik sini : https://shope.ee/89u06oVc8J

Yang minat dengan Cikgu Ibrahim, pm dia sendiri. Cuma nak cakap satu ja, bini dia garang dan bekas juara Judo Asia. 😝

#MFS
– Kisah Tahun 1 –

Empat wakil berentap atas stage. Whiteboard tu jenis boleh tulis depan belakang. Boleh lihat sini : https://shope.ee/2prjbJGNzE

 

Sebahagian penonton juga diberi whiteboard untuk jawab kat bawah. Seronok anak-anak bila buat aktiviti gini.

 

Cikgu Ibrahim baca soalan. Laju-laju mereka kira dan jawab. Kau tengok gambar ni, ketiga-tiga murid laki jawab paling pantas tau. Tu angkat whiteboard bermakna dah siap jawab. Murid perempuan perlahan sikit mengira. Tapi macam biasaaa, laki walau laju selalu cuai. Salah memanjang. Perempuan walau lambat tapi betul belaka. Geram ja aku.

 

Fokus murid ni. Patut menang. Tapi geram lahaiiii. Aku ingat kali ni laki boleh menang, sekali tewas jugaaaa. 😭

T.me/EbookCikguFadli

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Cikgu, Gigi Saya Goyang

Cikgu, Gigi Saya Goyang

"Cikgu, gigi saya goyang," kata seorang murid perempuan. Giginya kelihatan terbuai-buai bila dia tolak dengan lidah. "Cabut lah," balasku. "Saya takut. Saya takut sakit dan berdarah. Cikgu cabutkan boleh?" "Boleh je. Cikgu ada magic hilangkan sakit dan tak berdarah"....

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak. Maka sejak 2016 lagi, saat belum ada NGO pun aku cuba membantu anak-anak murid aku yang tak mampu. Guna duit poket sendiri ja. Tapi poket aku nipis. Tak mampu nak bantu ramai orang. Maka aku hasut wife aku suruh...

Ingat lagi tak adik ni?

Ingat lagi tak adik ni?

  Ingat lagi tak adik ni? Anak kecil yang berlari datang ke meja guru nak tunjukkan pada aku mak dia beli pensel warna baru. Sayangnya masa tengah teruja nak tunjuk, dia tertarik kuat sampai koyak bekas pensel warna tu. Walau agak sedih bekas pensel warna koyak,...

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat. Ada cikgu yang perasan terus bertanya kenapa jalan pelik macam tu. Mulanya dia kata kaki dia sakit. Namun cikgu tu tak puas hati. Pelik benar gaya berjalan, bukan gaya orang sakit kaki. Cikgu tu minta...

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

https://youtu.be/n7HXTFj1KqI "Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?" "Nakkkk". "Cikgu. Cikgu Julia kata tv ni untuk belajar je. Mana boleh nyanyi lagu". "Awak jangan la cakap kat Cikgu Julia. Rahsia kita semua okeh". "Okey cikguuuuu!" Dan kami pun menyanyi...

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss. Everybody make some noiseeeeeeee! Yeahhhhhh! Hujan lebat tadi, saat mata murid makin layu, aku berlari masuk bilik guru ambil portable speaker dan huru harakan kelas. Wakaka. Tenggelam bunyi hujan dengan sorakan dan tepukan. Terus dari...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib