tudung-si-comel
pentagonmath

Perempuan sentiasa betul gais. 3 lawan 1 pun tak boleh blah. 😅

Baru-baru ni aku buat pertandingan Kira Pantas antara setiap kelas Tahun 1. Semua pemenang nombor 1 wakil kelas mereka untuk lawan antara kelas lain.

Main game simple je. Bagi whiteboard kecik pada semua peserta, soalan dibaca, mereka congak dan terus jawab. Siapa dah siap jawab angkat whiteboard.

Penonton terpilih pun kami bagi juga whiteboard untuk jawab. Seronok lihat murid-murid sokong peserta dari kelas mereka. Dah macam kat stadium bola. 😅

Teruja betul anak-anak ni, maklumlah first time dapat masuk pertandingan gini. Mesti debor tu.

3 wakil lelaki, hanya seorang wakil perempuan. Lawan la mereka berempat atas pentas. Aku penuh semangat sokong peserta lelaki. Aku laki kot. Dah la kat media sosial ni perempuan tak pernah kalah.

Tapi ternyata, perempuan tak pernah salah gais. Walau hanya sorang wakil, dia juga yang dapat nombor satu. Adeh. Geram betul. Kecik-kecik dah power.

Whiteboard yang kami guna dalam pertandingan ni jenis double side tau. Dua-dua boleh guna. Bagus untuk aktiviti murid dan anak-anak.

Yang minat dengan whiteboard kecil comel tu, ketik sini : https://shope.ee/89u06oVc8J

Yang minat dengan Cikgu Ibrahim, pm dia sendiri. Cuma nak cakap satu ja, bini dia garang dan bekas juara Judo Asia. 😝

#MFS
– Kisah Tahun 1 –

Empat wakil berentap atas stage. Whiteboard tu jenis boleh tulis depan belakang. Boleh lihat sini : https://shope.ee/2prjbJGNzE

 

Sebahagian penonton juga diberi whiteboard untuk jawab kat bawah. Seronok anak-anak bila buat aktiviti gini.

 

Cikgu Ibrahim baca soalan. Laju-laju mereka kira dan jawab. Kau tengok gambar ni, ketiga-tiga murid laki jawab paling pantas tau. Tu angkat whiteboard bermakna dah siap jawab. Murid perempuan perlahan sikit mengira. Tapi macam biasaaa, laki walau laju selalu cuai. Salah memanjang. Perempuan walau lambat tapi betul belaka. Geram ja aku.

 

Fokus murid ni. Patut menang. Tapi geram lahaiiii. Aku ingat kali ni laki boleh menang, sekali tewas jugaaaa. 😭

T.me/EbookCikguFadli

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
“Cikgu! Cikgu! Buka kan penutup air ni,” jerit murid dari kantin.

“Cikgu! Cikgu! Buka kan penutup air ni,” jerit murid dari kantin.

"Cikgu! Cikgu! Buka kan penutup air ni," jerit murid dari kantin. Botol air yang berpeluh sejuk itu aku pegang, penutupnya dibuka perlahan-lahan. Botol air dihulur, murid lain pula datang beratur, "Cikgu. Buka kan roti saya". Aku ambil dan buka roti roti itu. Murid...

Kisah hari pertama sekolah

Kisah hari pertama sekolah

Kisah hari pertama sekolah. Jemput GB kami, Cikgu Ikhwan untuk merasmikan Minggu Transisi Tahun 1. GB beramah mesra dengan murid-murid. Macam-macam soalan dia ajukan. Sampai satu soalan, GB bertanya, "Jangan nakal tau. Orang nakal ni kawan dengan syaitan. Siapa nak...

Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti pengukuhan yang menyeronokkan. Oleh kerana ramai yang tanya bagaimana nak buat aktiviti ni, aku share kembali aktiviti pengukuhan yang aku reka sendiri 16 tahun lepas ni. Game yang sesuai untuk murid tahun 1-6. Game ini saya namakan "Permainan BERAPAKAH?"...

Video permainan BERAPAKAH?

Video permainan BERAPAKAH?

https://youtu.be/1gaDp1XG71Q Video permainan BERAPAKAH? Permainan yang menarik untuk murid sekolah rendah. Sangat digemari oleh murid-murid disamping mempunyai unsur KBAT dan dapat mengukuhkah ingatan murid dalam sesuatu topik. Moga bermanfaat 😉 #permainanBERAPAKAH...

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya.

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya.

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya : M : Cikgu, nak buat apa dengan star star ni? C : Mana la cikgu tahu. Mana awak dapat star ni? M : Saya beli kat bookshop tadi. C : Dah awak pun tak tahu nak guna mcmana buat apa beli? M : Saya tengok...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

  • Norliza on Silang kata Online Bahasa Melayu: “Terima kasih atas perkongsian….bahan yang amat membantu… mohon izin guna ya.Mar 22, 11:12
  • zurita binti mamat on Silang kata Online Bahasa Melayu: “terima kasih, cikgu.sangat bermanfaat untuk murid-murid saya..saya minta izin guna bahan cikgu ya.Mar 18, 21:43
  • Francisca Anak Nijit on Latih Tubi Tambah dan Tolak: “Terima kasih cikgu atas perkongsian ini. saya follower cikgu. Bnyak bahan saya cari untuk bantu anak saya buat latih tubi.…Mar 13, 11:29
  • SABLIAH TANGKI on Silang kata Online Bahasa Melayu: “TERIMA KASIHMar 11, 14:24
  • Nurfarzyana razak on Lembaran Kerja PdPR Bahasa Inggeris Tahun 1: “Terima kasih cikgu kerana sudi berkongsi.saya sebagai parents kadang-kadang mencari latihan yang boleh anak² lakukan dirumah pada waktu cuti..Mar 5, 16:02

Kategori

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib