5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

tudung-si-comel
pts-bookcafe

Setiap hari, aku akan datang awal ke sekolah, terus menuju ke kantin dan panggil 5 orang murid di bawah seliaan aku dalam Program Bantu Membaca.

Hari ni aku sedikit lambat, jalan depan sekolah jem. Sampai je kat kantin, murid terus bagitahu,

program-bantu-membaca

“Cikgu pergi mana? Saya dah lama cari cikgu tau”.

Tu diaaaa. Bersemangat sungguh noh nak belajar. Mereka ni murid Tahun 3. Namun belum lancar membaca lagi.

Aku tak ajar pun kelas harian mereka, cuma dalam program ni ja aku terlibat. Awalnya semua kemain takut-takut, malu dan malas.

Hari ni aku lambat 3 minit je pun merajuk dan marah-marah. Haha, comel ja.

Nak bagi murid-murid seronok belajar ni kena buat dua benda.

1. Rendahkan aras silibus agar mereka rasa senang sangat. Bila mereka rasa senang, mereka akan seronok belajar.

2. Sediakan hadiah untuk mereka. Memang lain macam la motivasi mereka. Hadiah kecil pun tak pa, asal ada ja. Macam hari ni aku bagi Mentos ja. Pun kemain depa seronok.

Aku guna buku latihan Prasekolah untuk mereka buat. Kena ajar basic balik macam murid Prasekolah. So, kita guna buku Prasekolah dulu.

Dah power hat ni, kita naik buku latihan Tahun 1, Tahun 2 dan seterusnya.

Oh ya. Buku latihan Prasekolah aku dah siap cetak dan ada ready stok kat kedai tau. Yang berdekatan, terus walk in ke 2F Gadget. Yang jauh, klik je sini untuk dapatkan :

Buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/6KTD2CfEzB
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/7pHYCI4Ess

#MFS
– Cikgu Sekolah Rendah –

https://t.me/EbookCikguFadli

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Cikgu, Gigi Saya Goyang

Cikgu, Gigi Saya Goyang

"Cikgu, gigi saya goyang," kata seorang murid perempuan. Giginya kelihatan terbuai-buai bila dia tolak dengan lidah. "Cabut lah," balasku. "Saya takut. Saya takut sakit dan berdarah. Cikgu cabutkan boleh?" "Boleh je. Cikgu ada magic hilangkan sakit dan tak berdarah"....

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak. Maka sejak 2016 lagi, saat belum ada NGO pun aku cuba membantu anak-anak murid aku yang tak mampu. Guna duit poket sendiri ja. Tapi poket aku nipis. Tak mampu nak bantu ramai orang. Maka aku hasut wife aku suruh...

Ingat lagi tak adik ni?

Ingat lagi tak adik ni?

  Ingat lagi tak adik ni? Anak kecil yang berlari datang ke meja guru nak tunjukkan pada aku mak dia beli pensel warna baru. Sayangnya masa tengah teruja nak tunjuk, dia tertarik kuat sampai koyak bekas pensel warna tu. Walau agak sedih bekas pensel warna koyak,...

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat. Ada cikgu yang perasan terus bertanya kenapa jalan pelik macam tu. Mulanya dia kata kaki dia sakit. Namun cikgu tu tak puas hati. Pelik benar gaya berjalan, bukan gaya orang sakit kaki. Cikgu tu minta...

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

https://youtu.be/n7HXTFj1KqI "Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?" "Nakkkk". "Cikgu. Cikgu Julia kata tv ni untuk belajar je. Mana boleh nyanyi lagu". "Awak jangan la cakap kat Cikgu Julia. Rahsia kita semua okeh". "Okey cikguuuuu!" Dan kami pun menyanyi...

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss. Everybody make some noiseeeeeeee! Yeahhhhhh! Hujan lebat tadi, saat mata murid makin layu, aku berlari masuk bilik guru ambil portable speaker dan huru harakan kelas. Wakaka. Tenggelam bunyi hujan dengan sorakan dan tepukan. Terus dari...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkib