tudung-si-comel
pentagonmath

program-bantu-membaca

Program Bantu Membaca. Aku handle 5 orang murid Tahun 3 yang masih belum boleh membaca.

Setiap hari, 15 minit sebelum masuk kelas anak-anak ini kena mengadap aku. Kenal huruf, belajar mengeja, dan diharap menjelang akhir tahun lancar la membaca hendaknya.

Ramai murid terkesan akibat PKP dua tahun. Menyebabkan ramai murid di Tahun 3 masih tak lancar membaca dan lambat kira-kira.

Satu insentif yang bagus dari KPK perkenalkan Program Bantu Membaca begini. Seorang guru untuk 5 murid sahaja. 10 – 20 minit sehari panggil murid untuk membaca.

Murid akan diajar tanpa mengganggu jadual pembelajaran mereka. So, mereka ni aku panggil waktu datang dan waktu rehat sahaja.

Tak sabarnya nak tunggu buku latihan Prasekolah aku siap cetak. InsyaAllah hujung minggu ni atau minggu depan.

Siap cetak hat tu, aku nak bagi satu sorang. Kena ajar basic dari pra lagi walau mereka dah Tahun 3. Dah lancar dan boleh buat buku pra, baru aku upgrade ke buku latihan Tahun 1 pula.

Doakan anak-anak ni pantas membaca ya! Nasib la korang, dapat cikgu sebagai mentor. Cikgu garang namatey okeh.

Garang pun, dah janji nak bagi headphone gaming untuk siapa paling pantas membaca. Haaa, bersinar mata masing-masing dengar ada hadiah best untuk mereka. Siap janji nak datang awai lagi esok ke sekolah. Haha.

Budak-budak. Begitulah. Kena ada ganjaran untuk dorong mereka juga. Ye dak?

*********

Okeh, yang mana cari buku latihan BM, BI, SC dan Math tahun 1-3 klik sini : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

Buku-buku latihan Tahun 4-6 tengok sini : https://shope.ee/7pHYCI4Ess

Yang mana anak masih tak kuasai darab dan bahagi, suruh dia buat buku Mathzier Sifir ni : https://shope.ee/1L3eSuFIe1

#MFS
– Kisah Sekolah Rendah –

T.me/EbookCikguFadli

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

  Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu. Haishh, manja naw murid-murid pun. Besar esok, jadi menteri, jadi lawyer harap bekap cikgu lah. Buat-buat lupa jasa cikgu, cikgu pergi berak depan rumah awak nanti. --- Oh ya, kat atas meja tu tumbler jenama Tyeso yang...

Cikgu, tolonglah saya

Cikgu, tolonglah saya

"Cikgu, tolonglah saya," rayu seorang murid penuh kesedihan. "Tolong apa pula?" soalku. "Tolonglah tambah markah saya". "Eh, mana boleh. Tu je markah yang awak dapat". "Tapi cikgu, mak saya garang macam singa. Mesti mak saya marah saya dapat markah rendah ni. Cikgu,...

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong. Ramai juga yang kecam kata tak patut dapat kosong. Okeh, sebenarnya macam ni gais. Soalan macam ni biasanya 2 markah. Paling tinggi, 3 markah. Dan jalan kira yang murid ni tunjukkan tu sepatutnya dia dapat markah...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Arkib