tudung-si-comel
pts-bookcafe

program-bantu-membaca

Program Bantu Membaca. Aku handle 5 orang murid Tahun 3 yang masih belum boleh membaca.

Setiap hari, 15 minit sebelum masuk kelas anak-anak ini kena mengadap aku. Kenal huruf, belajar mengeja, dan diharap menjelang akhir tahun lancar la membaca hendaknya.

Ramai murid terkesan akibat PKP dua tahun. Menyebabkan ramai murid di Tahun 3 masih tak lancar membaca dan lambat kira-kira.

Satu insentif yang bagus dari KPK perkenalkan Program Bantu Membaca begini. Seorang guru untuk 5 murid sahaja. 10 – 20 minit sehari panggil murid untuk membaca.

Murid akan diajar tanpa mengganggu jadual pembelajaran mereka. So, mereka ni aku panggil waktu datang dan waktu rehat sahaja.

Tak sabarnya nak tunggu buku latihan Prasekolah aku siap cetak. InsyaAllah hujung minggu ni atau minggu depan.

Siap cetak hat tu, aku nak bagi satu sorang. Kena ajar basic dari pra lagi walau mereka dah Tahun 3. Dah lancar dan boleh buat buku pra, baru aku upgrade ke buku latihan Tahun 1 pula.

Doakan anak-anak ni pantas membaca ya! Nasib la korang, dapat cikgu sebagai mentor. Cikgu garang namatey okeh.

Garang pun, dah janji nak bagi headphone gaming untuk siapa paling pantas membaca. Haaa, bersinar mata masing-masing dengar ada hadiah best untuk mereka. Siap janji nak datang awai lagi esok ke sekolah. Haha.

Budak-budak. Begitulah. Kena ada ganjaran untuk dorong mereka juga. Ye dak?

*********

Okeh, yang mana cari buku latihan BM, BI, SC dan Math tahun 1-3 klik sini : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

Buku-buku latihan Tahun 4-6 tengok sini : https://shope.ee/7pHYCI4Ess

Yang mana anak masih tak kuasai darab dan bahagi, suruh dia buat buku Mathzier Sifir ni : https://shope.ee/1L3eSuFIe1

#MFS
– Kisah Sekolah Rendah –

T.me/EbookCikguFadli

EBook Premium Banner

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.


kedai-buku-shopee
Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?

"Cikguuu! Dapat buku baru lagi ke?" "Yup. Hari ni jom belajar kat dewan jom". "Yeayyy! Belajar kat dewannnn!" Bersinar mata murid bila bagitahu dapat buku baru. Dengar pula hari ni nak belajar kat dewan, dia punya seronok tu macam aku ajak pergi Sunway Lagoon. Haha,...

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika Ada Anak-anak Lemah Dalam Pelajaran, Cuba Guna Tiga Tips Ni

Jika ada anak-anak lemah dalam pelajaran, cuba guna tiga tips ni : 1. Rendahkan aras silibus agar mereka rasa senang sangat. Bila mereka rasa senang, mereka akan seronok belajar. Kalau anak tahun 3, guna buku latihan tahun 1 dulu. Korang tengok depa punya berlagak...

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

5 Orang Murid Di Bawah Seliaan Aku Dalam Program Bantu Membaca.

Setiap hari, aku akan datang awal ke sekolah, terus menuju ke kantin dan panggil 5 orang murid di bawah seliaan aku dalam Program Bantu Membaca. Hari ni aku sedikit lambat, jalan depan sekolah jem. Sampai je kat kantin, murid terus bagitahu, "Cikgu pergi mana? Saya...

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Di Sebalik Kegembiraan Anak-anak Main Belon

Disebalik kegembiraan anak-anak main belon, ada 3 pengorbanan seorang guru yang tersangat besar ramai orang tak perasan. 1. Murid datang hulur belon dan kata, "Cikgu, saya tak pandai tiup". Maka guru dengan jujur dan ikhlas tolong tiup. Saat letak belon dibibir,...

“Cikgu, nah senarai murid lewat

“Cikgu, nah senarai murid lewat

"Cikgu, nah senarai murid lewat," serah seorang pengawas perempuan kat aku. Aku angguk dan ambik list nama. Pengawas itu berlalu pergi, tak lama kemudian datang murid perempuan lain, "Cikgu. Cikgu nak tahu tak?" "Apa?" "Aina (bukan nama sebenar) yang pengawas tu, dia...

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Buku Latihan untuk Anak-anak Usia 4-6 Tahun

Alhamdulillah. Dah siap cetak buku latihan untuk anak-anak usia 4-6 tahun. Buku ni ready stok kat kedai saya, 2F Gadget. Yang berdekatan, boleh walk in untuk dapatkan. Yang jauh, jangan risau. Terus klik link Shopee ni ya untuk order : https://shope.ee/6KTD2CfEzB



Shopee
shopee-25aug



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI