tudung-si-comel
pts-bookcafe

 

MRSM Pengkalan Chepa adalah salah satu MRSM paling unggul di Malaysia.

Suatu ketika dulu, keputusan Add Maths MRSM PC ini saban tahun menjuarai dan mendapat tempat pertama. Pelajar-pelajar sana mendapat markah paling tinggi secara purata dalam negara berbanding MRSM dan SBP yang lain.

Maka ramailah guru-guru Add Maths seluruh negara bertanya pada guru Add Maths MRSM PC apa rahsia kejayaan mereka. Guru MRSM PC menjawab,

“Petuanya hanya satu. Benkeng.”

Ya, ketegasan dan garang itu punca pelajar fokus dan terus rajin.

Majoriti pelajar perlu dipaksa. Jika hanya berlembut, ramai yang ambil mudah.

Bila bertegas dan garang, walau dalam tak suka, walau dalam takut-takut dan rasa terpaksa, mereka menghafal formula. Mereka buat latih tubi dalam keadaan terpaksa, namun ilmu yang mereka dapat itu lekat di kepala selamanya.

Masa dimarah, masa didenda, masa kena paksa, mereka semua pasti tidak suka. Pasti ada bibit benci.

Namun setelah melihat hasilnya, berpusu-pusu pelajar yang benci itu tadi mencari guru benkeng ini dan mengucapkan terima kasih atas kegarangan mereka.

Kerana benkeng seorang guru itulah lahirnya pelajar cemerlang. Kerana benkeng mereka itulah ramai yang berjawatan besar sekarang.

Jadi ibu bapa, sesekali perlu paksa juga anak-anak dalam belajar. Sesekali perlu tegas dan benkeng. Sesekali, perlu marah dan menjadi singa di rumah.

Kerana semua orang tahu, marah seorang guru, benkengnya seorang ibu, demi kasih pada anak-anak mereka.

Saya masih yakin, ketegasan dan kegarangan masih perlu ada dalam mendidik anak-anak.

Namun ingat, lembut dan pujukan pun perlu juga ya. Jangan hanya tahu marah-marah semata-mata.

Tolong ‘paksa’ anak hafal sifir. Tolong!

#MFS

[ Mohd Fadli Salleh ]

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Cikgu, Gigi Saya Goyang

Cikgu, Gigi Saya Goyang

"Cikgu, gigi saya goyang," kata seorang murid perempuan. Giginya kelihatan terbuai-buai bila dia tolak dengan lidah. "Cabut lah," balasku. "Saya takut. Saya takut sakit dan berdarah. Cikgu cabutkan boleh?" "Boleh je. Cikgu ada magic hilangkan sakit dan tak berdarah"....

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak. Maka sejak 2016 lagi, saat belum ada NGO pun aku cuba membantu anak-anak murid aku yang tak mampu. Guna duit poket sendiri ja. Tapi poket aku nipis. Tak mampu nak bantu ramai orang. Maka aku hasut wife aku suruh...

Ingat lagi tak adik ni?

Ingat lagi tak adik ni?

  Ingat lagi tak adik ni? Anak kecil yang berlari datang ke meja guru nak tunjukkan pada aku mak dia beli pensel warna baru. Sayangnya masa tengah teruja nak tunjuk, dia tertarik kuat sampai koyak bekas pensel warna tu. Walau agak sedih bekas pensel warna koyak,...

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat. Ada cikgu yang perasan terus bertanya kenapa jalan pelik macam tu. Mulanya dia kata kaki dia sakit. Namun cikgu tu tak puas hati. Pelik benar gaya berjalan, bukan gaya orang sakit kaki. Cikgu tu minta...

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

https://youtu.be/n7HXTFj1KqI "Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?" "Nakkkk". "Cikgu. Cikgu Julia kata tv ni untuk belajar je. Mana boleh nyanyi lagu". "Awak jangan la cakap kat Cikgu Julia. Rahsia kita semua okeh". "Okey cikguuuuu!" Dan kami pun menyanyi...

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss. Everybody make some noiseeeeeeee! Yeahhhhhh! Hujan lebat tadi, saat mata murid makin layu, aku berlari masuk bilik guru ambil portable speaker dan huru harakan kelas. Wakaka. Tenggelam bunyi hujan dengan sorakan dan tepukan. Terus dari...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkib