tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

 

MRSM Pengkalan Chepa adalah salah satu MRSM paling unggul di Malaysia.

Suatu ketika dulu, keputusan Add Maths MRSM PC ini saban tahun menjuarai dan mendapat tempat pertama. Pelajar-pelajar sana mendapat markah paling tinggi secara purata dalam negara berbanding MRSM dan SBP yang lain.

Maka ramailah guru-guru Add Maths seluruh negara bertanya pada guru Add Maths MRSM PC apa rahsia kejayaan mereka. Guru MRSM PC menjawab,

“Petuanya hanya satu. Benkeng.”

Ya, ketegasan dan garang itu punca pelajar fokus dan terus rajin.

Majoriti pelajar perlu dipaksa. Jika hanya berlembut, ramai yang ambil mudah.

Bila bertegas dan garang, walau dalam tak suka, walau dalam takut-takut dan rasa terpaksa, mereka menghafal formula. Mereka buat latih tubi dalam keadaan terpaksa, namun ilmu yang mereka dapat itu lekat di kepala selamanya.

Masa dimarah, masa didenda, masa kena paksa, mereka semua pasti tidak suka. Pasti ada bibit benci.

Namun setelah melihat hasilnya, berpusu-pusu pelajar yang benci itu tadi mencari guru benkeng ini dan mengucapkan terima kasih atas kegarangan mereka.

Kerana benkeng seorang guru itulah lahirnya pelajar cemerlang. Kerana benkeng mereka itulah ramai yang berjawatan besar sekarang.

Jadi ibu bapa, sesekali perlu paksa juga anak-anak dalam belajar. Sesekali perlu tegas dan benkeng. Sesekali, perlu marah dan menjadi singa di rumah.

Kerana semua orang tahu, marah seorang guru, benkengnya seorang ibu, demi kasih pada anak-anak mereka.

Saya masih yakin, ketegasan dan kegarangan masih perlu ada dalam mendidik anak-anak.

Namun ingat, lembut dan pujukan pun perlu juga ya. Jangan hanya tahu marah-marah semata-mata.

Tolong ‘paksa’ anak hafal sifir. Tolong!

#MFS

[ Mohd Fadli Salleh ]

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Arkib