dana-kita

Salah tu. Cukup salah.



koleksi-premium-ebooks
mathzier-eazier

Oleh: Mohd Fadli Salleh

“Bagusnya Dana Kita. Pantas bertindak. Tepat sampai ke sasaran. Bagusnya kalau pihak zakat pun macam ni”.

 

Salah tu. Cukup salah.

Pihak zakat jauh lebih baik. Bantuan mereka tetap setiap bulan. Setiap hari pun ada bantuan kecemasan dan sebagainya. Mereka lebih sistematik, teratur. Cuma ramai tak perasan saja.

Langsung tak leh banding sumbangan dari NGO atau individu dengan pusat zakat. Jauh tak terbanding.

Cuma bantuan mereka tidak viral dan tidak disebut-sebut netizen. Sedangkan saban bulan jutaan ringgit mereka terus masukkan ke akaun penerima.

Jutaan ringgit lagi terus dibayar kepada tuan rumah untuk asnaf tinggal secara percuma. Team Penjejak Asnaf turun setiap hari. Bahkan sampai jam 2-3 pagi mereka masih bekerja. Aku tahu kerana aku pernah join mereka.

Langsung tak boleh nak banding usaha kami, usaha NGO lain, mahu pun sumbangan individu sesiapa.

Kami turun masa kami free. Masa kami ada dana. Dan bantuan lebih bersifat one off. Beza dengan pusat zakat yang setiap hari bertahun-tahun memang itulah mereka buat.

Jangan perkecilkan pusat zakat kita. Jangan timbulkan fitnah pada mereka. Mungkin ada satu dua perkara yang boleh ditambah baik oleh mereka, namun untuk menafikan jutaan jasa mereka tidak boleh.

Nak buat baik, sangat-sangat digalakkan. Namun jangan asbab kita fitnah melanda pada institusi zakat dan orang lain pula.

Begitulah.

Tidak banyak tapi sentiasa.
Tidak ramai tapi ada.
Tidak kaya tapi cakna.

Dana Kita
Mohd Fadli Salleh

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


cetak-for-mfs
cetak-for-mfs

JOM BERSEDEKAH

dana-kita

LANGGAN MELALUI EMAIL

Recent Comments

Translate »