Seorang ibu meluahkan perasaan tidak selesa dengan Pertandingan Battlegrounds Mobile

tudung-si-comel
pentagonmath

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh 

Seorang ibu meluahkan perasaan tidak selesa dengan Pertandingan Battlegrounds Mobile dan Mobile Legends yang kini semakin banyak dianjurkan melalui sekolah.
Ya, pertandingan seperti ini dianjurkan antara sekolah-sekolah dan poster mereka juga guna logo sekolah serta logo KPM.


Saya tak pasti apa benar penganjur mendapat kebenaran KPM untuk anjurkan pertandingan game seperti ini. Yang pasti, banyak juga sekolah yang terlibat dan turut serta dalam pertandingan ini.
Jika tanya pendapat saya, saya tak setuju pertandingan ini dianjurkan melalui platform KPM dan memasuki sekolah-sekolah rendah dan menengah.


Ia seolah menggalakkan anak-anak bermain game yang melalaikan, akan ada murid yang ketagih, yang minta belikan phone game spec (mahei) dengan alasan nak join pertandingan anjuran sekolah dan KPM.
Budaya ini kurang sesuai dimasukkan ke sekolah rendah dan menengah. Pada saya, jika penganjur nak anjurkan pertandingan, tak perlu masuk melalui sekolah dan KPM.
Kerana bila pertandingan ini masuk melalui sekolah, hebahan tentang pertandingan akan dibuat dalam group wasap dan Telegram rasmi sekolah. Ia seolah-olah pihak sekolah dan KPM menggalakkan murid-murid bermain game pula.


Nak buat pertandingan game boleh. Buat secara terbuka sahaja. Tak perlu melalui sekolah.
Ada sekolah anak-anak kalian terlibat juga dengan pertandingan seperti ini?
Apa pula pandangan kalian tentang hal ini?
#MFS
.

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti Pengukuhan yang Menyeronokkan – Cara Permainan Berapakah

Aktiviti pengukuhan yang menyeronokkan. Oleh kerana ramai yang tanya bagaimana nak buat aktiviti ni, aku share kembali aktiviti pengukuhan yang aku reka sendiri 16 tahun lepas ni. Game yang sesuai untuk murid tahun 1-6. Game ini saya namakan "Permainan BERAPAKAH?"...

Video permainan BERAPAKAH?

Video permainan BERAPAKAH?

https://youtu.be/1gaDp1XG71Q Video permainan BERAPAKAH? Permainan yang menarik untuk murid sekolah rendah. Sangat digemari oleh murid-murid disamping mempunyai unsur KBAT dan dapat mengukuhkah ingatan murid dalam sesuatu topik. Moga bermanfaat 😉 #permainanBERAPAKAH...

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya.

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya.

Murid tahun 1 Murni datang ke depan sambil bawa benda ni dan tanya : M : Cikgu, nak buat apa dengan star star ni? C : Mana la cikgu tahu. Mana awak dapat star ni? M : Saya beli kat bookshop tadi. C : Dah awak pun tak tahu nak guna mcmana buat apa beli? M : Saya tengok...

Ada anak bakal melangkah ke Tahun 1? Baca ni ya.

Ada anak bakal melangkah ke Tahun 1? Baca ni ya.

Ada anak bakal melangkah ke Tahun 1? Baca ni ya. 1. Biasanya Hari Orientasi Tahun 1, anak-anak akan melalui saringan ringkas. 2. Saringan ini penting untuk kami guru-guru ketahui asas anak-anak dalam kenal huruf dan nombor. 3. Soalan biasanya dari kelas pemulihan,...Shopee
durioomathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib