Seorang ibu meluahkan perasaan tidak selesa dengan Pertandingan Battlegrounds Mobile

tudung-si-comel
pts-bookcafe

Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh 

Seorang ibu meluahkan perasaan tidak selesa dengan Pertandingan Battlegrounds Mobile dan Mobile Legends yang kini semakin banyak dianjurkan melalui sekolah.
Ya, pertandingan seperti ini dianjurkan antara sekolah-sekolah dan poster mereka juga guna logo sekolah serta logo KPM.


Saya tak pasti apa benar penganjur mendapat kebenaran KPM untuk anjurkan pertandingan game seperti ini. Yang pasti, banyak juga sekolah yang terlibat dan turut serta dalam pertandingan ini.
Jika tanya pendapat saya, saya tak setuju pertandingan ini dianjurkan melalui platform KPM dan memasuki sekolah-sekolah rendah dan menengah.


Ia seolah menggalakkan anak-anak bermain game yang melalaikan, akan ada murid yang ketagih, yang minta belikan phone game spec (mahei) dengan alasan nak join pertandingan anjuran sekolah dan KPM.
Budaya ini kurang sesuai dimasukkan ke sekolah rendah dan menengah. Pada saya, jika penganjur nak anjurkan pertandingan, tak perlu masuk melalui sekolah dan KPM.
Kerana bila pertandingan ini masuk melalui sekolah, hebahan tentang pertandingan akan dibuat dalam group wasap dan Telegram rasmi sekolah. Ia seolah-olah pihak sekolah dan KPM menggalakkan murid-murid bermain game pula.


Nak buat pertandingan game boleh. Buat secara terbuka sahaja. Tak perlu melalui sekolah.
Ada sekolah anak-anak kalian terlibat juga dengan pertandingan seperti ini?
Apa pula pandangan kalian tentang hal ini?
#MFS
.

EBook Premium Banner

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Cikgu, Gigi Saya Goyang

Cikgu, Gigi Saya Goyang

"Cikgu, gigi saya goyang," kata seorang murid perempuan. Giginya kelihatan terbuai-buai bila dia tolak dengan lidah. "Cabut lah," balasku. "Saya takut. Saya takut sakit dan berdarah. Cikgu cabutkan boleh?" "Boleh je. Cikgu ada magic hilangkan sakit dan tak berdarah"....

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak.

Bukan semua orang mampu beli baju sekolah anak-anak. Maka sejak 2016 lagi, saat belum ada NGO pun aku cuba membantu anak-anak murid aku yang tak mampu. Guna duit poket sendiri ja. Tapi poket aku nipis. Tak mampu nak bantu ramai orang. Maka aku hasut wife aku suruh...

Ingat lagi tak adik ni?

Ingat lagi tak adik ni?

  Ingat lagi tak adik ni? Anak kecil yang berlari datang ke meja guru nak tunjukkan pada aku mak dia beli pensel warna baru. Sayangnya masa tengah teruja nak tunjuk, dia tertarik kuat sampai koyak bekas pensel warna tu. Walau agak sedih bekas pensel warna koyak,...

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat.

Seorang murid kelihatan berjalan pelik. Diseret kaki tanpa angkat. Ada cikgu yang perasan terus bertanya kenapa jalan pelik macam tu. Mulanya dia kata kaki dia sakit. Namun cikgu tu tak puas hati. Pelik benar gaya berjalan, bukan gaya orang sakit kaki. Cikgu tu minta...

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?

https://youtu.be/n7HXTFj1KqI "Jom kita pasang lagu Aca Aca Nehi Nehi nak tak?" "Nakkkk". "Cikgu. Cikgu Julia kata tv ni untuk belajar je. Mana boleh nyanyi lagu". "Awak jangan la cakap kat Cikgu Julia. Rahsia kita semua okeh". "Okey cikguuuuu!" Dan kami pun menyanyi...

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss.

Rock star in da class gaissss. Everybody make some noiseeeeeeee! Yeahhhhhh! Hujan lebat tadi, saat mata murid makin layu, aku berlari masuk bilik guru ambil portable speaker dan huru harakan kelas. Wakaka. Tenggelam bunyi hujan dengan sorakan dan tepukan. Terus dari...



Shopee
teroka-sains



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

December 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib