Tip jawab soalan kertas 2 Matematik – Cikgu Fadli

tudung-si-comel
pentagonmath

Tips jawab soalan kertas 2.

1)  Bulatkan markah.

– 1 markah bermakna tak perlu tunjuk jalan kira. Terus tulis jawapan dah dapat markah penuh.
– Jadi minta anak bulatkan markah supaya mereka alert berapa nilai markah itu.

2) Markah 2&3 WAJIB ada jalan kira.
– Tanpa jalan kira, walau jawapan itu betul dan tepat, kosong markahnya. Rujuk soalan 2 (c)
– Ingat, markah 1 terus tulis jawapan. Lebih dari 1 wajib buat jalan kira

Lihat soalan 3(a) ini. Soalan 2 markah. Murid tak kira pun, tapi dia isi ruang kosong tu dengan maklumat betul.

Dah dapat 1 markah walau tak kira pun.

Ini pula contoh yang buang masa lama hanya untuk dapatkan KOSONG markah.
Rugi kan? Kira penat-penat, langsung tak ada markah.

Sebab tu penting tahu teknik jawab. Murid atas tu, tulis maklumat sahaja dah dapat satu markah. Dia tak kira pun, dia kejar soalan lain yang lebih senang.

Murid ini punya bersungguh-sungguh mengira, namun tak tahu teknik mendapatkan markah. Maka hanya penat dan membuang masa sahaja.

Dalam exam masa sangat berharga!

Join channel t.me/EbookCikguFadli  untuk tips Maths dan Isu Pendidikan Semasa setiap hari.



ADMIN:

1. Sebarang pertanyaan tentang bahan boleh rujuk pada pemilik asal bahan.
Any question regarding item please refer to the material's owner.

2. Sila right click untuk save imej atau muat turun file pdf di bawah post.
Please right click each image to download or download pdf file below of the post.

We hope that our sharing today will help your child education's journey. Kindly share and thank you for visiting us at Cikgu Fadli Online.

Semoga perkongsian harini bermanfaat untuk semua pengunjung Cikgu Fadli Online ya. Sila share agar ramai lagi mendapat maanfaat, terima kasih !

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Reading Occupations (Part 2)

Reading Occupations (Part 2)

Reading Occupations (Part 2) Sumber / Guru: Easy English with Madam Nagiha Tahun / Tingkatan: Kelas Umum  Subjek / Mata Pelajaran: Bahasa Inggeris   Hi assalamualaikum! 👋 Here’s the part 2 of reading flashcards about occupations. To improve reading skills,...

Murid Malas Membaca Soalan Matematik

Murid Malas Membaca Soalan Matematik

Murid Malas Membaca Soalan Matematik Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh Subjek / Mata pelajaran: Matematik Tahun / Tingkatan: Kelas Umum   Ni soalan Matematik tahun 4. Yang saya tanda ini murid kelas paling belakang. 99% murid kelas belakang ini pandai membaca...

Reading Occupations (Part 1)

Reading Occupations (Part 1)

Reading Occupations (Part 1) Sumber / Guru: Easy English with Madam Nagiha Tahun / Tingkatan: Kelas Umum  Subjek / Mata Pelajaran: Bahasa Inggeris   Hi assalamualaikum! 👋 Today I’m sharing simple reading flashcards about occupations. During these last few weeks...

Modul latih tubi asas matematik untuk anak-anak tahun 2, 3, 4, 5 dan 6.

Modul latih tubi asas matematik untuk anak-anak tahun 2, 3, 4, 5 dan 6.

Modul latih tubi asas matematik untuk anak-anak tahun 2, 3, 4, 5 dan 6. PENTING: ✔️ Bahan dalam bentuk softcopy, jadi boleh dicetak berulang kali. 🗙 Bukan buku fizikal, kena print sendiri. ✔️ 552 set soalan, setiap set ada banyak soalan. 🗙 Jawapan tidak disediakan...

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 3)

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 3)

Latihan Matematik Tahun 4 Tajuk Masa dan Waktu (Part 3) Oleh: Mohd Fadli Salleh Tahun: Tahun 4 Subjek / Mata pelajaran: Matematik   Latihan Matematik Tahun 4 Masa dan Waktu boleh download dan print untuk latihan anak-anak.   Sila klik pada imej untuk mulakan...

Apa itu Anu Dalam Matematik?

Apa itu Anu Dalam Matematik?

Apa itu anu dalam Matematik? Oleh: Cikgu Mohd Fadli Salleh  / Mata Pelajaran: Matematik   Tahun/Tingkatan: Kelas Umum   Dah beberapa orang pm saya berkenaan dengan ANU. Apa itu anu dalam Matematik? Anu ialah sesuatu bilangan dan nilai yang tak diketahui. Itulah...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib