Tulis hari dan tarikh, baru pusing depan dengar beberapa murid jerit

tudung-si-comel
pentagonmath

hari-dan-tarikh

Tulis hari dan tarikh, baru pusing depan dengar beberapa murid jerit,

“Cikgu, tahun ni tahun 2023 la. Bukan 2022”.

Kawan-kawan dia yang sebelum ini duduk bercakap dengan kawan, tengah main, tengah pandang kat luat, tengah tak fokus, semua mereka pandang papan putih.

Laju mata masing-masing fokus pada whiteboard. Mereka nak cari kat mana silap sang guru hingga kawan mereka tegur.

Semua murid fokus kat papan putih. Kemudian bisik-bisik sesama mereka bercerita silapnya cikgu dia.

Padahal depa tak tau, ini kesilapan yang disengajakan. Saja tulis salah agar murid memberi sepenuh perhatian.

Tak perlu buat set induksi beria, tak perlu bawa BBM, tak perlu bawa radio ajak murid menyanyi nak pastikan permulaan pembelajaran itu murid fokus.

Hanya perlu buat satu kesilapan kecil sahaja, semua mata murid tertumpu pada whiteboard. Dan mereka terus bersedia nak belajar.

Objektif set induksi untuk menarik perhatian murid berjaya!

Untuk settlekan kesilapan itu, aku tambah je 1 kat belakang tahun, settle masalah.

“Perghh, genius la cikgu,” ujar mereka.

“Betul tak sekarang?” soalku pula.

“Betul, cikgu!” bergegar kelas menyahut.

“Tepuk la sikit,” balasku lagi.

Maka bergemalah tepukan. Dan kami mula belajar dengan gembira.

*********

Koleksi buku latihan Prasekolah. Klik sini : https://shope.ee/6KTD2CfEzB
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/6ACHnaMTzP
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/5AJkbrjfP8

#MFS
– Cerita sekolah rendah –

T.me/EbookCikguFadli

Shopee

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


kedai-buku-shopee
Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu

  Nak buka air kotak pun minta tolong cikgu. Haishh, manja naw murid-murid pun. Besar esok, jadi menteri, jadi lawyer harap bekap cikgu lah. Buat-buat lupa jasa cikgu, cikgu pergi berak depan rumah awak nanti. --- Oh ya, kat atas meja tu tumbler jenama Tyeso yang...

Cikgu, tolonglah saya

Cikgu, tolonglah saya

"Cikgu, tolonglah saya," rayu seorang murid penuh kesedihan. "Tolong apa pula?" soalku. "Tolonglah tambah markah saya". "Eh, mana boleh. Tu je markah yang awak dapat". "Tapi cikgu, mak saya garang macam singa. Mesti mak saya marah saya dapat markah rendah ni. Cikgu,...

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong.

Tular soalan ni mempersoalkan kenapa dapat kosong. Ramai juga yang kecam kata tak patut dapat kosong. Okeh, sebenarnya macam ni gais. Soalan macam ni biasanya 2 markah. Paling tinggi, 3 markah. Dan jalan kira yang murid ni tunjukkan tu sepatutnya dia dapat markah...



Shopee
durioo



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

February 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Arkib