Ada yang tidak kena dengan sistem pendidikan negara kita

tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

sistem-pendidikan

Ada yang tidak kena dengan sistem pendidikan negara kita, namun orang-orang atasan sana tak nak akui.

Dan apa akibatnya? Akibatnya sistem pendidikan negara kehilangan guru-guru hebat yang super berdedikasi.

Antaranya guru Adiwira Samuel Issiah. Sangat sedih bila Sam melangkah keluar dari KPM, salah seorang sahabat guru yang sangat aku kasihi dan kagumi. Dan beberapa rakan guru Adiwira lain turut menyuarakan hasrat yang sama.

Negara kita sedang mengalami kerugian yang besar! Ramai guru-guru hebat, guru-guru Adiwira, guru-guru contoh, guru-guru berdedikasi pakat tawar hati dengan sistem pendidikan kita yang langsung tak nak dengar luahan pelaksana.

Aku tidak boleh sebut nama kawan-kawan yang tawar hati ini, risau mereka dipulaukan dan dikenakan tindakan pula. Namun kawan-kawan yang sama perjuangan dengan aku pasti tahu siapa orangnya.

Bukan seorang. Bukan dua orang. Ramai. Mereka ini bukan guru biasa. Mereka guru inspirasi yang menang banyak anugerah, yang banyak tabur bakti, menghabiskan masa dan wang ringgit tanpa berkira. Kerana mereka kasihkan pendidikan lebih dari segala-galanya.

Sesungguhnya ada yang tidak kena dengan KPM dan mereka tak nak akui.

Semoga gelombang kebangkitan rakyat akibat cubaan membuang saya dari sistem ini menjadi titik tolak kepada perubahan dalam KPM agar menjadi lebih disegani dan cemerlang.

Jujur kata, saya kasih akan pendidikan negara. Namun ada tangan-tangan berkuasa tidak senang melihat adanya guru yang jujur dalam bicara.

Begitulah.

#MFS

Tonton Live dan komen di LIVE asal berkenaan isu ini:

Klik pada icon like dan Komen untuk ke Facebook

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

3 Comments

  1. hanafi

    terima kasih cikgu kerana menjalankan tanggungjawab melebihi tahap dedikasi. semoga kesabaran dan pengorbanan cikgu akan menjadi penghargaan anak bangsa yang akan datang dan membangkitkan cikgu cikgu yang lain. saya doakan agar suara cikgu akan betul betul diperhalusi oleh KPM. biarlah terlambat tapi akhirknya diambil tindakan di atas kesabaran cikgu menegakkan perkara yang benar dilalui oleh cikgu di sekolah.

    Reply
  2. San

    Saya menyokong apa yg di kata kan cikgu fadli. Sepatutnya KPM dgr dan perhalusi pendidikan di Malaysia. Bukan main hentam cromok mau buang org kerja. ini lah Malaysia kaya dengan Rasuah smpi dlm KPM masalah. Sebagai contoh smpi bila anak2 Malaysia angkat beg 10kg? Oiiii kerajaan baru yg bakal memerintah. Anak2 Malaysia ni bukan tentera suruh angkat beg 10kg? Ubah lah undang2 Malaysia sapa rasuah kena gantung ka kena sebat 100 kali ka klu berani ubah? Klu denda setakat bayar saja takkan pupus rasuah d Malaysia ni.

    Reply
  3. Mohd Fairoz Abdullah

    Bukan di KPM sahaja bnyk perkara yang x kena, banyak lagi kementerian & agensi kerajaan yg x kena dalam membantu rakyat, ….MoF, LHDN, JKM, Kementah, bla,bla,bla……..tunggu je PRU 15…kita ubah kerajaan dan penjawat awam yg x mesra rakyat ni….

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib