Animasi Bilal gunakan kos sebanyak RM 120 Juta!

tudung-si-comel
pentagonmath

bilal-durioo

🏹 Animasi Bilal gunakan kos sebanyak RM 120 Juta! 🏹

“Mahal betul produksinya, tapi kenapa tak pernah dengar?”

Ramai yang terkejut bila tahu tentang kos produksi untuk animasi durasi 1 jam 50 minit ini.

“Bilal: Kelahiran Adiwira Baru” adalah filem animasi yang diinspirasikan dari kisah Saidina Bilal ibn Rabah beserta tambahan dan olahan, Beliau merupakan seorang sahabat Nabi Muhammad SAW dan salah seorang yang terawal memeluk Islam.

“Bilal” mengisahkan tentang seorang hamba yang bangkit dari penindasan untuk menjadi seorang hero dan pemimpin, mengatasi rintangan dan memperjuangkan keadilan. Cerita ini menginspirasi dan mempunyai daya tarikan emosi, dan memaparkan tema tentang persahabatan, keluarga, dan keimanan.

Filem ini diarahkan oleh Khurram H. Alavi dan Ayman Jamal, dua pembuat filem Pakistan terkemuka yang juga pengeluar filem animasi “The Donkey King”, filem animasi Pakistan yang paling laris sepanjang zaman dengan kutipan 250 juta PKR.

Tetapi berapa kutipan untuk filem “Bilal”?

Filem ini telah ditayangkan pada tahun 2016 di Emiriah Arab Bersatu dan pada tahun 2018 di Amerika Syarikat.

Angka kutipan box office untuk “Bilal” berbeza-beza bergantung kepada sumber yang diambil, tetapi mengikut Box Office Mojo, filem ini telah mengutip sekitar $13.6 juta USD di seluruh dunia. Perlu diperhatikan bahawa filem ini mempunyai tayangan terhad di beberapa pasaran dan tidak diiktiraf secara meluas di pasaran lain yang mungkin memberi kesan kepada prestasi kutipan box office.

Sayang sungguh kerana filem ini amat berkualiti! Filem ini menerima pujian dari para pengkritik untuk jalan cerita yang kuat, animasi yang menakjubkan, dan mesej penuh inspirasi tentang ketabahan dan kepercayaan.

Pembikin filem ini gunakan gabungan teknik animasi digital dan tradisional seperti lukisan tangan untuk memberikan kehidupan kepada watak-watak, sampai nampak realistik setiap kelopak bunga dan rambut tau! Pengarahan suara pula dilakukan oleh pelakon antarabangsa seperti Adewale Akinnuoye-Agbaje, Ian McShane, dan China Anne McClain.

Kenapa Durioo+ memilih untuk meletakkan filem ini di platform kami?

Kerana filem ini mengetengahkan kualiti yang kami rasakan bersesuaian dengan misi Durioo+ iaitu membentuk ummah yang beriman, berakhlak dan beriman kerana membawa pengajaran berikut:

1. Sifat Berani, Tabah dan Kuat Iman:
Bilal menghadapi pelbagai cabaran dan kesukaran sepanjang hidupnya, tetapi dia tetap teguh dalam imannya dan berdiri untuk apa yang dia imani.

Dalam satu adegan, Bilal dihukum kerana enggan meninggalkan agamanya dan diikat di bawah terik matahari dengan batu berat yang diletakkan di atas dadanya. Adegan ini sangat emosional kerana Bilal ditunjukkan menangis meminta belas kasihan dan pertolongan, tetapi tetap mempertahankan kepercayaannya walaupun dalam kesakitan dan penderitaan dengan menyebut Ahad Ahad ( Allah SWT yang Esa)

Kanak-kanak boleh belajar daripada contohnya untuk berani dan tabah melalui masa-masa sukar.

2. Kepentingan kesetaraan:
Bilal adalah seorang hamba yang berasal dari Ethiopia, tetapi dia dinaikkan ke kedudukan yang tinggi dalam masyarakat Islam awal berdasarkan karakter dan pengabdiannya kepada Allah. Filem ini boleh mengajar kanak-kanak tentang pentingnya memperlakukan orang lain dengan hormat dan martabat tanpa mengira latar belakang atau status sosial mereka.

3. Kuasa pengampunan:
Bilal memaafkan orang yang telah berbuat salah kepadanya, termasuk mantan tuannya. Filem ini boleh mengajar kanak-kanak tentang kuasa pengampunan dan bagaimana ia dapat membawa ketenangan kepada hati.

4. Nilai persahabatan dan keluarga:
Bilal membina persahabatan yang kukuh dengan sahabat-sahabat lain Nabi Muhammad, termasuk Abu Bakar dan Umar.

Adegan emosional lain adalah ketika Bilal dipertemukan semula dengan adik perempuannya, Ghufaira, setelah berpisah selama bertahun-tahun. Ghufaira ditunjukkan menjadi buta akibat keadaan perhambaan yang sukar. Adegan ini emosional kerana ia menunjukkan ikatan antara saudara mara dan kesukaran yang mereka alami sebagai hamba.

Secara keseluruhan, “Bilal: Kelahiran Adiwira Baru” adalah filem yang baik untuk sesiapa yang suka dengan filem animasi, epik sejarah, atau mengukuhkan keinginan kita untuk jadi Muslim yang lebih baik.

Jom tonton Bilal di Durioo+ Sekarang ada promosi awal tahun tau.
Langgan segera di sini :
https://duriooplus.com.my/langgan

Pertanyaan Langganan boleh rujuk:
https://duriooplusmalaysia.wasap.my/

Join Telegram:
https://T.me/DuriooPlus

durioo

Laman Blog ini dikunjungi bukan sahaja ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, berbaur kecaman, politik atau tidak sesuai tidak akan di -approve. Sila gunakan nama dan email yang sebenar (nama samaran yang sopan masih boleh diterima).

- Admin Elin-

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


shopee
Kempen Cuti Sekolah Durioo+ akan bermula !

Kempen Cuti Sekolah Durioo+ akan bermula !

Kempen Cuti Sekolah Durioo+ akan bermula ! Tarikh 26 Mei - 5 Jun Promosi 🥳 6 bulan Harga Asal RM 77.40 Harga Promosi RM69 🥳 12 bulan Harga Asal RM 154.80 Harga Promosi RM135 Percuma 9 Buku Sample Little Ammar Yang paling best, setiap pembelian pakej 12 bulan akan...

Si Comel dapat jawatan Pengawas Sekolah?

Si Comel dapat jawatan Pengawas Sekolah?

Si Comel dapat jawatan Pengawas Sekolah? No worries mommy! TudungSiComel coming to the rescue! 😍 Boleh dapatkan Tudung Sekolah Awning Scuba di sini ya: https://tudungsicomel.com.my/TudungSekolahAwningScuba (Pilih warna 04 - Biru Pengawas) . ❣️Utk dapatkan Free Postage...

Sejuk hati bila tengok anak-anak lebih kemas ke sekolah

Sejuk hati bila tengok anak-anak lebih kemas ke sekolah

Sejuk hati bila tengok anak-anak lebih kemas ke sekolah kan 😊 Saya ada jual tudung sekolah awning on-point original TudungSiComel. Cuma RM19.90 sahaja sehelai dengan Jaminan Istimewa 180 hari, tak selesa boleh tukar atau refund 😊 Yang penting anak-anak kesayangan kita...Shopee
kempen-cuti-sekolah-duriooBUKU FIZIKAL

mathzier-abakus

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

LANGGAN UPDATE TERKINI

Recent Comments

Kategori

Kalendar

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkib