tudung-si-comel
pentagonmath

Hi adik-adik! Hari ni, Admin Azlin nak share tips pendidikan dan kisah terbaru nukilan Cikgu Mohd Fadli Salleh. Jom baca bersama-sama ! Apa topik atau kisah kali ini ya?  🌟📖

 

dlp

#RESHARE Post 2 June 2018

 

DLP baru bermula tahun lepas 2018 Ibu bapa yang dapat tahu sekolah anak dia ada tawarkan kelas DLP semua pakat teruja. Reaksi mereka seperti berikut :-

” Wah! Ini kelas budak pintar. Saya mesti masukkan anak saya dalam kelas ini.”

” Wowwweee! Maths dan Sains dalam bahasa English. Makin bijak anak aku speaking nanti. Nak masuklah.”

Di sinilah kesilapan bermula…

Apa itu DLP? DLP ialah singkatan untuk Dual Language Programme. Senang cerita, anak-anak yang ambil kelas DLP akan belajar Sains dan Maths dalam Bahasa Inggeris sepenuhnya. Diulang, SEPENUHNYA!

Pertama sekali kau kena tahu, bukan semua sekolah yang tawarkan kelas DLP ini. Hanya sekolah rintis dan sekolah yang berkemampuan dari segi tenaga pengajar dan kelas sahaja yang tawarkan kelas DLP.

Tahukah kau orang, ada murid memang lemah bahasa tapi pintar bab nombor. Maka bila Maths diajar dalam English sedangkan murid itu lemah bahasa tapi pintar nombor, dua-dua dia tercicir.

Sebabnya?

Sebabnya pembelajaran Maths budak tu fully in English. Bukan campur-campur. Soalan exam dan penilaian juga dibuat dalam English sepenuhnya. Bukan dwibahasa.

Dia lemah bahasa, bila belajar nombor dalam bahasa yang dia lemah, maka nombor pun dia tak faham. Simple je. Boleh hadam kan?

Tahukah kau orang, ramai ibu bapa tersilap langkah dan percaturan? Mereka nak anak mereka pintar dan bijak dalam Sains Maths serta hebat speaking, tapi akhirnya anak mereka kecundang dalam kesemuanya.

Tahukah kau orang, ramai ibu bapa yang cuba tarik diri separuh jalan bila masuk kelas DLP? Dan itu TIDAK DIBENARKAN!

Nak masuk kelas DLP, kena tandatangan satu surat perjanjian. Tak boleh tarik diri sekerat jalan. Tak boleh juga join dipertengahan tahun.

Jadi sebelum buat keputusan, kenali keupayaan anak sendiri. Sebelum kau dan dia menyesal.

Apa pendapat aku tentang DLP?

Baik. Ini pendapat bersifat peribadi. Tiada fakta dan kajian lengkap menyokong pendapat aku. Kau nak terima, sila. Kau nak bangkang pun silakan. Tiada halangan.

Bagi aku, kelas DLP bagus untuk murid yang memang pintar dan bagus dalam penggunaan Bahasa Inggerisnya. Kalau kat rumah, kau nak berak pun speaking dengan anak, elok suruh anak join kelas DLP.

Tapi kalau anak kau membaca BM pun merangkak, English hanya tahu Yes dan No, baik ambil kelas biasa.

Tapi sekali kau dah sign masuk kelas DLP, kau kena pastikan anak kau betul-betul mahir dalam English. Kalau dia lemah, hantar tuisyen. Ajar pula kat rumah.

InsyaAllah dia akan dapat ikuti dari masa ke semasa.

Yang dah join dan dapati keputusan anak merosot dan kurang memuaskan, terus beri sokongan pada anak. Jangan bagi mereka down. Jangan tunjukkan kau pun kecewa.

Kau kena terus tenang dan positif. Bagi komitmen dan kepercayaan pada guru dan anak, intensif kau pun kena banyak. Bantu dia, ajar dia sampai dia dapat harungi semuanya.

Itu guna ibu dan ayah. Beri semangat dan sokongan pada anak tersayang waktu mereka rebah. Ke guano boh?

Ingat pesan aku. Fahami betul-betul keupayaan anak-anak kau. Kalau boleh buat simple test kat rumah tentang kefahaman anak-anak mengenai bahasa dan nombor.

Jika dia power bahasa, lemah nombor, boleh masuk DLP. Kalau dia lemah sangat bahasa tapi power nombor, pertimbangkan semula.

Tapi kalau dia power kedua-duanya, fikir apa lagi. DLP adalah kelas terbaik untuk anak kau.

Boleh hadam?

#MFS

Sila join channel tele saya untuk perkembangan isu dunia pendidikan dan juga tips Matematik. Klik saja link ini :-
https://t.me/EbookCikguFadli

Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOn
Buku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34
Buku latihan Tahun 4-6 : https://shope.ee/40F22MnC10

Jika anak-anak lemah Darab dan bahagi, dapatkan buku Mathzier Sifir di sini : https://shope.ee/5fNG1Ujq1Q

Seronokkan baca? Share post ni kepada kawan-kawan yang lain juga agar mereka pun dapat baca dan belajar sama-sama di CikguFadli.com!

ebook-cikgu-hakim

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

This blog is visited not only by parents, teachers, and the general public but also by students and learners. Comments that are impolite, contain criticism, or politics, or are unsuitable will not be approved. Please use your real name and email address (polite pseudonyms are still acceptable).

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shopee
Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Cara Mengajar Anak di Rumah: Jangan Menghukum/Marah-Marah Anak

Ramai ibu-ibu pm aku bertanya cara yang betul untuk ajar anak di rumah terutamanya mata pelajaran Matematik. Mereka bertanya, perlukah sediakan rotan? Kebanyakan mereka bila mengajar anak akan bertukar menjadi singa secara tiba-tiba. Ada juga meluahkan tidak dapat...

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

Kenangan Mengajar: Kisah Tahun Satu

"Cikgu. Hari tu cikgu ambik gambar Delisha dan letak kat Facebook kan?" "Aah. Mana awak tahu?" "Mak kita tunjuk. Mak kita follow cikgu. Cikgu, boleh tak cikgu ambil gambar kita pula pastu letak kat FB?" "Saya pun nak masuk gambar," sahut kawan dia. "Saya punnn" Nohhh,...

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Pengalaman Mengajar PJ: Murid Lelaki dan Perempuan

Biasa waktu PJ aku akan asingkan murid lelaki dan perempuan. Lelaki lawan lelaki, perempuan akan main pelbagai permainan sesama perempuan. Minggu lepas, lepas train murid lelaki dribble dan passing, aku bagitahu, "Okey. Masa PJ ada 15 minit je lagi. Siapa nak main...

Cikgu Rotan Budak?

Cikgu Rotan Budak?

Kalau di Malaysia ni, cikgu ni confirm kena buang kerja or kena surat tunjuk sebab. Silap-silap kena saman di mahkamah. Mujur la luar negara. Koleksi buku latihan Prasekolah : https://shope.ee/8A4azu1AOnBuku latihan Tahun 1-3 : https://shope.ee/fya4AbJ34Buku latihan...

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Siapa Patut Jadi Gol Keeper?

Assalamualaikum Salam sejahtera kepada semua pembaca. Hari ini, saya ingin berkongsi satu kisah yang diceritakan oleh Cikgu Fadli. Kisah ini berlaku ketika beliau membawa murid-muridnya ke padang untuk bermain bola.Siapa Patut Jadi Gol Keeper? Bawa murid ke padang...



durioo
belajar-sirah-nabi



mathzier-eazier-1-0

JOM BERSEDEKAH

dana-kita-pay

Recent Comments

Kategori

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib