Murid Tahun 3. Menjawab Soalan Tolak Je Pun, Tapi Masih Menggunakan Teknik Batang dan Nombor.

Murid Tahun 3. Menjawab Soalan Tolak Je Pun, Tapi Masih Menggunakan Teknik Batang dan Nombor.


Sumber / Guru: Mohd Fadli Salleh

 

Murid Tahun 3. Menjawab soalan tolak je pun, tapi masih menggunakan teknik ‘batang’ dan nombor.

Sedih rasa. Teknik ‘batang’ atau senaraikan nombor dan teknik potong ni asas teknik di Prasekolah dan Tahun 1. Teknik paling asas.

teknik-batang

Ni asas dari Pra sekolah lagi. Teknik ‘batang’. Tak sepatutnya anak di tahun 3 masih guna teknik ini bila mengira. Sepatutnya dah cekap mencongak. Klik sini untuk dapatkan buku latihan khusus bagi mengukuhkan Asas Matematik anak-anak : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

 

senarai-nombor

Ni teknik senaraikan nombor dan potong. Ni asas Tahun 1 sebenarnya.
Klik sini untuk dapatkan buku latihan khusus bagi mengukuhkan Asas Matematik anak-anak : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

 

Sepatutnya penolakan mudah begini hanya perlu congak sahaja. Menunjukkan anak-anak ini masih sangat lemah Asas penolakan.

Matematik ni tentang latih tubi. Perlu banyak buat latih tubi baru cekap mengira. Jika tidak, memang ketinggalan jawabnya.

Tolong pastikan anak-anak kukuh asas mereka. Perbanyakkan latih tubi asas seperti tambah, tolak, darab dan bahagi.

Bina je sendiri soalan banyak-banyak dan minta anak-anak buatkan. Atau pun beli je buku latihan khusus untuk mantapkan asas anak-anak dalam Matematik.

Ada satu buku yang saya sangat-sangat syorkan. Beribu latihan tambah, tolak, darab dan bahagi khusus untuk mahirkan anak-anak dalam asas ini. Harga cuma RM6.90 sahaja.

ASAS MATEMATIK Tahun 1-3 (Siri 1 : Latih tubi asas) : https://shope.ee/3fRZF6Z6Lg

Untuk latihan pengukuhan berbentuk topikal, bab demi bab seperti anak-anak belajar di sekolah, dapat buku latihan berbentuk topikal pula. Yang ni bagus dan disarankan :

Matematik Tahun 1-3 (Siri 2 : Latih tubi pengukuhan dan topikal) :
https://shp.ee/khui2yz

Anak-anak tahap 2, dapatkan buku ni :

Matematik Tahun 4-6 : https://shope.ee/405vy5THP6

#MFS

T.me/EbookCikguFadli

modul-jawi
word-search-puzzle

MEMO BERKENAAN KOMEN

Laman blog ini dikunjungi bukan sahaja oleh ibu bapa, guru dan orang awam, malah juga oleh para murid dan pelajar. Komen yang kurang sopan, mengandungi kritikan, politik atau tidak sesuai tidak akan diluluskan. Sila gunakan nama dan alamat e-mel sebenar anda (nama samaran yang sopan masih boleh diterima.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *



promo tahun 1-4
Langgan Durioo Plus
mfsbooks

Kategori

Arkib

Kalendar

September 2025
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930